Yüksek Lisansa Nasıl Kabul Aldım? Aynı Anda İki Yüksek Lisans Yapmak Mümkün mü?

Yüksek Lisans Yapma Kararı

Önceden blog’umu takip edenler hatırlayacaktır bir yazımda yüksek lisans yapmayı düşündüğümden ama bunu ertelediğimden bahsetmiştim. Benim durumumda olan arkadaşların da bu ikilemde kalırsa gözetebileceği noktalara değinmiştim. Yasal staj yaptığım süre boyunca hangi alana yöneleceğim gibi emin olamadığım bazı noktalar benim için daha netleşti. Ayrıca akademik alan dışında eksik olduğumu düşündüğüm alanlara da eğilme fırsatı buldum. Örneğin karantinada evde geçirdiğim sürede yemek yapmayı öğrenmeye çalıştım. Şimdi hala takibini yaptığım (ve fena gitmeyen) bir erken yatma-erken kalkma alışkanlığı ediniyorum. Ayrıca fiziksel aktivite konusunun da hayatımda daha çok yer aldığını söyleyebilirim. Durum böyle olunca ben de yüksek lisans programlarına bakmaya başladım ve tam istediğim gibi bir program buldum.

Normalde düşüncem yurt dışında bir yüksek lisans programını burslu kazanmaktı. Ancak en çok rağbet gören burslardan Jean Monnet’ye stajyer avukatların başvurmasının yasaklandığını öğrendim. Ben de araştırma yaparken hem burada mesleki olarak ilerlememi sürdürebileceğim hem de yurt dışı kalitesinde ve geçerliliğinde bir program buldum.

Yurt dışından bir kurum ile Türkiye’nin en köklü üniversitelerden birinin ve hatta o alanda ilgili kurumun birlikte verdiği bu program; tezli, İngilizce ve toplamda bir sene sürüyor. Yarı dönem yurt dışından hocalar ders veriyor, diğer yarı dönemse üniversite hocaları ile kurumdan uzmanlar. Yani yurt dışındaki bir LL.M. programını hem Ankara’da hem de burslu yapmak gibi bir şey (bu arada gerçekten burslu sayılıyorsunuz çünkü program yabancı öğrenciler için yaklaşık 16.000 TL).

Dolayısıyla böyle harika bir program bulduğum için çok mutlu olan ben hemen programa kabul edilebilmek için istenen şartlara baktım ve öğrendim ki bu sene yaşanan koronavirüs salgınından dolayı yazılı sınav kaldırılmış ve her program kendine göre gerekli puanlardan bir ortalama belirleyip öğrencileri topladıkları puanlara göre yüksekten alçağa sıralandıracakmış. Bu da demek oluyor ki üniversite mezuniyet not ortalamanız, ALES’te aldığınız ilgili puan ve YDS’de aldığınız puanla ortalamanız hesaplanıyor ve başvuran diğer adaylarla birlikte sıralanıyorsunuz. İşin güzel tarafıysa bunların hepsinin objektif kriterler olması. Böylece ‘Yaa, benim puanım yüksek ama acaba önüme birini alabilirler mi?’ gibi bir endişeniz olmuyor. Hem siz kimsenin hakkını yemiyorsunuz hem de kimse sizin hakkınızı yiyemiyor.

Aynı Anda İki Yüksek Lisans

Girmek istediğim programı bulmuştum ama sadece 10 kişilik kontenjanı vardı. Üniversite de adayların kazanamama ihtimaline karşı bir programa daha başvurmaya izin veriyordu. Hangi alanda ilerlemek istediğime karar verdiğim için daha genel programlara başvurmak yerine aynı araştırma merkezinin o alandaki projelerin yürütülmesine dair tezsiz yüksek lisansına başvurdum ve ondan da kabul aldım.

Biri tezli biri tezsiz olmak şartıyla aynı anda iki yüksek lisans yapabiliyorsunuz. Benim de başta planım ikisini birden yürütmek değildi, ilki olmazsa ikincisi olur diye düşünüyordum. Ama ikisinden de birden kabul alınca ve ilerlemek istediğim alanda bana daha çok hareket imkanı vereceklerinden ikisine de kaydımı yaptırmaya karar verdim.

Böylece bir sene içinde yakın zamanda yüksek lisans yapmayı düşünmemekten aynı anda iki yüksek lisans yapmaya geçmiş oldum. Her ne kadar koronavirüs salgını yüzünden kampüste derslere giremeyecek olmak beni üzse de aynı zamanda çalışacağım için bunun bir avantaj sağlayabileceğini düşünüyorum. Zaten her ihtimalde tezli yüksek lisansımın ilk dönemi yurt dışından hocalarla online olarak gerçekleştirilecekti.

Blog’un Geleceği

Yasal staj notlarımı paylaşmak için çıktığım ve bir seneyi devirdiğimiz bu yolda bundan sonra da yüksek lisansla ilgili notlarımı, güncel gelişmeleri ve okuduğum makaleleri sizlerle paylaşmak için şimdiden sabırsızlanıyorum.

Bakalım hem iş hayatı hem derslere ve ödevlere yetişme, bir yandan açıköğretimden okuduğum lisans derecemin son sınıf derslerini verme, bir yandan çok değer verdiğim siz okurlarla bu blog vasıtasıyla buluşmak… Umarım hepsine yetişebilirim ve sizlerle birlikte güzel şeyler başarabiliriz.

Bu arada sizler neler yapıyorsunuz? Yorumlarda beni haberdar edin, birbirimizi motive edelim!

Güncelleme: Program başladıktan sonra öğrendiğim kadarıyla sadece yabancı katılımcıların bir senede bitirmesine izin veriliyormuş.

Görsel: @bharath_reddy, @karolina-grabowska

Yüksek Lisansa Nasıl Kabul Aldım? Aynı Anda İki Yüksek Lisans Yapmak Mümkün mü?” üzerine 9 yorum

  1. Merhaba canım, maile gelen bildirimden yazını okurken yüksek lisanstan bahsettiğini okuyunca hemen buraya zıpladım 😅 Ben de bu sene bir bölüm bitireceğim, sonunda. Fakat çap yaptığım için ikinci dalımın iki senesi daha var, o yüzden o iki senede bari bitirdiğim bölümün yükseğini yapayım diyorum.. sonra da ikinci bölümünün alanında doktora falan.. hayaller hayaller, bakalım… Sevgiler…

    Liked by 2 people

    1. Tebrik ederim. Kulağa çok iyi bir plan gibi geliyor. 👏 Benim de hukuk 2. sınıfta başladığım bir lisans derecem daha vardı. Sanırım bu sene sonunda yüksek lisansla aynı anda bitireceğim onu 😊

      Liked by 2 people

  2. Blogunuzu severek takip ediyorum ve gerçekten master yapmayıp o boşluğu güzelce değerlendirmenizden sonra şimdi iki master yapmanız… Gerçekten etkileyici. Başarılarınızın yüksek lisanslarınızda ve sonrasında da devamını dilerim (:

    Liked by 1 kişi

  3. Merhaba aynı anda nasıl yaptınız hem tezli hem tezsiz, aynı üniversitedeki programa başvuruluyor mu yoksa farklı üniversiteler mi olması gerekiyor? Bir de tezsiz yüksek lisans da bölüm önemlimi ben formasyon yerine geçtiği için yapmak istiyorum da.

    Beğen

    1. Merhaba Esma Merve Hanım, yukarıda bahsettiğim durum aynı üniversitedeydi ama başvurmayı düşündüğünüz üniversitenin yönetmeliğini açıp bakarsanız faydalı olacaktır. Formasyon konusunda bir bilgim yok maalesef.

      Beğen

  4. Selâmlar. Blogunuzu yeni gördüm ve araştırdığım bi konuyla yakından alâkalı gibi. Merak ettiğim şey şu; örneğin yüksek lisans mezunu oldunuz. Elinizde olan lisans diploması ile ilk yüksek lisansınız bittikten sonra tekrar yüksek lisansa başvuru yapabiliyor musunuz? Biraz garip bir soru farkındayım 😊 ama cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.

    Beğen

    1. Birden fazla yüksek lisans yapmak mümkün. Bildiğim kadarıyla doktora yapacaksanız yüksek lisans diplomanızı istiyorlar ama yüksek lisans için son aldığınız diplomayı (yl diplomanızı) değil yine lisans diplomanızı isteyeceklerini tahmin etmekteyim. Doğru bilgi için gireceğiniz okulun istediği evraklara bakmakta yarar var.

      Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.