- Baro Yönetim Kurulu başvuruya 45 gün geçmesine rağmen olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermezse ne olur?
Avukatlık Kanunu madde 6 uyarınca avukatlığa kabul şartlarını taşıyanlar veya bu şartlar bakımından madde 4’te yer alan istisnaları sağlayanlar başvurdukları yer barosuna yazılmalarını dilekçe ile isteyebilirler.
Baroya yazılma istemine verilecek karar hakkında Avukatlık Kanunu madde 7: (1) “Baro yönetim kurulu levhaya yazılma istemi hakkında başvurma dilekçesinin varış tarihinden itibaren bir ay içinde gerekçeli olarak karar vermekle ödevlidir. (2) “Süresi içinde karar verilmediği takdirde adayın avukatlığa kabul istemi reddedilmiş sayılır. Bu halde aday bir aylık sürenin bitiminden itibaren on beş gün içinde Türkiye Barolar Birliği’ne itiraz edebilir. İtiraz üzerine 8 inci madde hükmü kıyas yolu ile uygulanır.” hükmünü getirmektedir.
Dolayısıyla burada kesinleşmiş bir karar bulunmaktadır.
- Başvuruya 30. gün içinde olumsuz bir yanıt verilirse, nasıl bir itiraz yolu izlenebilir?
Avukatlık Kanunu madde 8 avukatlığa kabul isteminin reddi kararına itirazı düzenlemektedir. Anılan madde uyarınca istemi reddedilen aday, bu karara karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde kararı veren baro vasıtasıyla Türkiye Barolar Birliği’ne itiraz edebilir.
Avukatlık Kanunu madde 8’in dördüncü fıkrası uyarınca itiraz üzerine, itiraz tarihinden
itibaren bir ay içinde bir karar verilmezse itiraz reddedilmiş sayılır. İtirazın açık bir şekilde veya zımnen reddedilmesi üzerine, Türkiye Barolar Birliği itirazın reddine ilişkin kararını karar tarihinden itibaren bir ay içinde onaylaması için Adalet Bakanlığı’na gönderir. Bu karar Adalet Bakanlığı’na ulaştığı tarihten itibaren iki ay içinde Bakanlıkça karar verilmediği veya karar onaylandığı tarihte kesinleşir.
Ancak Adalet Bakanlığınca uygun bulunmayan kararlar tekrar görüşülmek üzere gerekçesiyle birlikte Türkiye Barolar Birliği’ne geri gönderilir. Geri gönderilen kararlar Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nda üçte iki çoğunlukla aynen kabul edilirse onaylanmış; aksi halde onaylanmamış sayılır. Türkiye Barolar Birliği sonucu Adalet Bakanlığı’na bildirir.
Türkiye Barolar Birliği’nin kendisine geri gönderilen bu kararlar hakkındaki kararına karşı aday, ilgili baro veya Adalet Bakanlığı idari yargı merciine başvurabilecektir.
Ellerinize sağlık. Sayenizde bu bilgilere çok rahat ulaşıyoruz
BeğenLiked by 1 kişi
Merhaba, 45 gün geçmesine rağmen olumlu veya olumsuz bir başvuru gelmemesi durmunda adayın yine başvuru için ayın kaç gün olduğuna bağlı olarak 1 veya 2 günü kalmıyor mu? Mesela 2022 senesin 1 eylül gününde başvurunun gerçekleştiğini varsayalım bir aylık süre 1 ekimde bitiyor. Yani adayın 2 ekimden itibaren 17 ekime kadar başvurma hakkı var. 45. gün ise 15 ekimde yaşanıyor yani aslında adayın hala 1 günlük başvuru süresi var. Tarihlerdeki örnekler dolayısı ile haftasonuna denk geldi günler ama sanırım kendimi anlatabildim.
BeğenBeğen
Elinize emeğinize sağlık çok yol gösterici paylaşımlar. Teşekkür ederim
BeğenLiked by 1 kişi