Ruhsat Bekleme Süreci ve Ruhsat Töreni

Bu satırları size yazarken artık ben de ruhsatlı bir avukatım. Yeterli bilgi bulamadığım için çıktığım bu yolda elimden geldiğince yasal stajın tüm aşamalarını, işinizi kolaylaştırabilecek tüm tüyoları paylaşmaya çalıştım. Daha ilk sene içinde bile sitenin ulaştığı görüntülenme sayısı ve indirilen dosyalar bana emeklerimin boşa gitmediğini gösteriyor.

Bu süreçte bana güvenip yazılarım eşliğinde stajını ilerleten sizlere de teşekkür etmek istiyorum. Artık siz de ya bir meslektaşım ya da ruhsatına gün sayan bir avukat adayı oldunuz. Meslekte maddi-manevi umduğunuzu bulmanızı, meslektaşlarınıza sahip çıkmanızı ve hak savunuculuğunun kalitesini yükseltmenizi diliyorum.

Bu blog yasal staj konusunda aklı karışan hukuk fakültesi mezunlarının yanı sıra henüz üniversite sıralarında olan hukuk fakültesi öğrencilerine ve hatta lise sıralarında olup hukuk dalını tercih etmeyi düşünen öğrencilere yönelik faydalı paylaşımlarına devam edecektir. Sizler de söylemek istediğiniz önemli bir şey varsa ya da misafir yazar olmak isterseniz her zaman bana blog üzerinden ya da Instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz. Yasal stajla ilgili de ilerleyen senelerde farklı uygulamalar olabilir ancak ilgili yazının altına sorunuzu bırakırsanız aynı dönemden bilen birilerinin yardımcı olacağına inanıyorum.

Gelelim bu yazının da konusu olan ruhsatınızın çıkmasına ve ruhsat törenine. Son yazıda ruhsata nasıl başvurulacağından bahsetmiştik. Evraklarınızı teslim ettikten sonra UHAP üzerinden sisteme kaydolarak başvurunuzun takibini yapabiliyorsunuz. Başvurunuz sırasıyla TBB ve Bakanlık’ta incelenip onaylanıyor. En son ruhsatınız basılıp Baro’nuza gönderiliyor.

Ruhsatınız geldikten sonra Kalem tarafından aranıyorsunuz. Adliye Sarayı 5. kattaki yerlerine gidip imza atmanız gerekiyor. Orada size hangi gün ve nasıl gitmeniz gerektiğini söylüyorlar. Örneğin bizim zamanımızda salgından dolayı törene aileleri almamışlardı.

Ardından gününüz geldiğinde resmi kıyafetlerle Baro’ya geliyorsunuz. Grup grup içeri alınıyorsunuz. Bu noktada iki konuya değinmekte fayda var. Cübbe’yi törende Baro veriyor yani cübbe almanıza gerek yok (Bu o gün törenden çıktığımda da sorulmuştu. İnsanlar endişe ediyorlar “Herkes getirdi de ben getirmediysem” diye). Bir diğer konu da tören sırasında fotoğrafınızın çekilmesi. Profesyonel fotoğraf makinesiyle Baro kendi sitesine koymak için siz yemin ederken, cübbenizi giyerken ve ruhsatınızla resminizi çekiyor. Bu fotoğrafları tören çıkışında satın alamıyorsunuz. Bizim törenimize aileler gelemediği için fotoğraf çeken kişiye kendi telefonumuzu verip yeminlerimizi kayıt altına alma şansımız oldu. Böylece sonrasında katılamayanlarla paylaşabildik. Fotoğraf çekilmeyle ilgili aklıma gelen ufak bir notu daha paylaşayım. Eğer aileniz çıkışta size çiçek demeti verir ve bina içinde fotoğrafınızı çekecek olursa çiçeklerin yönüne dikkat edin. Çiçekleri kameraya doğru eğerseniz sonrasında fotoğraftan daha memnun kalabilirsiniz.

Artık ruhsatınızı da aldığınıza göre geriye tek bir şey kalıyor Avukatlık Kimlik Kartınız. Bizim ruhsatını aldığı gün Adliye’deki Baro Kalemine gidip kimliğini alan arkadaşımız olmuştu. Benim haberim olmadığı için daha geç aldım. Fakat bu her gruba böyle denk gelmeyebiliyormuş. Öğrendiğim kadarıyla kimlik basıldıktan sonra da bir mesaj atılıyormuş. Yine de kimliğiniz size acil lazımsa öncesinde kontrol etmenizde fayda olabilir.

Sanırım ruhsat töreni ve yasal stajla ilgili söyleyeceklerim bu kadar.

Yeniden mesleğe hoş geldiniz ve hepinize başarılar dilerim.

Ruhsat Bekleme Süreci ve Ruhsat Töreni” üzerine 33 yorum

  1. Yaa tebrik ederim. Yazılarınızı en başından beri itinayla takip ediyorum ve staj süreci hakkındaki bilgi paylaşımlarınızı çok faydalı buluyorum. Şimdi avukatlık ruhsatınızı da almışsınız. Tebrik ediyorum, ve başarılarınızın devamını dilerim 😇

    Liked by 1 kişi

  2. Son derece bilgilendirici. Benim ruhsatım da şu an bakanlıkta, süreci sizin yazılarınızdan daha iyi öğrenebildim. Çok teşekkürler,

    Liked by 1 kişi

  3. Merhabalar, ben ruhsat için başvuruda bulunacağım. Fakat 6 ay kadar bir süre avukatlık yapmayacağım. Avukatlık Kanununda da levhaya yazıldıktan sonra 3 ay içinde büro edinme zorunluluğu var. Sorun çıkar mı yoksa ruhsata başvuru için beklemeli miyim?

    Beğen

  4. merhaba, ruhsat başvuru durumu bakanlık onay şeklinde güncellendikten sonra yaklaşık kaç gün içerisinde basıma gidiyor hatırlayabiliyor musunuz?

    Liked by 1 kişi

  5. Merhabalar, sistem üzerinde ruhsatım basıldı olarak görünüyor. Ne kadar süre içinde baroya gönderilir ve benimle iletişim kurulur acaba tahminen?

    Beğen

    1. Merhaba, benim stajim yeni bitti. Ruhsat için en geç ne kadar sürede başvurmalı, yoksa bi süre sınırı yok mu?

      Beğen

  6. TBB Bakanlığa Gönderdi olarak gözüküyor 2 haftadır. 1 ay oldu ruhsat a başvurduğum. Adli tatilde ruhsat töreni yapılıyor mu?

    Beğen

  7. Merhaba ruhsat töreni için baro kaleminde 4 kağıda imza atıyoruz değil mi, ben okumadan imzaladım da

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.