Tüm Aşamalarıyla TÜBİTAK Yurt İçi Yüksek Lisans Bursu

Eğer yurt içinde yüksek lisans yapıyorsanız bu yazıyı dikkatli okumak isteyebilirsiniz. Çünkü çoğu kişi kazanma şansı yüksek olsa bile bu burstan haberi olmadan yüksek lisanstan mezun oluyor.

Bahsettiğim burs TÜBİTAK Yurt İçi Yüksek Lisans Bursu.

Bursun başvurulara açılma tarihleriyle ilgili olarak TÜBİTAK’ın duyurularını takip edebilirsiniz. Ben Kasım 2020’nin ortalarında başvurmuştum. Başvurunuzun durumunu eBideb sistemi üzerinden takip edebilmeniz mümkün.

Sizlerle paylaşmak için kendi sürecimde bazı ekran görüntüleri aldım. Böylece siz de hangi aşamada olduğunuzu takip edebilirsiniz.

TÜBİTAK BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi

Başvuru ekranınız uzun süre yukarıdaki gibi kalacak. Zaten Ekşi Sözlük’teki eski entry’lere de bakarsanız sonuçların çok geç açıklandığını göreceksiniz. Bursun açıklanma tarihi yaklaştığındaysa “durum” kısmınız boşalacak:

TÜBİTAK Yurt İçi Yüksek Lisans Bursu

Nihayet sonuçlar açıklanıp bursu kazandığınızdaysa durumunuz şu şekilde ilan edilecek:

TÜBİTAK Yurt İçi Yüksek Lisans Bursunu Kazanmak

Bu bursu kazanabilmek için bazı kriterleri sağlamanız gerekiyor, bunlar duyuru metninde yer alıyor. Bu kriterler her sene değişebileceği için bu yazıda değinmiyorum. En doğru bilgi yine başvurduğunuz sene yayınlanan duyuru metninde yer alacaktır. Bursu kazandıktan sonra sisteme yüklemeniz gereken bazı evraklar var ama transkriptinizi, ALES sonucunuzu tekrar istemiyorlar. Artık kefil ve gelirlerinizi gösterme zamanı.

Kazananların ilanından yaklaşık 10-11 gün sonra ise sistemde evraklarınızı yükleyebileceğiniz yer açılıyor.

TÜBİTAK bursu için evrak yükleme

Burada noterde düzenleyeceğiniz evraka değinmek istiyorum çünkü konuya hakim olmayan çalışanlar yüzünden noterdeki işim 3-4 saat sürdü. Gittiğiniz noterin önceden bu belgeyi düzenlemiş olması işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır o yüzden gittiğinizde önce bunu sorun. Bilmiyorlarsa da TÜBİTAK’ın verdiği örnek belgeyi de göstererek bu kefalet senedinin “düzenleme şeklinde” yapılması gerektiğini söyleyin. Eğer kabul ederlerse o belgeyi notere üzerinde çalışması için mail atabilirsiniz. Önceden boşluklarını doldurduğunuz bir taneyi de yanınızda hazır edebilirsiniz.

Ben iki tane düzenlettim ve tam rakam vermek doğru olmayabilir ama yanınızda ne kadar bulundurmanız gerektiğiyle ilgili bir fikir vermesi açısından 350-550 TL arasında bir bedel tuttuğunu söyleyebilirim. Ayrıca sanırım eskiden iki kefil gerekirken artık bir kefil göstermeniz yetiyor.

TÜBİTAK bursu ne zaman yatırılır?

Burada bir başka ilginç detaysa evrakları hazırladıktan sonra nereye göndereceğiniz. Bursu daha önce kazananların deneyimlerini öğrenmek için Ekşi Sözlük’e baktığımda bir kişinin 2019’da evrakları boş yere Tunus’taki yere götürdüğünü ve artık evrakların TÜBİTAK Ek Hizmet Binasına gönderilmesi gerektiğini yazdığını gördüm. Emin olmak için Kurum’a mesaj attığımdaysa Tunus Caddesinde yer alan Başkanlık Binasına göndermem gerektiğini söylediler. Yani emin olamadığınızda Kurum’a mesaj atmaktan çekinmeyin.

Evrakları hazırlayıp gönderdikten sonra durumunuz “destekleniyor” olarak güncelleniyor. Mart ayı içerisinde de öğrenci belgenizi yüklemeniz için “Bilgi/Belge Girişi” tekrar açılıyor. Neyse ki artık e-devlet üzerinden alınan öğrenci belgesini kabul ediyorlar.

Önceki senelerde bursu Haziran ayında yatırdıklarını duymuştum ama bizimki Nisan 2021’de (başvurduğumuz tarihten itibaren olacak şekilde) yatırıldı.

Yani Kasım’da başvurduğum bu burs, Şubat ayında açıklanıp Nisan ayında yattı diyebiliriz. Tüm bu detayları ise sonraki seneler başvuracak adaylara yardımcı olması adına yazıyorum. Çünkü sizle aynı dönem başvuran bir tanıdığınız yoksa bazı bilgilere erişimeniz zor oluyor. Örneğin ben noterde çok vakit kaybedince bursu kazanan başka bir arkadaşıma nasıl hazırlanması gerektiğini anlattım ve o çok daha çabuk halledebildi.

Umarım buradaki bilgiler size de yardımcı olur.

Her zamanki gibi sorularınızı ya da kendi döneminizdeki önemli tarihleri başkalarına yardımcı olmak adına aşağıya yazabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın…

Reklam

Tüm Aşamalarıyla TÜBİTAK Yurt İçi Yüksek Lisans Bursu” üzerine 4 yorum

  1. İnternette Tübitak bursu ile ilgili detay çok az. Faydalı paylaşımınız için teşekkür ederiz. Bundan sonra bu konu hakkında bilgi almak isteyen bir yakınım olursa hemen linki paylaşacağım.

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.