Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi / Ankara

1. Bize kendini tanıtabilir misin?

Merhaba, adım Zeynep Beyza. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 3. Sınıfı bu sene tamamladım. Bu yazıya ek sorularınız olursa @beyzaofblogger ve @beyza.of.blogger kullanıcı isimli Instagram hesaplarından sorularınızı iletebilirsiniz.

2. Fakültede hocaların öğrencilerle iletişimi nasıl? Derslere kendileri mi giriyorlar?

Fakültemizdeki hocalarımız ile iletişime geçmenin birden fazla yolu var; bunlardan birkaçı ise görüşme saatlerinde hocamızın odasında görüşmek için talepte bulunmak, mail yolu ile iletişime geçmek, ders aralarında sohbet etmek veyahut ek görüşme talep edilmesi durumunda bazı hocalarımız görüşme saatleri dışında uygun olduğu vakitleri iletebilmekte.

Hocalarımızın büyük çoğunluğu ile mail aracılığıyla iletişime geçebiliyoruz ancak yüz yüze görüşme sağlayabildiğimiz hocalarımız da mevcut. Ancak bazı hocalarımız ile doğrudan iletişim, ders aralarında hocalarımızla yüz yüze görüşmek haricinde pek mümkün olmayabiliyor. Doğrudan dersle bağlantılı olsun veya olmasın hocamıza sormak istediğimiz konular ile ilgili sorularımızı asistanların dönem başında veya dönem içerisinde pratik derslerinde belirttiği mail adreslerine iletiyoruz. Asistan hocalarımız kendileri yanıtlayabildiği konular ile ilgili yanıtlarını tarafımıza iletmekte ve bununla beraber hocamıza bizzat sorulması gereken konuları ise bizim adımıza iletip yanıtı bize yine mail üzerinden bildirebiliyor. Zaten genelde dönem başında hocalarımız kendileri ile nasıl iletişime geçebileceğimizi bize belirtmekte.

Özetle genel olarak ders içerisinde hocalarımızın öğrenci olan bizlerle iletişimlerinin güzel olduğunu düşünüyorum. Ders dışında iletişim kurmak istediğinizde buna dair seçenekler hocadan hocaya değişiklik gösteriyor. Şahsen, hocalarımızla iletişime geçmek istediğimde görüşme saatlerinde hocalarım ile bizzat görüşebildiğim zamanlar oldu ancak genelde mail yolu ile bizzat iletişime geçmek daha pratik olabiliyor.

Fakültemizde bu yanını çok sevdiğim bir nokta var ki o da pratik dersleri istisna olmak üzere hocalarımızın büyük çoğunluğunun kendisinin derse girmesidir. Şahsen fakültedeki 3 yıllık tecrübemin 1,5 yılı pandemi döneminde çevrimiçi eğitimle geçse de tüm sene içerisinde hocalarımız yalnızca birkaç “konu anlatım dersini” asistan hocalarımıza bırakabiliyor. Ancak genelde pratik derslerini asistan hocalarımız yapmakta. Bununla beraber pratik dersinden sonraki derslerimizde ise pratik dersine ilişkin yorumlarımızı ve sorularımızı da genelde hocalarımız ders içerisinde almakta.

Elbette bütün bu değerlendirmeleri kendi şubemde tecrübe ettiğim kadarı ile söylemem mümkün. Okulumuzda 2 farklı şube yer almakta ve yıllık yani ana derslerimizin yalnızca birkaçında iki şube ortak hocadan ders almaktayız.

Ancak şu detayı da atlamamak gerekir ki tecrübe ettiğim kadarı ile seçmeli derslerin büyük kısmında hocalarımızın isimleri yazsa da asistan hocalarımız anlatımda bulunmakta.

3. Fakültede ders yoğunluğu nasıl? Ders programını oluştururken hoca tercih etme imkânınız var mı?

Fakültemizde her yıl güncellenen bir ana ders takvimi var. Bununla beraber dönemlik alınan derslere ait programlarla birlikte her dönem ders programı güncellenir ancak ana derslerin saatleri ve günleri genelde aynı kalır. 1. Sınıfta yüz yüze dönemde tecrübe ettiğim kadarı ile ders sayısının azlığı ile beraber günde maksimum 4-5 saat dersimiz vardı ve bir günümüz ise full boştu. Yalnızca haftanın 3 günü 4 saate yakın dersimiz vardı. Bir gün ise yalnızca 2 saat dersimiz vardı. Tabi birinci sınıfta seçmeli ders seçme durumumuz bizim dönemimizde yoktu ancak bildiğim kadarı ile şimdiki 1. sınıflar seçmeli ders seçiyor ancak bu seçmeli derslerin saatleri genelde tek bir seçmeli ders için maksimum 2 saat oluyor diye biliyorum.

2. Sınıfta ders yoğunluğu, derslerin sayısının artması ile beraber katlanıyor. Bu nedenle günde 5-6 saate kadar dersleriniz olabilir. Seçmeli ders durumunuza göre değişmekle beraber genelde Cuma günleri sadece sabahtan ders olmakta.

3. Sınıfı bu sene tecrübe ettim ve ders yoğunluğu olarak oldukça yoğun gelen bir sene olduğunu düşünüyorum. Sabah 10 da başlayan derslerin haftanın 4 günü seçmeli dersler ile beraber akşam 16.00-17.00 civarına kadar sürdüğü olabiliyor. 1. Ve 2. Sınıf dersleri de belki bu saat aralıklarında full geçiyor olabilir ancak 3. Sınıfta bu saat aralığında derslerimiz olduğu gün sayısı haftanın 4 günü idi. Haftanın bir günü sadece sabahtan 2 saat dersimiz vardı. Tabi bu derslerin tamamı yüz yüze değil. Bu sene okulumuz hibrit eğitim sistemi üzerinden ilerledi. Bir dönemde 14 hafta varken bunun 8 haftası çevrimiçi 6 haftası yüz yüze olarak işlenenler de oldu, tüm haftaların hatta tüm senenin yüz yüze işlendiği de çevrimiçi işlendiği dersler de oldu. Bu ders işlenişine, hocaya ve dolayısıyla şubeye göre(2 farklı şube var) değişiklik göstermekte.

Ders programında her şubeye giren belli hocalar var. Hatta ders seçimi öncesi ders programı yayımlanır özellikle seçmeli ders alacak öğrencilerin seçeceği seçmeli derslerin çakışmaması için uygun ders seçimi yapmaları için. 2 şubenin ortak olan birkaç dersi dışında tüm hocalar farklılık gösteriyor. Bu nedenle bulunduğunuz şubenin dersini veren hocası kimse ondan ders alırsınız. Ancak seçmeli derslerde şube usulü yok. Ana derslerimizde genellikle bir süredir dersi o şubeye veren hocaları devam eder ve nadiren değişiklik gösterir.
Ana derslerimize giren hocalarımızı bizler seçemiyoruz ancak dileyenler dersine girmek istediğimiz hocanın izni dâhilinde diğer şubenin derslerine katılım gösterebiliyor.

4. Derslerin dağılımı nasıl? Örneğin kamu hukuku ya da özel hukuk alanlarına ilişkin belirli bir yoğunluk mevcut mu?

Dersler her hukuk fakültesinde verilen ana dersleri içermekte. Seçmeli derslere ilişkin olarak genelde eşit bir dağılım olduğunu düşünüyorum ancak özel hukuk alanının getirdiği çeşitlilik ile beraber özel hukuk alanındaki seçmeli derslerin sayısı biraz daha fazla olabilir. Ancak ana derslerimiz ve bunların ders saatlerine ilişkin olarak her hukuk fakültesinde mevcut olan dersler verilmekte.

5. Fakültede sınavlar nasıl yapılıyor?

Fakültemizde yıllık sistem uygulanmakta. Yıllık sistemin uygulandığı sayılı okullardan biri de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Yıllık sistem ise şu şekilde; diğer okullar bir dönemde bir vize ve bir final sınavına yani 1 senede toplam 4 sınava girmekte iken bizim okulumuzda ise dönemde bir sınav ve senede 2 sınav bulunmakta. Tabi bu ana dersler için bu şekilde.

Şöyle ki diğer şubeler bir dönemde yani güz ve bahar dönemlerinde ayrı ayrı vize ve final olmak üzere senede toplam 4 sınava girmekteyken bizim okulumuzda ise ocak ayında yıllık (ana) derslerin vizesi, haziran ayında ise final sınavı olmakta. Dönemlik (seçmeli) derslerin sınavları ise yıllık sistem üzerinden değil normal dönemlik sistem olan bir dönemde hem vize hem final sınavına tabi. Bir dönemde 14 hafta bulunuyor, 8. Hafta ara sınav dönemidir. (8. Haftada dersler görülmeye devam eder) Yani seçmeli (dönemlik) derslerin ara sınav (vize) haftasıdır. 14. Hafta sonunda da seçmeli (dönemlik) derslerin final sınavı ana (yıllık) derslerin ise güz döneminde vizesi, yaz döneminde ise final sınavı yapılır.

Yıllık derslerin vizesinde 1. Dönemin yani güz döneminin tamamından sorumlu olmakla beraber final sınavında ise tüm seneden yani 1. ve 2. Dönemin tamamından sorumlu oluyoruz.

Sınav notlarından ortalama hesabına ilişkin olarak ise birçok üniversiteden farklı olarak bizim üniversitemizde vize sınavının %30’u, final sınavının ise %80’i alınarak hesaplama yapılır. Yani ortalamada en yüksek puan 110’dur. Bu birçok kişiye garip gelebiliyor ancak avantajlı olduğu zamanlar da olabiliyor.

6. Seçmeli dersler konusunda memnun musun?

Seçmeli derslerimizin çeşitleri ve dersi veren hocalarımızın anlatımları oldukça güzel. Alan seçmeli ve alan dışı seçmeli olarak 2 grup seçmeli tipi bulunuyor. Şöyle ki kredi açığını doldurmak adına alan dışı dersler alabiliyoruz. Örneğin ben birinci sınıftayken fitness, tenis, at eğiticiliği, tarımda meteoroloji, matematiksel mantık, basketbol gibi alan dışı seçmeli dersler vardı. Önceden birer tane alan dışı seçmeli alma zorunluluğu vardı ancak bildiğim kadarı ile bu zorunluluk kalktı. Kredi açığını doldurmak isteyenler(zorunlu dersler dışında kalan kredi açığı) genelde alan dışı seçmelilere yöneliyor.

Bunun yanında alan seçmeli derslerimiz de mevcut. Bunlardan dönem başında kaç tane almamız gerektiği ders listesinin başında yazıyor. Her bir sınıfa ait ayrı ayrı seçmeli dersler var ancak dileyenler ortalamaya göre senede almamız gereken 60 krediye ek olarak maksimum alabileceği kredi limitine kadar ders alabiliyor. Alan seçmeli dersleri sadece kendi sınıfınıza ait olan derslerden seçme zorunluluğunuz yok. Örneğin 2. sınıf iken 1. sınıfa veya 3. sınıfa ait seçmeli derslerden seçebilirsiniz. Tabi bazı seçmeli dersler bazı ana derslerin temelini gerektirebiliyor. Örneğin bilişim ceza hukuku dersi için en azından ceza genel dersini almış olmanın gerekmesi gibi. Seçmeli ders çeşitliliği ise fikrimce oldukça fazla. Örneğin benim aldığım alan seçmeli dersler; kriminoloji, karşılaştırmalı hukuk, çocuk hukuku, uluslararası insancıl hukuk, hukukta metot ve yöntem, adli tıp, adli tıp uygulamaları, hukuk klinikleri gibi dersler. Bunun yanında bildiğim başka seçmeli derslere örnek verecek olursam; fikri mülkiyet hukuku, sınai mülkiyet hukuku, bilişim ceza hukuku, avukatlık hukuku, arabuluculuk hukuku, kişisel verileri koruma hukuku, noterlik hukuku, siyasi tarih, ulusal insan hakları mekanizmaları, enerji hukuku, Anayasa yargısı, Avrupa sözleşmeler hukuku, deniz kamu hukuku, uluslar arası deniz hukuku, Avrupa Birliği kurumsal hukuku, uluslararası örgütler hukuku, tüketicinin korunması hukuku vb. dersler.

Özetle seçmeli derslerin çeşitlerinden ve anlatımlarından büyük oranda memnun olduğumu söyleyebilirim. Dersin zorluğundan öte ilgi alanlarınıza göre seçmeli derslerden istediklerinizi konulan kontenjan dahilinde almak fikrimce daha güzel.

7. Ankara Üniversitesinde çift anadal/ yandal imkânı var mı?

Üniversitemiz bünyesinde hem çift anadal hem de yan anadal yapma olanakları mevcut. Fakültemiz bünyesinde programlar ise; okulun sitesinde yer alan tablodan da güncel haline ulaşabileceğiniz şekilde. Benim üniversiteye ilk geldiğim sene olan 2019 yılında yanlış hatırlamıyorsam psikoloji alanında birkaç öğrenciye ÇAP fırsatı sunulabiliyordu. Ancak en son yayımlanan tabloda Psikoloji alanını göremedim.

Özetle bizim fakültemiz için sunulan ÇAP fırsatları oldukça kısıtlı ancak birçok arkadaşımız genelde ÇAP alan çeşitliliğinin ve kontenjanının azlığı sebebi ile Açık Öğretim Fakültelerinde farklı bölümleri okuyabiliyor. Ayrıca Ankara üniversitesi de açık öğretim fakültesi eğitim vermeye başladı diye biliyorum. İlgili detaylar hakkında bilgim
olmadığından ötürü dileyenler internet sitesinde yer alan kılavuzlardan bilgi edinebilirler.

8. Üniversitede/Fakültede yabancı dil eğitimi nasıl? İkinci yabancı dil eğitimi mevcut mu? İngilizce verilen hukuk dersleriniz var mı?

Her üniversite zorunlu olarak verilen yabancı dil dersi 2 seçenek olarak sunuluyor. Yalnızca ilk 2 sene aldığımız YDİ dersi bildiğim kadarı ile A1-B1 seviyesi aralığında veriliyor. Ancak bu dersler sisteme yüklenen video, ders içi etkinliklerin PDF’leri ile online ortamda verilmekte. Bu dersin yabancı dilinize büyük oranda katkısı olmasını beklemek pek doğru olmaz. Oldukça temel ve çok üstüne düşerek alabileceğiniz bir eğitim değil. Zaten
bahsettiğim gibi online olarak verilen bir ders.

İkinci yabancı dil eğitimi olarak özel bir eğitim bulunmamakla beraber bahsettiğim gibi YDİ dersi 2 seçenek halinde; İngilizce ve Almanca dillerinde. Bunlardan yalnızca birini
seçebiliyorsunuz. Okulun büyük çoğunluğu İngilizce dersini tercih etmekte ayrıca yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra internet sitesinde yayımlanan tarihte ve yerde yabancı dil muafiyet sınavı yapılır. Bu sınavdan geçer puan alan öğrenciler lisans eğitiminde YDİ dersinden muaf olurlar.

Bunun yanında henüz yeni olan bir program ise bildiğim kadarı ile yalnızca yabancı öğrencilere açık olan İngilizce hukuk programı. Bu program dahilinde verilen dersler yüzde yüz İngilizce ve okulumuz akademisyenleri tarafından bizzat verilmekte. Bu program da yine örgün eğitim şeklinde. Ancak normal örgün eğitim hukuk programı yani benim bulunduğum programda eğitim dili tamamen Türkçe ve ayrıca verilen İngilizce hukuk derslerimiz bulunmuyor.

9. Hukuk Fakültesi eğitimi sırasında iş hayatına nasıl hazırlık yapılıyor? Hocalar bu anlamda bir yönlendirme yapıyorlar mı?

Lisans eğitimi sırasında üniversitemiz tarafından verilen 2 ders var. Bunlardan biri UYUM101 dersi 1. sınıfta daha çok ders seçme, okul puanlama sistemi gibi konuları ele alan bir ders iken 3. sınıfta aldığımız Mesleki Yaşama Uyum dersi çerçevesinde Araştırma görevlisi 2 hocamız bizimle ilgileniyor. Bu hocalarımız bize bu sene nitelikli özgeçmiş hazırlama noktasında yardımda bulundular. Ayrıca Kariyer Kapısı ve Yetenek Kapısı platformlarından ayrıca üniversitemizin kariyer merkezinin hazırlamış olduğu videolar mesleki yaşama uyum dersinin sayfasına yükleniyor. Ele alınan kişisel gelişim ve kariyer gelişimi, meslek hayatına atılma ile çeşitli konular bulunmakta. Ayrıca üniversitemize ait Kariyer Merkezi’nde yer alan kariyer danışmanları ile iletişime geçebiliyoruz. Ayrıca mesleki yaşama uyum dersini bize veren hocalarımız ile mail yoluyla veya belirlenen gün ve saatlerde açılan çevrimiçi dersler aracılığıyla iletişime geçebiliyoruz. Üniversite bünyesinde mesleki yaşama uyum dersi kapsamında öğrendiklerim bunlar.

Ayrıca sene başında mesleki yaşama uyum dersinin ilk ders saatinde bu ders kapsamında dersin amaçlarının neler olduğu tarafımıza iletildi ve bize de bu ders kapsamında neler yapmak istediğimiz soruldu. Örneğin biz arabulucu, noter, hâkim, savcı vb. farklı mesleklerden hukukçuların çevrimiçi olarak derse getirilmesini ve bizim onlara sorularımızı yöneltmek istediğimizi dile getirdik ancak bu sene için bu çeşitli nedenlerle gerçekleşmedi. Ancak bu bahsi geçen ders kapsamında meslek hayatına ilişkin bilgi alabileceğiniz, etkili özgeçmiş hazırlama üzerine hazırladığınız özgeçmişler üzerinden yorum ve tavsiyeler alabileceğiniz koşullar oluşuyor.

Bunun yanında derse giren hocalarımızın kendi alanlarındaki uzmanlıkları ile bağlantılı olarak iş hayatına ilişkin bilgi alabiliyoruz. Örneğin okulumuzdaki vergi hukuku hocamız ders içerisinde vergi hukuku alanında vergi müfettişliğinden bahsetmişti, biz de ders sonrasında bu konuda daha detaylı bilgi almak adına uygun bir vaktinde yanına gelip gelemeyeceğimizi sormuştuk. Hocamız bize uygun bir saat verdiğinde odasında vergi hukuku
alanında uzmanlık alanlarına ilişkin meslekler hakkında bilgiler edindik. Vergi hukuku alanındaki meslekler için ne yapmamız gerektiğine ilişkin bilgiler edindik. Bununla beraber bir başka hocamızın yanına yurtdışı yüksek lisans eğitimi hakkında sohbet etmek için gidecektik ancak hocamızın yoğunluğu itibariyle son anda gidemedik.

Demem o ki hocalarımıza da uygun vakitlerinde meslek hayatına ilişkin sorularımızı yöneltmek ve onların geçtikleri yollara ilişkin bilgi edinmek üzere ricada bulunmanız mümkün. Hocalarımızın kayda değer bir kısmı benim tecrübe ettiğim kadarı ile bu konuda yardım ediyor.

Ayrıca birçok hocamız ders arasında iş hayatına, kişisel gelişime, yabancı dilin önemine ilişkin ders aralarında bizlere altın değerinde tavsiyeler verir.

10. Üniversitede kampüs yaşantısı nasıl?

Okulumuz Cebeci Kampüsü’nde bulunmakta. Kampüs içerisinde Siyasal Bilgiler Fakültesi, İletişim Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Hukuk Fakültesi yer alıyor. Kampüsümüzde 2 yemekhane,1 açık büfe cafe, 1 pastane, 1 cafe ve her okulun kendi kantini bulunuyor.

Kampüsümüz içerisinde yapabilecek fazla sayıda aktivite yok ancak kendi okulumuz için söyleyebilirim ki A blok kantini hem arkadaşlarla sohbet edip oturmak için hem de grup ödevi vs. gibi durumlar için de oldukça güzel. Bizim okulumuz 4 blok şeklinde ve A ve D bloklarında derslikler yer alıyor. Adalet Meslek Yüksekokulu içerisinde ayrı bir cafe daha var bununla beraber hem D bloğun hem de A bloğun ayrı kantinleri bulunuyor.

Kampüsümüzde kedi ve köpeklerimiz var. Korkanların aksine zararsız hayvanlar. Hayvanlar öğrenciler ile öğrenciler de hayvanlar ile iç içe olmaya alışmış durumdalar. Ama kesinlikle bir zararları yok.

Kampus içerisinde bir de yarı özel yurt şeklinde geçen üniversiteye ait (AÜ Sağlık Kültür Spor Birimine bağlı) kız öğrenci evi bulunmakta. Kampusumuzda basketbol sahası da yer alıyor. Ayrıca vakit geçirmek için yeşillik alanlarımız da mevcut. Kampüsümüz üniversitemizin ana kampüsü kadar büyük değil ancak vakit geçirmek için yeteri imkânlar mevcut. Ayrıca kampus içerisinin yanı sıra kampüsümüzün oldukça merkezi bir yerde bulunması ve bulunduğu cadde üzerindeki çeşitli fırsatların yanı sıra trenle 5 dk’da kızılaya gidebiliyor olmak da güzel.

Kampüsümüz içerisinde yurt da bulunması sebebiyle genelde canlı oluyor. Ayrıca bazen arkadaşlarımızla ders sonrası vakit geçirmek için okul içerisinde yer alan cafelerden birine gidebiliyoruz.

11. Kampüs içerisinde “Keşke şu da olsaydı” dediğin bir şey var mı?

Kampüsümüzde keşke daha fazla ders çalışma salonu olsaydı diyorum genelde. Okulumuzda öğrenciler arasında “mahzen” diye adlandırılan birçok ders çalışma salonları, okuma salonları ve kütüphane mevcut ancak sınav zamanları yaklaşmakla beraber doluluk oranı oldukça artıyor ve yer bulmak zorlaşıyor. Diğer fakültelerin kütüphanelerine gitmek de fakültenin kendi öğrencileri oralarda ders çalıştığı için pek mantıklı olmuyor.
Bu sebeple özellikle vize final zamanlarının yaklaşmasıyla beraber ders çalışma salonlarındaki doluluk oranı sebebiyle keşke daha fazla ders çalışma/okuma salonu olsaydı diyorum.

12. Üniversite döneminde nerede ikamet ediyorsun? Koronavirüs öncesinde üniversiteye nasıl ulaşım sağlıyordun? Zorlukları/kolaylıkları nelerdi?


1. sınıftayken KYK yurdu çıkmadığı için özel yurtta ikame ettim. Pandemide geçen süreçte ailemin yanında eğitimime online olarak devam ettim. Bu sene ise 1. dönem yine civardaki bir özel yurtta kaldım ancak 1. dönem sonu itibariyle yedek sırasından KYK yurduna yerleştim. Bu konuda KYK harici civarda birçok özel yurt bulunuyor bunun da bilgisini vereyim.

Okulun bulunduğu cadde üzerinde 2 tane KYK kız yurdu vardı ancak bu seneden yani 2022 yılından sonra o yurtlardaki öğrenciler diğer KYK yurtlarına dağıtılacak ve mevcuttaki 2 cebeci kak kız yurtları oldukça eski olması sebebiyle yıkılacak diye biliyorum. Yine de bu bilgiyi teyit etmek gerekir. Bunun haricinde 2021 Eylül ayında öğrenci kabulüne başlayan kapasitesi oldukça fazla olan okula ise 15-20 dk yürüme mesafesinde bulunan bir KYK kız yurdu bulunuyor.


Covid öncesi bulunduğum özel yurt okula 5 dk yürüme mesafesinde olduğu için yürüyerek ulaşım sağlıyordum. Geçtiğim KYK yurdundan da yine 20 dk kadar okula yürüyerek ulaşım sağlıyorum.

Okulun yakınında yani en azından yürüme mesafesinde KYK erkek yurdu yok diye biliyorum ancak genel olarak erkek yurtları hakkında pek bilgim yok. Gördüğüm kadarı ile yine okula yürüme mesafesinde özel yurt seçenekleri mevcut.

Farklı yurtlardan ve aile evlerinden gelen arkadaşların büyük bir kısmı raylı sistem üzerinden ulaşım sağlamakta. Bu da otobüse göre nispeten daha iyi olmakta. İkamet ettiğim yerden okula gelme noktasında şahsen yürüyerek ulaşım sağlayabildiğim için bir zorluğu olmuyor ayrıca okulumuz kurtuluş ve dikimevi Ankaray istasyonlarının arasında ve her iki istasyona da yürüme mesafesinde. Ayrıca Kurtuluş banliyö istasyonuna da yürüme mesafesinde bulunuyor. Cadde üzerinde de yine otobüs durakları mevcut. Bunun da yanında getirdiği birçok pratiklik bulunuyor.

13. Üniversite kütüphanesi kaynaklar bakımından yeterli imkân sağlıyor mu? Final haftalarında çalışacak yer bulunuyor muydu? Kütüphane sınav haftalarında öğrenciler için çalışma saatlerini uzatıyor muydu?


Üniversitemizin kütüphanesinin yeterli kaynakları büyük oranda sağladığını düşünüyorum. Öğrenci kütüphanesinin yanı sıra araştırma için kullanabilen akademik yayınların ve kitapların daha çok yer aldığı bir katta daha kütüphane mevcut ancak oradaki kitaplar her koşulda öğrenci kullanımına açık değil ve o kattaki kitapları dışarı çıkarmak yasak. Hatta kütüphane görevlisinden öğrendiğim bir bilgiye göre bazı kitapların tek örnekleri, ilk basımları gibi özel kitaplar da mevcut. Kütüphane arama sisteminden dilediğiniz kitabı aratıp hangi kütüphanede mevcut olduğunu ve okuyucuda olup olmadığını veya tek nüsha olması sebebiyle okuyucuya verilmediğini vs. öğrenmeniz mümkün. Kütüphane içerisinde ders çalışma masaları mevcut ancak onlar kütüphanenin resmi kapanma saatine kadar kullanılabilir durumda. O da 17.00 mesai bitimine kadar. Bunun haricinde D blokta 4 adet mahzen ders çalışma salonu, A blokta 1 adet okuma salonu, 1 adet bilgisayar salonu ve adalet meslek yüksekokuluna giderken 1 adet ders çalışma salonu mevcut. Ayrıca Adalet MYO’nun içerisinde 1 adet okuma salonu ve kütüphane de mevcut. Bu ders çalışma alanları sınava yaklaşık 1 ay kala 7/24 açık hale getiriliyor ancak sınav haftaları yaklaştıkça yer bulmak zorlaşıyor. Ancak kendi adıma söylemeliyim ki okula ders çalışmaya genelde erkenden gelip geç çıktığım için hiç yer bulamama gibi bir durumla karşılaşmadım. Ancak tercihe bağlı olarak örneğin A blok okuma salonunda yer arıyorsanız orada yer bulamayıp D blokta veya Adalet MYO’ya giderkenki ders çalışma salonunda(biz o ders çalışma salonuna VIP diyoruz) yer bulmanız mümkün olabilir. Ama illaki hiç yer bulunmadığı durumlar da söz konusu olabilir. Aslında biraz da sınav haftalarının yaklaşması ile oluşan bu yoğunluk sebebiyle yer bulma sıkıntısı doğabilmesinden ötürü keşke daha fazla ders çalışma alanı olsaydı diyorum. Kütüphanenin değil ancak ders çalışma salonları sınava yaklaşık bir ay kala 7/24 açık hale getiriliyor bunun altını bir kez daha çizeyim.

14. Öğrenciler için kariyer merkezi/ psikolojik danışmanlık merkezi gibi imkânlar mevcut
mu?

Okulumuz bünyesinde önceki soruların birinde de bahsettiğin Ankara Üniversitesi Kariyer Merkezi bulunuyor. Ayrıca bunun yanında sağlık kültür spor birimi aracılığı ile ilgili binalarında psikolojik danışmanlık, diyetisyenlik gibi imkanlarımız da mevcut. Ancak bu tür hizmetlerin randevu sistemi ile işlediğini eklemek gerekir.

15. Öğrenci kulüplerinin çeşitliliği ve aktiflik durumu hakkında ne söylemek istersin? Öğrencilerin kişisel gelişimi için üniversite ne gibi imkânlar sağlıyor?

Okulumuz bünyesinde yer alan kulüplerin tamamı kendi bünyesinde sürekli aktifler. Gerek kulüp içi gerek kulüpler ortaklığı ile hazırlanan birçok kulüp faaliyeti mevcut. Kendi gözlemlerim dahilinde kulüplerin genel olarak aktif; çalıştay, atölye, seminer, makale ve farazi dava yarışmaları, meclis simülasyonları, konferans, kurum gezileri, panel gibi çalışmaları oluyor. Ayrıca kulüp içi piknik, yemek, kahvaltı gibi organizasyonlar da düzenleniyor. Bu etkinliklerin özellikle panel, seminer, konferans, çalıştay, yarışmalar gibi etkinliklerin tamamı öğrencilerin kişisel gelişimi üzerine planlanmış etkinliklerdir. Bunun yanında yine daha önce bahsettiğim Sağlık Kültür Spor Birimi’nin düzenlediği kültür sanat kurslarına başvurmak mümkün. Hobi edinebileceğiniz çeşitli kurslar yer alıyor. Örneğin ben piyano ve diksiyon kurslarına gittim ve milli eğitim bakanlığı onaylı sertifikalar edindim. Bunun yanında ebru, heykel, gitar, işaret dili, satranç, bağlama, fotoğraf, sanat okuryazarlığı, Türk halk dansları, Latin dansları, tiyatro, Türk sanat müziği ve Türk halk müziği koroları, serim, seramik gibi kurslar yer alıyor. Bu kurslara başvuruların açıldığı tarihlerde birden fazla gruplardan saat ve günü bize en çok uyan gruba belli kontenjan dahilinde başvuru yapabiliyoruz.

16. Üniversitenin spor tesislerinden memnun musun? Ne gibi imkânlar var?

Üniversitemizin spor tesislerinden yalnızca 1. sınıfta fitness seçmeli dersini alırken ders kapsamında yararlanmıştım. Spor tesislerinde temel spor aletlerinin tamamı bulunuyor. Ayrıca ana kampüste bir adet daha spor tesisi bulunuyor ve bildiğim kadarı ile o tesis daha kapsamlı. Ayrıca bu spor salonlarına ve ana kampüste yer alan olimpik yüzme havuzuna üyelikler dereceye giren öğrencilere indirimli olmak suretiyle ücretli. Ancak piyasaya göre elbette çok uygun fiyatlar. Buna ilişkin detaylı bilgiyi okulun sitesinden edinebilirsiniz.
Bahsettiğim gibi spor tesislerini ilk ve son kez 2019 yılında kullandığım için ve o zaman da çok sık kullanmadığım için bu konuda nitelikli bilgi vermem mümkün değil ancak ben kullandığım süre zarfında genel olarak memnun olduğumu söyleyebilirim.

17. Ankara Üniversitesini tercih etmeden önce “Şundan haberim olsaydı” dediğin bir şey var mı?

Aslında çok önemli bir detay değil ama keşke muafiyet sınavından önceden haberim olsaydı dedim. Tek bir sınavla İngilizce dersine ait vize finalden muaf olmak varken buna ilişkin hiçbir bilgi edinmeyince veya duymayınca dönem başında duyunca keşke haberim olsaydı dedim. Ayrıca bölüm fark etmez eğer YKS sıralamasında alanınızda derece yaptıysanız okulun sunduğu fırsatlar var. Bunlardan bazıları yukarıda bahsettiğim spor salonu ve olimpik havuz üyeliklerinde indirim ve ayrıca okulumuza bağlı TÖMER’de tanınan belli
bir oranda indirim mevcut. Dilerseniz dönem başında veya bu fırsatlardan yararlanmak istediğiniz vakit bu oranları takip etmeniz ve faydalanacağınız birime bunu ibraz etmeniz gerekiyor. Bu konu ile ilgili kılavuzu yine okulun internet sitesinden inceleyebilirsiniz.

18. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Bölümü tercih ederken; o bölümü okuduktan sonra yapacağınız mesleğin sizin hayatınızda çok önemli bir boyutta yer alacağını unutmayın. Bölümü yalnızca maddi kaygılar veya saygınlık, popülerlik, önünün açık olmasına göre seçmeyin. Eğer hangi mesleği yapacağınıza ilişkin kafanızda sorular varsa lütfen bunlara yanıt aramaya dikkat edin. Mesleğini gerçekten severek yapmak çok önemli ancak maddi olarak tatmin de olmazsa olmaz bunun farkındayız ancak sevmediğiniz bir mesleği yapmak maddi olarak getirisinde de olumsuzluklarla karşınıza çıkabilir.

Okumayı planladığınız bölümün mezunları ile konuşun ve mezunu oldukları üniversitelerin sunduğu imkânlar hakkında notlar alın. Bir kişi ile değil ulaşabildiğiniz birden fazla kişi ile görüşün. Eğitim hayatınızda sizin kendinize katacaklarınız sadece üniversitenin veya bölümün size sunmasıyla bitmez sizin de ondan en verimli şekilde yararlanmayı bilmeniz gerekir.

Özellikle yabancı dili nereye giderseniz gidin herkes önerecektir. Artık bir seçenek değil bir şart.

İşini severek yapan insanlar olmak için bir bölümü bir mesleği derinlemesine araştırın. Hayat sadece üniversite okumak değil, çok daha fazlası. Bunu hayatın hiçbir noktasında aklınızdan çıkarmayın. Bunu ben hala üniversitede okumakta olsam da kendime söylerim ve hocalarımızdan da çokça işitirim. Bu satırlar sadece ileride üniversiteye gidecek arkadaşlar için değil, benim ve benim gibi üniversite okuyan veya hala eğitim hayatının içinde olan her birey için geçerli.

Kendinize çok iyi bakın.

Verdiğin yanıtlarla Ankara Üniversitesini tercih etmeyi planlayan öğrencilere yardımcı
olduğun için çok teşekkür ederiz.


Rica ederim, umarım tercih döneminde olan veyahut Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi hakkında bilgi edinmek isteyen arkadaşların kafasındaki sorulara büyük oranda yanıt bulabileceği yanıtlar vermişimdir.

Herkese başarılar dilerim.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.