İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi / İstanbul

1. Bize kendini tanıtabilir misin?

Merhaba ben @holyadvocate! İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisiyim.

2. Fakültede hocaların öğrencilerle iletişimi nasıl? Derslere kendileri mi giriyorlar?

Hocalarımız genelde derslere kendi girerler pratik çalışmalarımızı da asistan hocalarımız ile birlikte yaparız. Bazı derslerde birden fazla hocamızın iş bölümü yaparak da anlattığı olmuştur. İletişim konusunda da genelleme yapacak olursam her biri sorularımızı cevaplayıp amfiden öyle ayrılır ancak bazı durumlarda zaman
yetmediği de oluyor. Kalabalık olmamıza rağmen genelde hocalarımız dersleri interaktif bir şekilde işlerler. Dolayısıyla da ders içinde de etkileşimimiz mevcuttur. Ders dışında da mail aracılığıyla sorularımızı sorabilmekte, görüşme saatleri içerisinde hocalarımızın odasına uğrayabiliyoruz. Bir de bu konuya ilişkin bir anımı da paylaşmak
isterim; hocalarımızın odalarının bulunduğu binadan geçerken arkadaşımla pratik çalışmada anlamadığımız bir yeri tartışırken hocamız bizi duyup yanına çağırmış ve birlikte konu hakkında konuşmuştuk. Bir diğer iletişim şekli de bazı hocalarımız derslerde soru sorup bilen öğrencileri yemeğe götürüyordu.

3. Fakültede ders yoğunluğu nasıl? Ders programını oluştururken hoca tercih etme imkânınız var mı?

Okulumuzda öğrenciler numaralarının sonlarına göre tek/çift olarak şubelere ayrılmaktadır. Birinci ve üçüncü sınıfların dersi saat 13.10 civarı başlar 17.00 gibi biter, ikinci ve dördüncü sınıfların dersi sabah 09.00’da başlayıp 12.40’ta biter. Bizim ders programlarımız dekanlık tarafından ayarlanmakta dolayısıyla da hoca tercih etme hakkımız yok. Bizler sadece dönemlik seçmeli dersimizi kendimiz seçeriz ancak onun da günü bellidir.
Fakat tek ve çiftlerin çoğu dersi ayrıdır. Öğrenciler diğer şubenin hocasının dersine girebilirler ancak sınav sorumluluğumuz farklı olabilir ona dikkat etmek lazım.

4. Derslerin dağılımı nasıl? Örneğin kamu hukuku ya da özel hukuk alanlarına ilişkin belirli bir yoğunluk mevcut mu?

Derslerimiz genelde her hukuk fakültesinde eğitimi olan derslerdir. Her iki hukuk bölümünün de dengeli olduğunu düşünüyorum.

5. Fakültede sınavlar nasıl yapılıyor?

Bu soruya hem online hem de fiziki sınavlar bakımından cevap vermek istiyorum ancak ikisinin de ortak noktası bizim okulumuz sınavlarını olay üzerinden yapmakta. Yani direkt olarak soru yazmaz, önce olay metni verilir olaydaki hukuki sorunu tespit ederiz ve ilgili kanun hükmünü, isteniyorsa doktrinsel görüşü ve Yargıtay görüşünü ve istisnalarını yazarız.

Sınavlarımız online dönemde kamera kapalı şekilde gerçekleşti. Sisteme belirlenen vakitlerde sorular yüklendi ve azami 120 dakika süre verildi. Bu süre içerisinde biz de cevaplarımızı yazıp sınav süresine ek olarak verilen 15 dakika içerisinde taratıp sisteme yükledik. Çok şükür ben herhangi bir mağduriyet yaşamadım ancak yaşayan
arkadaşlarım oldu maalesef. Yüz yüze yapılan sınavlarımızdan farklı olarak bazen hocalarımız kanun mevzuat kullanmamıza izin verdi. Yüz yüze olan sınavlarda da bazı hocalar izin veriyormuş ancak bana hiç denk gelmemişti o süreç içerisinde. Son olarak sınavlarımızın dağılımıyla ilgili de bilgi vermek isterim. Kişiden kişiye göre değişebilir bu dediğim ancak ben sınavlarımızın uzun süreye yayılmasından memnundum. Çünkü bizler yıllık olarak dersleri alıyoruz ve özellikle final sınavında bütün yıldan sorumlu olmak demek bütün yılı tekrar etmen gerektiğini gösterir. Genelde sınavlarımız arasında 1-2 gün ara olur hafta sonları sınav olmaz ve böylelikle de sınavlarımız 3 hafta kadar sürer. Ancak dediğim gibi ben sınavların arasında 1-2 gün olmasından dolayı memnunum çünkü bütün bir senenin tekrarını ancak o süre zarfında yetiştirebiliyorum.

6. Seçmeli dersler konusunda memnun musun?

Aslında okuluma dair en memnun olmadığım husus seçimlik ders konusu. Okulumuzun kampüslerinin dağınık olmasından mıdır bilemiyorum ama seçimlik derslerimiz sadece hukuka yönelik oluyor. Sadece birinci sınıfta biraz farklı sosyoloji felsefe gibi dersler var. Daha sonraki senelerde hep hukukla alakalı dersler mevcut ilgimizi çeken başka alanlara kampüs içerisinde yönelemiyoruz maalesef.

7. İstanbul Üniversitesinde çift anadal/ yandal imkânı var mı?

Evet mevcut. Çift anadal ve yandal kapsamında işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimii siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, sosyoloji, psikoloji ve ilahiyat bölümleri girmektedir.

8. Üniversitede/Fakültede yabancı dil eğitimi nasıl? İkinci yabancı dil eğitimi mevcut mu? İngilizce verilen hukuk dersleriniz var mı?

Üniversitemde Türkçe eğitim verilmektedir. Yabancı dil eğitimi için bireysel olarak çalışmalar yapılması gerekmektedir. Seçmeli derslerde Basic Principles of Contract Law gibi bazı dersler İngilizce olarak verilmektedir.

9. Hukuk Fakültesi eğitimi sırasında iş hayatına nasıl hazırlık yapılıyor? Hocalar bu anlamda bir yönlendirme yapıyorlar mı?

Eğitim sırasında iş hayatına hazırlık olarak verebileceğim bir örnek ders işlenirken hocalarımızın her daim uygulamada karşımıza çıkabilecek olan hususları kanunumuzun yanına not aldırması olabilir. Ders içeriklerinde genel olarak uygulamaya değinilerek bizlere hayata dair de yönlendirmeler bulunmaktalar. Genellikle yurt dışında eğitim almış hocalarımıza bu yöndeki ilgi daha fazla oluyor. Onlar da tecrübelerini bizlerle paylaşıyorlar.

10. Üniversitede kampüs yaşantısı nasıl?

Üniversitemiz herkesin bildiği o meşhur kapılı yerde. Aynı alanda rektörlük, iktisat fakültesi ve siyasal bilimler fakültesi var. Şahsi açıdan kampüs yaşantımızın pek olmadığı kanaatindeyim. Birçok üniversitede konser gibi etkinlikler olurken bizim üniversitemizde pek olmuyor. Genelde herkes havuzlu bahçe olarak adlandırdığımız arka bahçeye çıkıp sosyalleşiyor. Kantinimiz de üç fakülteye göre biraz küçük kalıyor bunu da eklemek istiyorum. Okulumuz bu alanlarda iyileştirilmeli bence. Ancak itiraf etmeliyim ki uzun bir aradan sonra üniversitenin çimlerinde birçok kişinin oturduğunu kahkahaların havada uçuştuğunu görmek çok keyif vericiydi.

11. Kampüs içerisinde “Keşke şu da olsaydı” dediğin bir şey var mı?

Sanırım yemekhanemizin ve kantinimizin daha iyi bir şekilde olmasını isterdim. Önceki sorularda da bahsettiğim gibi okul olarak kalabalık olduğumuz için yemekhanede yağmurlu günlerde sıra beklerken ıslanabiliyoruz kuyruk dışarı kadar uzadığı için. Kantin açısından da oturulacak yerlerin artırılmasını isterdim.

12. Üniversite döneminde nerede ikamet ediyorsun? Koronavirüs öncesinde üniversiteye nasıl ulaşım sağlıyordun? Zorlukları/kolaylıkları nelerdi?

Kuzenimle birlikte yaşıyorum. Üniversiteye toplu taşıma aracılığıyla gidip geliyorum. Metro olarak da tramvay güzergahı bakımından da okulumun konumu epey iyi. Özellikle Yenikapı durağına da yakın olması karşı yakada oturan kişiler için de büyük kolaylık oluyor. Metrobüs metro aktarması vs bakımından da kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. Kısaca okul konum itibariyle kolay ulaşılabilir nitelikte.

13. Üniversite kütüphanesi kaynaklar bakımından yeterli imkân sağlıyor mu? Final haftalarında çalışacak yer bulunuyor muydu? Kütüphane sınav haftalarında öğrenciler için çalışma saatlerini uzatıyor muydu?

Üniversitemizde kaynak bakımından yeterli. Birçok veri tabanına da üye, okuldaki bilgisayarlardan bu hizmetten yararlanabiliyorsunuz. Maalesef sınav dönemlerinde okul ekstradan kalabalık oluyor. Üniversitede iki kütüphane bir de okuma salonu mevcut ancak yine de yeterli olmuyor. Genelde dışarıda kütüphane arıyoruz ancak İstanbul
şartlarında boş kütüphane bulmak çok zor ya da bana denk gelmiyor diyebiliriz. Ancak yaz mevsiminde yani havalar ısındığında Süleymaniye Camii’sinin bahçesindeki çimlerde çok ders çalışmışlığım vardır. Alternatif olarak önerebilirim.

14. Öğrenciler için kariyer merkezi/ psikolojik danışmanlık merkezi gibi imkânlar mevcut
mu?

Okulumuz bünyesinde psikolojik danışmanlık merkezi mevcut. Bir de henüz katılma fırsatım olmadı ancak psikolojik seminerler de düzenlenmekte. Kariyer merkezi olarak da devamlı olarak okul tarafından e-mail aracılığıyla devlet destekli kariyer haberleri gönderiliyor.

15. Öğrenci kulüplerinin çeşitliliği ve aktiflik durumu hakkında ne söylemek istersin? Öğrencilerin kişisel gelişimi için üniversite ne gibi imkânlar sağlıyor?

Açıkçası öğrenci kulüplerinin hemen hemen hepsi hukukla alakalı. Bu çerçevede hukukun her alanıyla ilgili kulüp bulabileceğinizi söyleyebilirim. Bir de üniversite bünyesindeki kulüplere de katılabiliyorsunuz ancak onlar için duyuruların takip edilmesi gerekiyor çünkü farklı kampüsler kulübün merkezi olabiliyor. Fakülte bünyesindeki kulüpler ise akademik olarak da eğitimler sunuyor, hocalarımızla söyleşi programı hazırlıyorlar. Kulüp bünyesinde aktif olarak görev almadım ancak görev alan arkadaşlarım çok keyifli bir süreç olduğunu ve network sağlamak adına çok katkısı olduğunu söylerler.

16. Üniversitenin spor tesislerinden memnun musun? Ne gibi imkânlar var?

Okulun bulunduğu kampüste sadece halı saha imkanı mevcut. Bir de sanırım basket potası vardı ancak hali hazırda okul tadilatta bulunduğu için yeni planda neler olacağını tam olarak bilemiyorum maalesef. Avcılar kampüsünde spor yerleşkesi mevcut. İçerisinde basketbol, voleybol salonu, yüzme havuzu var. Ancak benim konumuma çok zıt düştüğü için hiç gitmedim.

17. İstanbul Üniversitesini tercih etmeden önce “Şundan haberim olsaydı” dediğin bir şey
var mı?

Hayır yok zira ben üniversiteye girmeden önce birkaç kişiyle konuşmuştum. Sınava girecek arkadaşlarıma da akıllarına gelen tüm soruları sormalarını isterim. Zira ben bütün metro güzergahını bile bakmıştım.

18. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Türkiye’de en iyi eğitimi veren kurumların başında gelir. Ancak hali hazırda dil eğitimi ders kapsamında verilmiyor. Burayı tercih edecek arkadaşlarımın süreç içerisinde yabancı dil konusundaki eksiklerini kapatması gerektiği bilinciyle gelmesini tavsiye ederim. Hocalarımız gerçekten çok bilgili insanlar, fakültede bulunduğunuz süre boyunca onlardan en iyi şekilde faydalanmaya çalışın. Her daim kendinizi geliştirmeye odaklanın. Hepinize başarılar diler gönlünüzden geçen her şeyin en güzel şekilde karşınıza çıkmasını dilerim. Bir sorunuz olduğunda benimle iletişime geçebilirsiniz. Sevgiler!

Verdiğin yanıtlarla İstanbul Üniversitesini tercih etmeyi planlayan öğrencilere yardımcı olduğun için çok teşekkür ederiz.

Kapak resmi: İstanbul Üniversitesi

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.