Bir Kişisel Gelişim Kitabı Bir Ekonomi Filmi

Düşün ve Zengin Ol

Think and Grow Rich eBook by Napoleon Hill - 9781440628238 | Rakuten Kobo  United States

2022’nin ilk kitabı bitti. Rafta görsem muhtemelen önyargıyla yaklaşacağım bir kitabı burada elimin altında olduğu için okuma fırsatı buldum. Kendisi The Secret’taki Bob Proctor’ın hayatını değiştirdiği iddiasında, o yüzden yıllardır Bob bu kitabı yanından ayırmıyormuş. Düşün ve Zengin Ol.

Başlarda kitabın yazım dilini sevmesem de -fazla satış personeli gibiydi- sonradan biraz daha sadeleşip sürekli sonraki bölümlerin reklamını yapmayı bırakıp konulara değinmeye başladı. Oldukça kapsamlı ve gözleme dayanan bir kitap, yazar da zaten Henry Ford gibi başarılı bazı insanların hayatları üzerine yoğun bir şekilde çalışmış ve bir insanı geride tutan sebepler nelerdir, başarılı insanların ortak özellikleri nelerdir, olumsuz etkilerden nasıl korunulur gibi pek çok soruyu güzel bir şekilde organize edip sınıflandırmış, numaralandırmış.

Aslında tüm maddeler farkında olduğunuz/bildiğiniz şeyler sadece kimse size “Bir insan neden başarısız olur?” diye sormadığı için elinize bir kağıt kalem alıp liste yapmamışsınız gibi. O yüzden bu kitabın, hayatı daha keşfetme yaşlarında olan liseli gençler için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda çoğu insanın 40’ından 50’sinden sonra aklının yerine oturduğunu ve çoğunun başarılarını o zaman elde etmeye başladığını söylemesiyle de yaşlanmaktan endişe duyanların içine su serpiyor.

Siz de eğer böyle yapılandırılmış bir biçimde hayattaki yolları görmek istiyorsanız ve arada bir referans için alıp bakarım diyorsanız tavsiye ederim.

The Big Short - Movie Reviews

The Big Short

Gelelim filme, 2008 ekonomik krizini anlatan film merak uyandırıcı, bilgilendirici ve heyecanlı. Herkesin yeterince araştırmadan girdiği bir marketin altının aslında boş olmasını ve piyasanın değişik araçlarıyla nasıl karın karının paylaşıldığını gösteriyor. Değerlendirme şirketlerinin arasındaki rekabetin yozlaşmış sistemi korumasını ve milyonlarca insanın işini kaybetmesini gözler önüne seriyor. Film mortgage borsasını short’layanların, bir diğer deyişle mortgage piyasasının batacağına iddiaya girenlerin, ekseninde anlatıldığı için film boyunca yozlaşmış sistemin ifşa olmasını isteseniz de filmin sonunda birkaç karakterin belirttiği gibi aslında short’layanların kazancı mutlu olunacak cinsten değil çünkü tüm ekonomi çöküyor ve milyonlarca insan evsiz ve işsiz kalıyor.

Eski ekonomik krizi anlatan bu film aslında şimdiki insanlara bir ders niteliğinde, yeterince araştırmadan büyük kayıplar yaşayabileceğiniz şeylere girmeyin. Ama yine de herkes filmdeki (ve gerçek hayattaki) Michael Burry gibi matematik dehası olup aynı zamanda tüm bu krizin geldiğini belirten bilgi kaynaklarına da erişemeyeceği için belki de şeffaflığın ve denetimin arttırılması gerekiyordur 🤷‍♀️. Yine de filmin sonunda da eleştirildiği gibi sistem çok da değişmeden devam ediyor.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.