1. Bize kendini tanıtabilir misin?
Merhabalar. Ben Zeynep. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda 8 yıldır düzenli olarak içerik paylaştığım @ambrosiasdaily adlı bir ders blogu yönetiyorum.

2. Fakültede hocaların öğrencilerle iletişimi nasıl? Derslere kendileri mi giriyorlar?
Evet fakültemizde hocalar derse kendileri geliyor. Beklenmedik durumlarda (sağlık, toplantı, seminer vb.) ders asistanlar aracılığı ile işleniyor.
Ortalama her dönemde 300 örgün, 300 ikinci öğretim öğrencisi var. Hocalarla çok sık iletişim kurma imkanımız olmasa da görüşme saatlerinde sorularımızı sorabiliyoruz. Ders aralarında ve dersten sonra da yanlarına gelen öğrenciler ile ilgilenmeye çalışıyorlar.
3. Fakültede ders yoğunluğu nasıl? Ders programını oluştururken hoca tercih etme imkânınız var mı?
Maalesef ders programımızı kendimiz oluşturmuyoruz. Bize sadece seçmeli olan dersler seçme imkanı veriliyor. Onun dışında genel olarak sınıf bazında genel bir program hazırlanıyor. Bu yüzden eğer alttan dersiniz varsa bazen çakışabiliyor. Bu durumda 2. Öğretim dersine kalıp dinleyebilirsiniz.
4. Derslerin dağılımı nasıl? Örneğin kamu hukuku ya da özel hukuk alanlarına ilişkin belirli bir yoğunluk mevcut mu?
Hayır belli bir yoğunluk yok. Eşit dağıtılmaya çalışılmış.

5. Fakültede sınavlar nasıl yapılıyor?
Fakültemiz yıllık sisteme sahip. Yani ilk dönem vizeler ikinci dönem finallerimiz yapılıyor. %30 vize %70 final ortalamanızı etkiliyor. Finalde sadece ikinci dönemden değil her iki dönemden de sorumlu oluyoruz. Yaz okulu yok. Bütünleme sınavına giriyoruz. Bütünleme sınavı finalin yerine geçiyor. Yazılı olan sınavlarımız test olanlara oranda daha fazla.
6. Seçmeli dersler konusunda memnun musun?
Şahsen ben pek memnun değilim. Çok az seçenek var. Memnun olan arkadaşlarımız da var tabii bu biraz kişiden kişiye değişiyor.
7. Selçuk Üniversitesinde çift anadal/ yandal imkânı var mı?
Evet var. Şartlarını okulumuzun sitesindeki yönergeleri okuyarak öğrenebilirsiniz.
8. Üniversitede/Fakültede yabancı dil eğitimi nasıl? İkinci yabancı dil eğitimi mevcut mu? İngilizce verilen hukuk dersleriniz var mı?
Türkçe eğitim veren bir fakülte. İkinci yabancı dil eğitimi 1. Sınıfta var. Muafiyet sınavına girip başarılı olduğum için derslerin içeriği, saati hakkında maalesef bilgim yok.
9. Hukuk Fakültesi eğitimi sırasında iş hayatına nasıl hazırlık yapılıyor? Hocalar bu anlamda bir yönlendirme yapıyorlar mı?
Birinci sınıfta hukuk kliniği uygulamaları yapılıyor. Pandemiden dolayı maalesef tecrübe edemedim.

10. Üniversitede kampüs yaşantısı nasıl?
Büyük bir kampüse sahibiz. Yeşillikler içinde geniş bir alana yayılmış. İçerisinde spor tesisleri, yurtlar, kütüphaneler, yemekhaneler ve kafeler mevcut.
Çimlere yayılıp arkadaşlarınızla sohbet etme şansınız var.
11. Kampüs içerisinde “Keşke şu da olsaydı” dediğin bir şey var mı?
Yemekhane dışında sağlıklı beslenebileceğim bir restoran olsa daha iyi olurdu. Genelde fast food tarzı yerler var.
12. Üniversite döneminde nerede ikamet ediyorsun? Koronavirüs öncesinde üniversiteye nasıl ulaşım sağlıyordun? Zorlukları/kolaylıkları nelerdi?
KYK yurdunda kalıyorum. Yurtlar genel olarak okula çok yakın. Tramvay ya da dolmuş ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Yurdumun karşısında tramvay durağı olduğu için ( ve tabii daha uygun) tramvay kullanıyorum. Tramvay kampüsün içinden geçtiği için ulaşım sıkıntısı hiç yaşanmıyor diyebilirim. Hukuk Fakültesi durağımız bile var. Öğrenci kartımıza yükleme yapıyoruz, turnikeye okutarak ödeme yapıyoruz.
Çok sık geçtiği için büyük kolaylık. Okul ile yurdum arasında 10 durak var. Tramvay bekleme sürem dahil 15-20 dk’da okula varıyorum.
Ayrıca Ankara’da yaşadığım için hızlı tren benim için büyük bir kolaylık oldu. Neredeyse her ay Ankara’ya geliyordum. Hızlı tren ile Konya’ya ulaşım sağlayabilen arkadaşlar için bir tercih nedeni olabilir.

13. Üniversite kütüphanesi kaynaklar bakımından yeterli imkân sağlıyor mu? Final haftalarında çalışacak yer bulunuyor muydu? Kütüphane sınav haftalarında öğrenciler için çalışma saatlerini uzatıyor muydu?
Merkez kütüphane için konuşacağım. Kaynaklar bence çok fazla ama eski. Dergiler güncel olarak geliyor. Çok fazla çeşit var dergi olarak. Sınav haftalarında yer bulmak zor. Sabah erkenden gitmeniz gerekiyor. (İnternette yazdığına göre merkez kütüphanenin 726 kişilik oturma kapasitesi varmış) Kütüphanemiz her zaman 7 gün 24 saat açık. Kampüste yeni açılan, yurtlara yakın bir çalışma salonu daha var.
Hukuk fakültesinin de içinde az kapasiteli olsa da bir kütüphane ve çalışma salonu mevcut.
14. Öğrenciler için kariyer merkezi/ psikolojik danışmanlık merkezi gibi imkânlar mevcut mu?
Bu konu hakkında maalesef bilgim yok.

15. Öğrenci kulüplerinin çeşitliliği ve aktiflik durumu hakkında ne söylemek istersin? Öğrencilerin kişisel gelişimi için üniversite ne gibi imkânlar sağlıyor?
Fakültedeki topluluklar bu konuda oldukça aktif. Pek çok seminer, sempozyum, kongre düzenleniyor. Konular da oldukça ilgi çekici oluyor. Deniz hukuku, Enerji hukuku, Spor hukuku, KVKK hakkında vb.
Gerek kamudan gerek özel sektörden pek çok önemli ismi dinleme fırsatım oldu.
Okulda da pek çok aktif topluluk var.
16. Üniversitenin spor tesislerinden memnun musun? Ne gibi imkânlar var?
Evet memnunum. Stadyum, binicilik tesisi, kapalı spor salonları, tenis kortları, olimpik yüzme havuzu mevcut.
17. Selçuk Üniversitesini tercih etmeden önce “Şundan haberim olsaydı” dediğin bir şey var mı?
Aklıma gelmiyor şu anda.
18. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?
Okulun kendi kanalı ve radyosu bulunmakta. 24 saat yayın yapmakta. İlgisini çeken arkadaşlar vardır diye eklemek istedim.
Verdiğin yanıtlarla Selçuk Üniversitesini tercih etmeyi planlayan öğrencilere yardımcı olduğun için çok teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.