Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi

1. Bize kendini tanıtabilir misin?

Herkese iyi günler. Başarıların hep sizinle olmasını dilerim. Ben Berk Akyıl. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi İkinci Öğretim 2.Sınıf öğrencisiyim. Aslen Ankaralıyım ve Ankara’da yaşıyorum. İlkokul yıllarımdan itibaren zihnime ve ruhuma yerleşen hukuk öğrenmek, okumak hedefini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Lise hayatım boyunca da bu isteğimden hiçbir zaman vazgeçmedim. Çevremdeki başarılı yakın arkadaşım sayesinde bu isteğim sürekli artarak devam etti. Hayatım boyunca verdiği kararlardan o kararı yerine getirinceye kadar vazgeçmeyen biri oldum. Zorlu ve sabır gerektiren zamanların sonunda başardım. Benim gibi idealleri ve başarıları olan arkadaşlara yardımcı olmak için elimden gelenleri her zaman yapmaya çalıştım. Umarım hep faydalı olabilirim.

2. Fakültede hocaların öğrencilerle iletişimi nasıl? Derslere kendileri mi giriyorlar?

Akademik olarak fakültemden çok memnunum. Ankara’ya yakın olması sebebiyle akademik kadrosu çok iyidir. Profesör/Doçent birçok hocamız mevcuttur. Çoğu senelerdir hem hukuk meslekleriyle hem de akademisyenlik ile uğraşmaktadır.  Fakültemizde şimdiye kadar tanıdığım bütün hocalarım çok iyi bir şekilde öğrencilerle ilgilenmekteler. Hocalarımız sadece bize bilgi vermek amacında değiller. Hayatta ve hukuk alanında kendimizi geliştirebilmemiz için bilgi birikimlerinden faydalanmamızı da sağlamaktadırlar. Hem konu anlatım hem de pratik açısından, kanunları ve günlük yaşamda olan olaylar hakkında da tartışma ve paylaşma ortamı sunmaktadırlar.

3. Fakültede ders yoğunluğu nasıl? Ders programını oluştururken hoca tercih etme imkânınız var mı?

Her dersin o alanda yıllarca uzmanlaşmış ve kendini geliştirmiş hocaları mevcuttur. Aynı zamanda derslerimizin asistanları da mevcuttur. Şimdiye kadar hemen hemen bütün derslerime dersin kendi (ana) hocası girdi. Asistan hocalarımız girse bile dersin ana hocası bizimle birliktedir. Ana derslerimizde ve seçmeli derslerimizde hoca tercih etme imkânımız yok. Fakat bu durum hiçbir zaman sorun yaratmadı. Aksine bu durumdan son derece memnunum. Çünkü dediğim gibi alanında ilerlemiş ve beni de ilerletebilecek hocalardan ders alıyorum.

4. Derslerin dağılımı nasıl? Örneğin kamu hukuku ya da özel hukuk alanlarına ilişkin belirli bir yoğunluk mevcut mu?

Şimdiye kadar hiçbir fark ile karşılaşmadım. Diğer üniversitelerdeki derslerle aynı dağılıma sahibiz. Devlet ve özel üniversitedeki birçok arkadaşımla bu konuda görüştüğümde onlardan eksik kalacak bir öğrenim görmediğimi biliyorum.

5. Fakültede sınavlar nasıl yapılıyor?

Seçmeli derslerimiz genel olarak test, boşluk doldurma, doğru yanlış vb. şekilde olmaktadır. Diğer ana derslerimiz ise hem bilgi hem pratik (uygulama) şeklinde olmaktadır. İkinci Öğretim olarak sınavlarımızın bazıları tüm fakülteyle aynı zamanda bazıları ise aynı gün belirli bir aradan sonra olmaktadır. Fakat sınavda hiçbir zorluk farkı olmamaktadır. Çoğunlukla 4 gruba kadar çıkan sınav kağıtlarımız oluyor. Çoğu fakültedeki gibi bizde de tükenmez kalem kullanılmaktadır.

6. Seçmeli dersler konusunda memnun musun?

Seçmeli derslerimizi biz seçmiyoruz aslında. Üniversitenin sisteme yüklediği dersleri seçiyoruz. Bu konuda memnunum çünkü alanımda beni geliştirecek ve farklı açılardan bakmamı sağlayacak seçmeli derslerimiz var.  Siyasi partiler ve seçim hukuku gibi ilgimi çeken ve bilgi edinmekten mutlu olacağım dersler var.

7. Kırıkkale Üniversitesinde çift anadal/ yandal imkânı var mı?

Evet var. Ortalamanızın 3 üstü ve %20 lik dilime girmenizin şartlar arasında bulunduğunu duydum. Duydum diyorum çünkü bu konuda kendim için bir şey düşünmüyorum o yüzden de pek fazla araştırmadım açıkçası. Derslerimizin yoğunluğu sebebiyle bütün ilgimi ve emeğimi ona vermek istiyorum. Şu an bile sınırlı olan sosyal hayatımızı bütünüyle derslere vermek istemiyorum.

8. Üniversitede/ Fakültede yabancı dil eğitimi nasıl? İkinci yabancı dil eğitimi mevcut mu? İngilizce verilen hukuk dersleriniz var mı?

İlk sene lise seviyesinde bir İngilizce eğitimi almıştık. Bu dersten muaf geçenler sayıca alanlara yakındı. İngilizceyle aram fazla iyi olmadığı için alanlar içerisindeydim. 2. yani bu sene İngilizce eğitimi verilmemektedir. Bütün devlet üniversitelerinde böyle diye biliyorum. Derslerimizin hepsi Türkçe olarak işlenmektedir.

9. Hukuk Fakültesi eğitimi sırasında iş hayatına nasıl hazırlık yapılıyor? Hocalar bu anlamda bir yönlendirme yapıyorlar mı?

İlk dersimizden itibaren bütün hocalarımız sadece kitapları öğretmek değil hukuk alanında nasıl ilerlememiz ve kendimizi geliştirmemiz konusunda bizlere bilgi vermektedirler. Bunu gerek hayat tecrübeleriyle gerekse bizlere olan tavsiyeleri aracılığıyla aktarıyorlar. Beni memnun eden, bu durumda en çok sevdiğim farklı düşünmemizi sağlayacak şekilde bir hukukçunun okuması gereken kitapları, izlemesi gereken filmleri vs. bizlere aktarmaları oluyor. Fakültemizden mezun olan hukukçuları ve bu alanda önemli yerlere gelmiş birçok hukukçuyla bizleri buluşturan topluluklarımız bulunuyor. Daha fazla ve farklı şekillerde de destek görmek isterim.

10. Üniversitede kampüs yaşantısı nasıl?

Kampüs yaşantısı benim için biraz eksik kalmakta. Çünkü üniversitenin imkanları ve fakültemizin olanakları kampüsü öğrenciler için daha verimli kullanmaya elverişli. Öğrenciler için daha fazla kendini geliştirebileceği etkinlikler yapılmalı, kampüste öğrencilerin kendilerini daha rahat hissedeceği yeterli ve donanımlı alanlar oluşturulmalıdır. Ankara gibi büyükşehirden gelenler için hem kampüs hem ilçe biraz verimsiz kalmaktadır. Kırıkkale, Ankara’ya olan yakınlığı sebebiyle hem avantaja hem dezavantaja sahiptir. Kırıkkale’nin ve kampüsün bulunduğu ilçede daha farklı etkinliklerin ve gelişimin olmasını isterdim. Çoğu öğrenci dersi bittikten sonra kampüste değil de kampüsün dışında bulunan kafelerde ve eğlence yerlerinde vakitlerini geçirmektedir. Oysa kampüs içerisinde yapılabilecek fakat yapılmayan eğitimimize yardımcı şeyler olabilirdi.

11. Kampüs içerisinde “Keşke şu da olsaydı” dediğin bir şey var mı?

Keşke hukuk ile ilgili daha fazla etkinlik gerçekleştirilse. Yalnızca hukukçuları getirmek yerine bizlerin uygulamalı eğitimi de teorik eğitim kadar alabilmemiz sağlanabilse. Sadece Kampüs dışına çıkmadan oturup ders çalışabileceğim kışın içimi ısıtacak güzellikte, yazın da derslerden çıkıp nefes alabileceğim restoran gibi yerler olmasını çok isterdim. Sanırım bu konuda ilk aklıma gelen üniversite ODTÜ’ dür.

12. Üniversite döneminde nerede ikamet ediyorsun? Koronavirüs öncesinde üniversiteye nasıl ulaşım sağlıyordun? Zorlukları/kolaylıkları nelerdi?

Üniversiteye başladığım ilk dönem Ankara’dan Kırıkkale’ye gittim ve apart tuttum. Tek kişilik apart fiyatları 750 TL, iki kişilik apart fiyatları ise 500 TL‘den başlamaktadır. Kampüs içerisinde özel yurt bulunmaktadır. KYK yurtları kampüsün hemen dışındadır. Çoğu fakülte yurtlara yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Üniversite içi ulaşım RİNG otobüslerle sağlanmakta ve 50 KRŞ ücrete tabiidir. Fakat daha öncede belirttiğim gibi Ankara gibi bir şehirden gitmem sebebiyle aradığım ortamı ve güzelliği pek fazla bulamadım. Fakültemin başarılı ve iyi eğitim vermesi beni burada tutuyordu. 2. dönem ise tekrar Ankara’ ya döndüm. AŞTİ’den ve kampüs ana kapısından her 15 dakikada bir karşılıklı olarak yola çıkan 4-5 tane otobüs firması mevcuttur. 2021 yılında bitirilmesi planlanan ANKARA-SİVAS hızlı treni Kırıkkale’den geçecektir.

13. Üniversite Kütüphanesi kaynaklar bakımından yeterli imkân sağlıyor mu? Final haftalarında çalışacak yer bulunuyor muydu? Kütüphane sınav haftalarında öğrenciler için çalışma saatlerini uzatıyor muydu?

Öğrencilik hayatım boyunca kütüphanelerde çalışmaktan pek hoşlanmazdım. Rahat bir ortam oluşturmazdı benim için. Birkaç kere üniversite kütüphanesine gittim. Kaynak olarak çeşitliliğe sahipti. Sınav haftalarında akşamları sıcak çorba ikramının yapıldığını duymuştum. Saatlerde aynı şekilde kimseyi mağdur etmeyecek şekilde 24 saat açık olarak ayarlanıyordu. Yer bakımından sıkıntı yaşayan öğrencilerle karşılaşmıştım.

14. Öğrenciler için kariyer merkezi/ psikolojik danışmanlık merkezi gibi imkânlar mevcut mu?

Böyle bir uygulamanın olduğundan haberdar değilim, olduğunu da düşünmüyorum. Çünkü ilk hafta çeşitli topluluklarla karşılaşmıştım bu gibi konularla ilgilenen. Öğrenciler yerine üniversite yönetiminin böyle bir uygulama yapması bütün öğrenciler için faydalı olabilirdi.

15. Öğrenci kulüplerinin çeşitliliği ve aktiflik durumu hakkında ne söylemek istersin? Öğrencilerin kişisel gelişimi için üniversite ne gibi imkânlar sağlıyor?

Öğrenci kulüpleri açısından fazlaca çeşitlilik göstermektedir. Hukuk topluluklarının çoğunun aktif bir şekilde faaliyette olduğunu yaptıkları etkinliklerden görüyorum. Ankara’dan bu alanda başarılı hukukçuları getirdiler birçok kez. Kampüs içerisinde farklı noktalarda fidan dikim çalışmaları eğlenceli bir şekilde gerçekleşti. Fakat kendi alanımda daha uygulamaya yönelik çalışmaların ve grupların olmasını isterim. Genel olarak öğrenci topluluklarının yapmış oldukları etkinlikleri gördüm. Keşke üniversitemiz de daha farklı öğrenci gelişimi ve üniversite yıllarını güzel geçirebileceği etkinlikler düzenlese.

16. Üniversitenin spor tesislerinden memnun musun? Ne gibi imkânlar var?

Fazla bilgim ve ilgim olmamakla birlikte spor tesisi kampüs içerisinde ve yurtlara biraz uzak konumda bulunmaktadır. Kampüs içi ulaşım aracıyla sağlanabilmektedir. Farklı konumlarda farklı spor dallarına ait sahalar bulunmaktadır. Üniversiteye başvurmak kaydıyla bisiklet kullanımının da çokça yaygın olduğunu gördüm.

17. Kırıkkale Üniversitesini tercih etmeden önce “Şundan haberim olsaydı” dediğin bir şey var mı?

Kampüs ve şehir yaşamının benim sosyal hayatıma uymadığından keşke haberim olsaydı. Fakat Ankara’da yaşamam sebebiyle evime bu kadar yakın bir üniversite olması o eksikliği gidermekte.

18. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Değinmek istediğim konu İkinci Öğretim ve normal öğretim arasında üniversitemiz açısından ders saatleri dışında hiçbir farkın bulunmadığını belirtmektir. Aynı dersler, aynı hocalar ve aynı sınavlara girmekteyiz. Ders saatlerimiz pandemiden önce 5’te başlamaktaydı ve çok çok geç saatlerde bitmemekteydi. 1.sınıfta en geç 21.30 da bitmişti bir dersim. Akademik olarak fazlaca önerebileceğim bir üniversitedir. Her zaman bütün olanakları bir arada bulamıyoruz. Kendi açımdan eğitim hayatımı üniversite yaşamına tercih ediyorum ve bundan pişmanlık duymuyorum. Son olarak umarım emeklerinizin, başarılarınızın ve hayallerinizin karşılığını alırsınız. İleride meslektaş olacağım arkadaşlarıma şimdiden hayatta başarılar ve iyi şanslar diliyorum.

Verdiğiniz yanıtlarla Kırıkkale Üniversitesini tercih etmeyi planlayan öğrencilere yardımcı olduğun için çok teşekkür ederiz.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.