Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi / İzmir

1. Bize kendini tanıtabilir misin?

Merhaba ben Cansın Turbay. İlkokul dördüncü sınıftan beri tek hayalim olan Hukuk Fakültesi’nden  2020 Haziran ayında mezun oldum.  Şu anda İzmir Barosu’na bağlı olarak yasal adliye stajımı yapmakta olup aynı zamanda bir hukuk bürosunda da Stajyer Avukat olarak çalışmaktayım. Mezun olduktan sonra ikinci üniversite olarak  Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümüne kayıt oldum. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde Almanca’ya sahip olup şu an Almancamın gelişmesi için çalışmaktayım. Lise yıllarımdan beri inovasyon ve girişimcilik kamplarına katılıyorum, öykü ve gezi yazıları yazarak ulusal yarışmalarda kendimi deniyorum, hukukla ilgili eğitimleri yakından takip ediyorum ve aldığım şan ve piyano eğitimlerini devam ettirmeye gayret ediyorum. Aynı zamanda Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nın gönüllü öğretmenlerinden biri olup birçok sosyal sorumluluk projesine gönüllü katkı sağlamaktayım. Daha çok insanın hayatına dokunabilmek ve etkileşimde olup birlikte büyüyebilmek adına Instagram’da @kahvelihukuk_ adında  bir sayfam var. Lise hayatıma kadar oldukça çekingen ve utangaç biriydim. Fakat insanın en büyük korkusunun “o ilk adımı” atamamak olduğunu anladıktan sonra adımlarımı kocaman atmayı öğrendim.  Her zaman potansiyelimi ve yapabileceklerimi arttırma isteğiyle  hayatımın her anının  kıymetini bilmeye odaklanıyorum. Değişik kahveler denemek, piyanoda yeni bir parçaya çalışmak ve kitap okumak en büyük tutkularım arasında yer alıyor.

2. Fakültede hocaların öğrencilerle iletişimi nasıl? Derslere kendileri mi giriyorlar?

Hocalarımızla iletişimimizde karşılıklı saygı her zaman ilk sıradadır. Bizlere meslektaş gözüyle baktıklarından bazen sert eleştirilerde bulunsalar da amaçlarının gelişimimize katkı sağlamak olduğunu bilmek beni her zaman rahatlatmıştır. Hocalarımıza ders çıkışlarında veyahut müsait oldukları herhangi bir anda soru sorabiliyoruz. Detaylı bir konuyla ilgili görüşeceksek aktif kullandıkları mail adreslerinden randevu talebinde bulunuyoruz. Ben bütün randevu taleplerime hızlıca ve olumlu yanıt aldım. Her öğrencinin akademik süreciyle ilgili bir danışman hoca ve asistanı bulunmakta. Ders seçimi, ders ekleme-çıkarma gibi teknik meselelerde yardımcı oluyorlar. Bunun dışında dersleri seçmeden önce hocalarıyla görüşme imkanınız da mevcut.  Derslerimizin hepsine hocalarımız bizzat girip derslerini anlatıyor. Elbette asistanlara istediğimiz her an soru sorabiliyoruz. Ayrıca vize/final dönemlerinden önce pratik dersleri genelde asistanlar tarafından yürütülüyor böylece hem sınavlar hakkında üzerinde daha çok durmamız gereken hususlar aydınlanıyor hem de konular detaylandırılıyor.

3. Fakültede ders yoğunluğu nasıl? Ders programını oluştururken hoca tercih etme imkânınız var mı?

Ders yoğunluğu fakültenin üçüncü ve dördüncü senelerinde artıyor.  Fakat bu yoğunluğa düşmemek için ders yoğunluğunun daha az olduğu birinci ve ikinci sınıflarda ana ve seçmeli derslerden dilediklerinizi belli bir  AKTS’ye (mezun olmak için tamamlamanız gereken ve yıllık bazda sınırlandırılan  alabileceğiniz toplam ders kredi sayısıdır.) bağlı kalarak  önceden alma imkanı veriliyor. Böylece üçüncü ve dördüncü sene  daha az derse efor harcayabiliyorsunuz. Ben bu yolu seçmeli dersler için kullanmıştım böylece üçüncü senemde ana derslerime yoğunlaşma fırsatı kazanmıştım. Üçüncü sınıftan itibaren derslerimizden bazıları için birden fazla hoca seçeneği sunulmakta olup dilediğinizi tercih etme hakkı tanınıyor.

4. Derslerin dağılımı nasıl? Örneğin kamu hukuku ya da özel hukuk alanlarına ilişkin belirli bir yoğunluk mevcut mu?

Akademik kadro açısından Özel Hukuk kürsüsü sayıca üstün olsa da sunulan seçmeli ders imkanlarıyla bu üstünlük kişilerin tercihlerine müdahalede bulunacak bir seviyeye ulaşmamakta. Yönelmek istediğiniz alana dönük dersler seçerek yol haritanızı kendiniz belirleyebiliyorsunuz.  Ana dersler açısından da çeşitliliği gereği Özel Hukuk dersleri sayıca fazla. Fakat Kamu Hukuku’na yönelik gerekli derslerin hepsini gördüğümüzü söyleyebilirim.

5. Fakültede sınavlar nasıl yapılıyor?

Sınavlarımızın büyük bir çoğunluğu yazılı olup tükenmez kalem kullanılarak gerçekleştirilmekte. Test usulü genellikle İngilizce seçmeli derslerimizde tercih ediliyor. Boşluk doldurma tipi sorular mevcut değil. Sınavlarımızın bazıları kanun açık/sözlük açık şekilde yapılabiliyor. Sınavlar için yeterli  süreler verilmekte, bariz bir süre sıkıntısı yaşamıyoruz. Covid döneminde de sınavlarımız hocalarımızın tercihlerine göre yazılı veyahut test şeklinde gerçekleştirildi.

6. Seçmeli dersler konusunda memnun musun?

Seçmeli derslerin çeşitli olmasından oldukça memnun kaldım. Hem Kamu hem de Özel Hukuk’a ilişkin ilgimi cezbeden konulara yönelik dersleri bir arada almak meslek hayatımda çizeceğim yol haritası için de oldukça faydalı oldu. İngilizce seçmeli dersler açısından sınıfın seviyesi de göz önüne alınarak bazı derslerde Türkçe açıklamalar yapılarak işleyiş sağlanıyordu. Bu nokta dili iyi olan ve kendini daha çok geliştirmek isteyen öğrenciler açısından bir dezavantaj teşkil etse de  yoğun düzeyde bir rahatsızlık yaratmadığını söyleyebilirim.

Kütüphanemizin manzarasından bir kare
Kütüphanemizin manzarasından bir kare

7. Yaşar  Üniversitesinde çift anadal/ yandal imkânı var mı?

Hem çift anadal hem de yandal imkanları mevcut. Yönetmelikte belirlenen başarı ve disipline aykırı davranışta bulunmama koşullarını sağlayan tüm öğrencilere bu imkan tanınıyor.

8. Üniversitede/Fakültede yabancı dil eğitimi nasıl? İkinci yabancı dil eğitimi mevcut mu? İngilizce verilen hukuk dersleriniz var mı?

Üniversitemizde hazırlık eğitimi mevcut olup yapılan seviye tespit sınavıyla belirli bir puanı alarak  hazırlık okumadan bölüme başlamanız da mümkün. Ben hazırlık okumadan direkt bölüme başladım.  Bildiğim kadarıyla hazırlık eğitimi branşlara yönelik olmayıp genel İngilizce düzeyinde gerçekleşiyor. Bölümdeki derslerimizin ise yüzde otuzu zorunlu İngilizce Hukuk dersleri olup belirli sayıda seçmeli İngilizce Hukuk dersi almak da mezuniyet koşullarımız arasında. İngilizce Hukuk derslerimizin akademik kadrosunun  yüzde doksanını yabancı avukatlar ve öğretim üyeleri oluşturuyor. Bu açıdan derslerin bazılarının seviyeleri yüksek olsa da oldukça verimli geçtiklerini belirtmeliyim. İngilizce dışında genel dil eğitimi olarak Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça gibi dillere yönelik SOFL koduyla dersler veriliyor.

Güncel konularda bilgilendirme amacıyla yapılan seminerlerden bir kare

9. Hukuk Fakültesi eğitimi sırasında iş hayatına nasıl hazırlık yapılıyor? Hocalar bu anlamda bir yönlendirme yapıyorlar mı?

Hocalarımızın çoğu derslerde güncel ve uygulamaya yönelik bilgilendirmeler yapıyorlar. Yapılan pratik çalışmaların çoğu Yargıtay kararları baz alınarak oluşturuluyor. Bu sayede uygulamaya aşinalık kazanıyoruz. Üniversitede sanal mahkeme salonu mevcut. Sanal mahkeme seçmeli dersini alan öğrenciler burada kurgusal duruşma denemeleri yaparak kendilerini geliştirebiliyorlar. Üniversiteye ait toplulukların düzenlediği Kariyer Günü etkinlikleriyle avukat/ hakim/ savcı/ öğretim üyeleri ile tanışıp aklımızdaki soruları sorma fırsatı ediniyoruz.  Dilekçe yazımı hususunda doğrudan bir eğitim mevcut değil ki bence bu bir eksiklik oluşturmakta. Yaşar Holding bünyesinde seçilen öğrencilere eğitim dönemlerinde staj imkanı da sunulmakta.

10. Üniversitede kampüs yaşantısı nasıl?

Üniversite konum olarak İzmir- Bornova’da olup Bölge Metro durağının karşısında bulunuyor. Ülkemizdeki diğer üniversitelere nazaran küçük bir kampüse sahip. Yürüyerek, binalara giriş yapmadan kampüsü dolaşmak yaklaşık 9 dakika alıyor. Küçüklüğüne rağmen iyi şekilde dizayn edildiği için kampüs  içinde birçok endemik bitki, çim alan, spor salonu, masa tenisi odası, 3 katlı bir kütüphane, iki katlı bir yemekhane, kırtasiye, kafe ve  yapay havuzlar bulunuyor. Kampüs birçok sokak hayvanına da ev sahipliği yapmakta. Hatta soğuk havalarda amfilerimizde bizimle birlikte ders dinledikleri de oluyor. Üniversitenin toplulukları oldukça aktif olduklarından kampüs içinde sık sık etkinlikler düzenleniyor. Bahar aylarında şenlikler yapılıyor. Kendi adıma kampüs yaşantısının keyifli olduğunu söyleyebilirim.

11. Kampüs içerisinde “Keşke şu da olsaydı” dediğin bir şey var mı?

Güzel havalarda dış ortamda çalışabilmek adına sadece çalışmaya özgülenmiş  masa ve diğer gereçlerin olduğu bir açık alan oluşturulmasını isterdim.

12. Üniversite döneminde nerede ikamet ediyorsun? Koronavirüs öncesinde üniversiteye nasıl ulaşım sağlıyordun? Zorlukları/kolaylıkları nelerdi?

Doğma büyüme İzmirliyim. Üniversite döneminde de ailemle İzmir’de ikamet ettim. Koronavirüs öncesinde ulaşımımı izban + metro (İzban İzmir’e özgü metro benzeri bir ulaşım aracıdır.) ya da vapur + metro şeklinde sağlıyordum. Yaklaşık 30-35 dakikada okula ulaşabiliyordum. İş çıkış saatlerinde şehrin kalabalığının toplu taşımalara da yansıması dışında bir zorluk yaşamadım. Okulun metro durağının hemen karşısında olması ve konum itibariyle Bornova merkeze bir durak olup çevresinin de kırtasiye ve çalışılacak/ vakit geçirilecek veyahut yemek yenecek alan açısından zengin olması bir artı sağlıyor.

13. Üniversite kütüphanesi kaynaklar bakımından yeterli imkân sağlıyor mu? Final haftalarında çalışacak yer bulunuyor muydu? Kütüphane sınav haftalarında öğrenciler için çalışma saatlerini uzatıyor muydu?

Kütüphanemiz hem fiziksel hem de uzaktan erişimle birçok dilde kaynağa ev sahipliği yapmakta olup branşlara göre söz sahibi kuruluş ve platformlara (örneğin Kazancı, Westlaw…) sınırsız erişim sağlamakta. Üniversitenin online  kütüphane arşiv sistemiyle aradığınız kaynağın mevcudiyeti ve yerini tespit edebiliyorsunuz. Uzun süreli çalışmak istediğiniz bir kaynağı 15 günlük süreyle bedelsiz kiralamanız mümkün. Bu süreyi iki defa arttırma hakkı da sunuluyor.  Final haftalarında çalışacak yer bulmak erken gelmenize bağlı olarak mümkün oluyor. Bu dönemlerde sabah erken saatlerde kütüphaneye geldiğinizde yer bulabiliyorsunuz fakat özellikle öğleden sonra yoğunluk arttığından yer bulamama ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu konudaki şikayetler göz önüne alınarak kütüphanenin büyütüleceğine yönelik bir duyum aldım fakat mevcut durum bu şekilde. Kütüphanemiz vize ve final dönemlerinde 7/24 açık olup katlardaki dinlenme alanları ve grup çalışmaları için tahsis edilmiş odalar da sürekli olarak  öğrencilerin kullanımına sunuluyor.

Kütüphane içinden
Kütüphane içinden

14. Öğrenciler için kariyer merkezi/ psikolojik danışmanlık merkezi gibi imkânlar mevcut mu?

Üniversite bünyesinde kariyer merkezi mevcut.  Açıkçası Kariyer Merkezi özelinde yoğun bir çalışma yapıldığını düşünmüyorum. Bence üniversitenin giderilmesi gerekli eksikliklerinden biri de bu. Zira yapılan çalışmalar öğrencinin bireysel olarak üzerine düşmesi halinde ulaşılabilir oluyordu. Üniversitenin içerisinde öğrencilerin randevu alarak görüşebilecekleri bir psikolog bulunmakta. Bu merkezden birebir faydalanmadım fakat arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla öğrenci için faydalı bir  süreç sağlanmaktaymış.

Halk Oyunları ekibinin yıl sonu etkinliğinden bir kare

15. Öğrenci kulüplerinin çeşitliliği ve aktiflik durumu hakkında ne söylemek istersin? Öğrencilerin kişisel gelişimi için üniversite ne gibi imkânlar sağlıyor?

Üniversite oldukça aktif ve çeşitli öğrenci kulüplerine sahip. Güz ve bahar dönemleri başında üniversitenin giriş kısmında kulüpler, açtıkları stantlarla kulüp tanıtımlarını ve yeni üye alımlarını gerçekleştiriyor. Bu sayede bütün kulüpleri tanıyarak ilgi duyduğunuz kulüplere kolayca dahil olabiliyorsunuz. Kulüplerin Yönetim Kurulları’nda yer alarak da etkinliklerin düzenlenmesinde bizzat rol alabilirsiniz. Tabii ki prosedürel koşulları sağlayıp talepte bulunarak kendiniz de bir kulüp oluşturabilirsiniz. Üniversite bünyesinde var olan tüm kulüpler aktiflik şartını sağlamak zorunda.  Öğrencilerin kişisel gelişimleri de bu kulüplerin yaptıkları etkinliklerle bağlantılı olarak sağlanmakta. Kulüpler dışında belirli alanlarda üniversite yönetimin düzenlediği eğitimler ve paneller de mevcut.

16. Üniversitenin spor tesislerinden memnun musun? Ne gibi imkânlar var?

Üniversite içinde, bir spor salonundan beklenen temel ihtiyaçların hepsini karşılar vaziyette küçük bir spor salonu bulunmakta.  Masa tenisi için planlanmış bir alan da olup düzenlenen spor müsabakaları  için de ayrı bir spor salonumuz mevcut. Bunun dışında üniversite bünyesinde kurulan spor kulüpleri üyeleriyle aktif olarak çalışmalarda bulunuyor.

17. Yaşar Üniversitesini tercih etmeden önce “Şundan haberim olsaydı” dediğin bir şey var mı?

Yaşar Üniversitesi’nin Kariyer Merkezi’nin sağladığı imkanlardan ve üniversite bünyesinde yarı zamanlı çalışma imkanlarından daha önce haberdar olsaydım kendimi daha da çok geliştirme fırsatı bulabilirdim.

18. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Genel itibariyle üniversitenin akademik kadrosu,  sunulan eğitim ve sağlanan  imkanlardan memnun kaldım. Bu fırsatı sağlayarak kafasında soru işareti olan arkadaşlarıma ulaşmamı sağlayan  @ynesilavukat’a teşekkürlerimi sunuyorum. Danışmak istediğiniz herhangi bir konu için Instagram sayfamdan bana ulaşabilirsiniz.

Verdiğin yanıtlarla Yaşar  Üniversitesini tercih etmeyi planlayan öğrencilere yardımcı olduğun için çok teşekkür ederiz.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.