Üniversite hayatınız sırasında yapmanız gereken olmazsa olmazlardan biri de stajdır. Çünkü staj öğrendiğiniz bilgileri akademi ve teori odaklı olmaktan çıkarıp gerçek hayatta ve sonraki durağınız olacak olan iş hayatında nasıl kullanacağınızı görmenize imkan sağlar. Sizinle aynı alanda çalışan, daha tecrübeli meslektaşlarınızla tanışmanızı ve ileride gerektiğinde danışabileceğiniz bu insanlarla bir iletişim bağınızın olmasını sağlar. Sizi iş hayatının teknik yönlerine hazırlar.

Sadece teknik bakımdan değil aynı zamanda iş yerinde sizden alt ve üst kademedeki insanlarla nasıl iletişim kuracağınızı, iş yerindeki kutlamalarda ya da happy hour denen etkinliklerde nasıl davranacağınızı, aynı anda iki veya daha fazla acil iş gelirse nasıl önceliklendireceğinizi, mailleri nasıl cevaplandıracağınızı yaşayarak öğrenmenizi sağlayan bir nevi okulun uygulamalı devamı gibidir.

Bir de işin içsel boyutu var ki bu basamağı atlamamanız oldukça önemli. Girdiğiniz yerdeki iş hayatının bir ön gösterimi olan staj deneyiminden hoşnut kalıp kalmadığınızı, ileride öyle bir yaşam isteyip istemediğinizi sorgulamakla ancak tam anlamıyla verimli bir staj yapmış olursunuz. Yoksa elde ettiğiniz deneyim boşa gidebilir ve daha ileriki yaşlarda yanlış seçimler yaptığınızı fark edip pişman olabilirsiniz.

Staja bir süre devam ettikten sonra durumunuza göre kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Kendimi ileride burada çalışırken hayal edebiliyor muyum?
- 9-6 çalışmak hoşuma gitti mi, bunu kaldırabilir miyim yoksa başka alternatifler bulmalı ya da kendi patronum mu olmalıyım?
- Özel sektör bana zor geldi mi? Acaba kamu sektörüne mi yönelmeliyim?
- Kamu sektörü bana göre mi yoksa kendi işimi mi kurmalıyım/ özel sektöre mi geçmeliyim?
- Özel sektörde/Kamu sektöründe kalırsam beni bekleyen kariyer basamakları neler? Bu basamaklar beni mutlu edecek mi?
- Hâlihazırda ileride benim olmak istediğim pozisyonda olan …….. Bey’e/Hanım’a staj bitmeden önce sormak istediğim bir soru var mı?

Stajın en önemli artılarından biri de iş çevresiyle ilgili içeriden bilgiler edinebilmenizdir. İş yerleri çoğu zaman bir dönem için birden fazla stajyer alır. Dolayısıyla sizin piyasayla ilgili edindiğiniz bilgilere bir de diğer stajyerlerin başka yerlerde edindiği bilgiler eklenir ve hiç gitmediğiniz yerlerle ilgili bile bir fikriniz olmuş olur. Böylece çalışma hayatına başlarken başvuracağınız ve başvurmaktan kaçınacağınız yerleri, sizin değerlerinizle uyumlu büroları daha kolay bulabilirsiniz.

Örneğin ben mezuniyet sonrası için kendi başvurularımı yaparken ve şehir tercihinde bulunurken önceki stajlarda edindiğim bilgilerden oldukça yararlandım. Kimi yerlere adı çok iyi olsa da başvurmadım, kimi yerlerden ise olumlu dönüş geldikten sonra tanıdığım insanlara sorarak hedeflerimle bağdaşmadığına anlayıp gitmemeye karar verdim. İşte bu yukarıda sayılan artılarıysa ancak çok yer görerek ve çok insan tanıyarak elde edebilirsiniz.
Bir sonraki yazımız özellikle hukuk fakültesi öğrencileri için nasıl yaz stajlarına başvurulduğuyla ilgili olacak.
Gelecek yazıda görüşmek üzere…
Görseller: @fauxels
Bu yazıyı yazan Avukat Hanım’ı tanıyorum. Kendisi burada yazdıklarını titizlikle uyguluyordu, bana da bazı konularda örnek oldu. Kesinlikle tavsiyelerine kulak vermenizi öneririm. Ellerinize, emeğinize sağlık.
BeğenBeğen
Bu madde çok doğru: “9-6 çalışmak hoşuma gitti mi, bunu kaldırabilir miyim yoksa başka alternatifler bulmalı ya da kendi patronum mu olmalıyım?”
BeğenLiked by 1 kişi