Hukuk Öğrencileri için 10 Adımda Staj Başvuru Rehberi

Başta belirtmekte fayda var ki ben bir Bilkent mezunu olarak 5’i tanınmış hukuk bürolarında 1’i uluslararası örgütte olmak üzere toplam 6 yerde staj yaptım. Bu size biraz fazla gelebilir ancak önceki yazıda da belirttiğim gibi ne kadar çok yer görürseniz ileride tercihlerinizi o kadar kendi doğrunuz” a göre yaparsınız. Ayrıca yaz stajı yapma oranları bulunduğunuz çevreye göre de değişiyor. Bilkent’e gelenler (başta istemese bile zamanla) daha çok özel sektörde, uluslararası alanda iş yapan bürolarda avukat olarak çalışmak isterken; Ankara Hukuklular çoğunlukla hakim/savcı olmak istiyor, o yüzden avukatlık bürolarında yaz stajı yapmayı tercih etmeyebiliyorlar. Oysa bizim dönemimizde cumhuriyet savcısı olmak isteyen bildiğim tek bir arkadaşım vardı; yine bu şekilde birkaç kişi daha olsa, 200-240 kişilik dönem içinde bu oran %5’i geçmez.

Dolayısıyla eğer ileride prestijli bürolarda çalışmak istiyorsanız ya da hakimlik savcılık sınavına çalışmaya başlamadan önce bir de avukatlığı göreyim ona göre tercih yapayım derseniz önceki yaz tatillerinde (genellikle 3. Sınıfta ama daha erken de olabilir) staj yapmanız sizin için faydalı olacaktır.

Gelin nasıl bir başvuru yolu izlemelisiniz ona bakalım.

black rolling chairs beside brown table

1- Legal 500’daki Büroları İnceleyin

Staj yapmak istediğiniz büroların sizin vizyonunuzu genişletecek yerler olmasına dikkat edin. Bu bakımdan The Legal 500 Turkey listesi size fikir verebilir. Tam olarak tek bir alanda çalışan büro olmasa da yoğunlukla ilgilendiğiniz alanda çalışan bürolar olabilir, onları ayrıca araştırabilirsiniz. Bu listeye girmese de adını duyup görmek istediğiniz yerler de olabilir. Tabii ki buralara da başvurabilirsiniz.

Ayrıca benim zamanında dikkatimi celbetmemiş bir diğer olasılık da in-house yani kurum içi avukatlar. İleride nasıl bir yerde çalışmak istediğinize karar vermeniz adına hem kamu hem özel hem de in-house gibi farklı seçenekleri görmeniz avantajınıza olacaktır. Ama çevrenizde bu tarz bir tanıdıklarınız olmadığında böyle imkanlardan haberinizin olması zorlaşıyor. Bunun için şirketlerin normal staj maillerine hukuk departmanları olup olmadığı ve bu bölümlerde staj yapmanızın mümkün olup olmadığını sorabilirsiniz.

Hukuk bürolarından devam edecek olursak…

man in black t-shirt sitting at the table using macbook pro

2- Başvurmak İstediğiniz Büroları Belirleyin

İleriki aşamalarda başvuru yapmayı unutmamak için seçtiğiniz büroları bir kenara not etmeniz faydalı olacaktır. Bilgisayarda bir Word dosyası açıp büronun ismini ya da sitesinin linkini kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Sonra üzerine başka şeyler not almak için de kullanabilirsiniz.

Photo Of Person Writing On Notebook

3- Her Büronun İstediği Belgeleri ve Son Başvuru Tarihini Not Edin

Bu listenizdeki büroların tek tek internet sayfalarına girip Kariyer/ Career, İşe alım/ Recruitment sayfalarından başvuru tarihlerine göz atın ve sizden istediği evrakları not edin. Genellikle özgeçmiş/CV ve varsa İngilizce yeterlilik belgesi isterler. Ama başka belge isteyen bürolar da olabilir.

Person Using Silver Macbook on White Table

4- Eksik Evrakınız Varsa Tamamlayın

Başvurunuzu tamamlamak adına eksik belgelerinizi edinin. İngilizce yeterlilik belgeniz yoksa bile başvurmayı deneyebilirsiniz. Çünkü çoğu büro yeterlilik belgeniz olsa bile tekrar çeviri sınavı yaptırıyor. Eğer CV’nizi beğenirlerse sınav sonucunuz olmasa dahi çevirinizi görmek için sizi çağırabilirler.

5- Başvuru Maili için Metin Hazırlayın

Bazı bürolar direkt başvuru formu doldurmanızı ister ama çoğunda insan kaynakları mailine cv’nizi ve İngilizce yeterlilik belgenizi atmanızı isterler. Dolayısıyla bu mail metninin boş kalmaması gerekir.  Eğer başvurduğunuz yer sizden İngilizce bilmenizi bekliyorsa tavsiyem cover letter’ı/kapak yazısını İngilizce ya da hem Türkçe hem İngilizce yazmanız olur. Bu yazı kısaca kendinizi tanıtma, neler yaptığınızdan ve ileride neler yapmak istediğinizden ve neden o büroya başvurduğunuzdan oluşur. İnternette örnek yazılar vardır ama tabii ki direkt aynısını almayın. Birkaç örneğe göz gezdirip, en sevdiğiniz yazım şeklini bulup, baştan otantik hikayenizi kendiniz yazarsanız hem yazınız orijinal olur hem de okuyan kişi için keyifli bir tanıtım oluşturmuş olursunuz.

Bu metni bir iki kişiye daha okutup kontrol etmenizde fayda var.

black laptop computer

6- Kendi Adınıza Düzgün Bir E-mail Adresiniz Yoksa Alın

Artık hangi bürolara mail atacağınız, istenen belgeler ve mail metniniz hazır. Ancak bazen küçükken aldığımız rumuzlu mail adreslerini aktif olarak kullanmaya devam edebiliyoruz. Bu tarz hesaplardan profesyonel işlerimizi yürütmemeliyiz. Adreste kendi adınız ve soyadınızın geçmesi mesajlarınızın alıcıları için kolaylık sağlar. Profesyonel ortamlarda mail adresleri bu şekilde olur. Eğer yaz stajına başvuruyorsanız okul mailinizi en az bir sene daha kullanacağınız için o mailden gönderebilirsiniz. Ancak mezun olduktan bir süre sonra okul mailleriniz kapanacak o yüzden şimdiden yeni bir mail adresi de alabilirsiniz. Adres olarak almak için adsoyad@__.com, ad.soyad@__.com, adsoyad.hukuk@__.com ve kombinasyonlarını değerlendirebilirsiniz. Henüz avukat olmadığınız için “mailimi nasıl olsa uzun süre kullanacağım” diye düşünerek “av”lı yani avukatın kısaltmasıyla almanızı tavsiye etmem. Çünkü avukatlık bürosuna henüz avukat değilken mesaj atacaksınız. Fazla istekli ya da dikkatsiz görünebilirsiniz.

adult, background, black

7- Başvuru Mailini Atacağınız Kişinin Adını Bulun

Son olarak eğer mümkünse mailde hitap edeceğiniz kişinin adını bulmaya çalışın. Bazen bürolar kariyerle ilgili sayfalarında bu kişinin adını yazarlar ya da sitelerinde ekiplerini tanıttıkları yerde insan kaynakları sorumlusunun adını görebilirsiniz. LinkedIn de bu anlamda işe yarayabilir. Bu karşı tarafa sizin düşünceli bir insan olduğunuzu gösterir.

Ayrıca kolaylık olsun diye başvuracağınız tüm insan kaynaklarını aynı mesajın alıcı kısmına koymayın. Mesajlarınızı tek tek atın. Mail attıklarınıza listede işaret koyabilirsiniz.

person using MacBook Pro

8- Mailin Ekine Belgeleri Eklemeyi Unutmayın!

Bu önemli bir detay çünkü iş hayatında bile önce mail metnini yazdığı için belgeleri eklemeyi unutan çok oluyor. Bunu önlemek için belge eklerini mailinize önceden eklemeyi, kalan kısımları sonra doldurmayı bir alışkanlık haline getirebilirsiniz.

🆗 OK Button GIF | Gfycat

9- Başvurunuzu Gönderin

Son bir kez okuma ve kontrolden sonra başvurunuz gönderilmek için hazır. Gönderin ve listenize bir tik koyun.

adult, apartment, Asian

10- Büroların Cevap Mailleri İçin Mailinizi Kontrol Etmeyi Unutmayın!

Aslında başvuru aşamanız bitti ancak sonrasında bürolar size geriş dönüş yapmaya başlayacaklar. Eğer başvurunuzu sık kullanmadığınız bir mailinizden attıysanız arada bir kontrol etmeyi unutmamalısınız. Bazen büroların direkt telefonunuzu arayarak mülakat için gün ayarladıkları da olur. Bu süreç zarfında telefonunuza kayıtlı olmayan numaralardan gelen çağrıları da iyi bir ses tonu ile kibarca açmanızı tavsiye ederim.

Geri dönüş aldığınız büroları başta hazırladığınız listeden çizerek kimin dönüş yaptığını, kimin henüz dönüş yapmadığını da görebilirsiniz.

Şimdiden bol şans!

Kafanıza takılan bir şey olursa yorumlar kısmından her zaman sorabilirsiniz. Paylaşmak istediğiniz hikayeniz ya da eklemek istedikleriniz varsa duymaktan ve faydalanmaktan mutlu oluruz.

Eğer mülakata çağırılırsanız nasıl hazırlanmanız gerektiği de serimizin sonraki yazısına kalsın. Görüşmek üzere…

Görseller: @olly, @drew_beamer, @convertkit, @bongkarn-thanyakij-683719, @webaroo, @glenncarstenspeters, gfycat.com

Reklam

Hukuk Öğrencileri için 10 Adımda Staj Başvuru Rehberi” üzerine 11 yorum

  1. Merhabalar,
    Bürolara başvuru için mail gönderme aşamasında, büronun websitesinde iletişim kısmında bulunan genel mail adresini mi kullanmamız gerekir? Yoksa kurucu avukatların mail adresine yollamalı mıyız başvurumuzu? Çünkü websitesinde yer alan genel mail adreslerine bakılmayabiliyor. Cevaplarsanız sorumu çok mutlu olurum.

    Teşekkür Ederim.

    Liked by 1 kişi

    1. İnternet sitelerinde genellikle “Kariyer” sayfası olur. Orada İnsan Kaynaklarının maili olur. Normalde buraya atmanız gerek ama avukat tek çalışıyorsa, kurumsallaşmamışsa ya da internet sitesinde böyle bir alan yoksa kendi mailine de atabilirsiniz.

      Beğen

    1. Merhaba, Birleşmiş Milletlerde staj yaptım. Şu an hatırlamıyorum tam adresini ama resmi sitelerindeki başvuru yerinden başvuru yaptım. Mülakat daha çok İngilizcemi görmek ve uyuşmazlıklarda nasıl davranırım gibi konular üzerineydi. Yaklaşık 2 ay sonra da kabul aldığımı öğrendim.

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.