Öğrenciyken staj yapmanın öneminden ve bu stajlara nasıl başvurulacağından önceki yazılarda bahsetmiştik. Staj için başvurabileceğiniz kurumlardan biri de Rekabet Kurumu. Bu konuda bir deneyimim olmadığından bu yazıda sizler için Rekabet Kurumunda staj yapmış bir arkadaşımla röportaj yaptım. Bakalım başvuru süreci nasıl işliyormuş ve kabul edilirseniz sizleri nasıl bir staj bekliyormuş.
Merhaba Elif. Biz seninle üniversiteden tanışıyoruz ama okuyucularımız için bize biraz kendinden bahseder misiniz?
Öncelikle herkese merhaba, umarım, herkes iyidir. Ben Elif Bilgen, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2019 mezunuyum. İzmirliyim, Bilkent’i tam burslu olarak kazandım ve bir yılı hazırlık olmak üzere beş yıl kadar Ankara’da yaşayıp sonrasında İzmir’e geri döndüm. Şu an bir hukuk bürosunda avukatlık stajımı tamamlamaya çalışıyorum, inşallah önümüzdeki eylül ayında yasal stajım bitmiş olacak.
Rekabet Kurumunun staj imkanından nasıl haberdar oldun? Arkadaşların staj ilanını yakalayabilmeleri için ne sıklıkla Kurumun sitesini ziyaret etmeleri gerek? Çünkü ben, haberim olsa da başvuru ilanını kaçırmıştım.
Rekabet Kurumu’nda staj yapılabildiğini üst dönemlerden öğrendim, zaten kampüsümüze çok yakın olduğu için daha önce de görüp araştırdığım bir kurumdu. Staj programı aslında hem kış döneminde ocak ayının sonuna doğru hem de yaz döneminde haziran ayının başı gibi açılıyor. Ben de tatilimi değerlendirmek istedim ve 2018 kış döneminde stajımı yaptım. Başvuru ilanlarını Kurumun sitesinden devamlı takip etmek gerekiyor, yanlış hatırlamıyorsam staj başlangıç tarihinden 2-3 hafta kadar önce ilan açılmıştı ve bir hafta öncesinde başvurumun kabul edildiğine ilişkin yanıt almıştım.

Ne gibi şartlar aranıyor? Ortalama önemli mi?
Rekabet Kurumu’ndaki staj programı hukuk fakültesi dışında, iktisat, işletme ya da idari bilimler fakültelerine de açık. Yabancı dil ve ortalamaya dikkat ediliyor. Aranan şartlar bu yıl değişmediyse, 4.00 üzerinden en az 3.00 ortalamaya sahip olmalısınız ve yabancı dil seviyenize ilişkin bir belge sunmalısınız. Ancak, halihazırda yabancı dilde eğitim veren bir üniversitede okuyorsanız, yabancı dile ilişkin bir belge aranmıyor. Bilkent Üniversitesinde okuduğum için benden de yabancı dil seviyemi gösteren bir belge istenmemişti.
Peki bir mülakat oldu mu?
Staja başvururken Rekabet Kurumu’nda staj yapmak istediğinize ilişkin kısa bir dilekçe yazmanız isteniyor. Ayrıca, fakülte sekreterliğinden staj yapmaya uygun olduğunuza ilişkin bir yazı almanız gerekmekte. Bunlarla birlikte transkriptinizi ve gerekliyse, yabancı dil seviyenizi gösteren belgeyi başvuru linkinde yer alan e-posta adresine gönderebilirsiniz, ancak belgelerin asılları stajın başladığı gün isteniyor. Kurum okula çok yakın olduğu için ben elden teslim etmeyi tercih etmiştim. Ayrı bir mülakat aşaması yok, bu yüzden adaylar arasında seçim yapılırken, maalesef, ortalamaya ve yabancı dil seviyesine dikkat ediliyor olabilir.
Staj programı ne kadar sürüyor?
Staj programı iki hafta sürüyor. Kış dönemini tercih edeceklerin yarıyıl tatiline bu staj programını denk getirmeleri gerekiyor. Benim ikinci haftam okulların açılış haftasına denk geldiği için stajla birlikte derslere girmek zorunda kalmıştım. Bu da, hem yorucu oldu hem de stajda grup çalışmasına daha az vakit ayırmamı gerektirdi.
Staja kabul edilenleri nasıl bir program bekliyor?
Stajın ilk haftası, eğitim haftası olarak düzenlenmiş durumda. Rekabet hukukuna giriş, kavramlar, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4., 5., 6. ve 7. maddeleri ve kurul kararlarında uygulanan usul özet bir şekilde Kurumda çalışan uzman ve uzman yardımcıları tarafından anlatılıyor. Böylece hem rekabet hukuku hakkında genel bir bilgiye sahip oluyorsunuz, hem de Kurumda çalışan uzmanlarla tanışıyorsunuz. Özellikle, mezuniyet sonrası kurumda çalışmayı düşünenler için uzmanlarla tanışmak ve Kurumdan nasıl kabul aldıklarını öğrenmek gerçekten faydalı. İlk hafta ayrıca pek çok kurul kararını birlikte inceleme ve tartışma şansınız oluyor. İkinci hafta ise tamamen örnek olay çalışmasına ayrılmış durumda. Benim staj yaptığım dönemde yaklaşık 40-45 kişi vardı ve yanlış hatırlamıyorsam dört gruba ayrılmıştık. Size verilen örnek olayı ya soruşturma heyeti (iddia makamı) ya da teşebbüs temsilcileri (savunma tarafı) olarak stajın son günü gerçekleşecek olan sözlü savunma toplantısında, kurul önünde sunuyorsunuz. İkinci hafta boyunca grubunuza danışman olarak atanan bir uzmanla birlikte çalışıyorsunuz ve kurul önünde yaptığınız sunum sonunda elinizdeki örnek olaya ilişkin bir karar veriliyor. Stajın son günü ayrıca sertifika töreni düzenleniyor ve Kurum Başkanı elinden sertifikalarınızı alıp fotoğraf çekiliyorsunuz.

Stajda öğrendiğin en ilginç şey neydi?
Stajda eğitim aldığımız uzmanların bazılarının yurt dışında yüksek lisans yaptıklarını öğrenmiştim. Rekabet Kurumunda çalışıyorsanız, uzmanlık alanınızla ilgili yurt dışında yüksek lisans yapma şansınız varmış ve eğitim ücreti de Kurum tarafından karşılanabiliyormuş. Tabi, döndüğünüzde Kurumda çalışmanız karşılığında. Kariyer planında Rekabet Kurumunda çalışmak gibi bir düşüncesi olan arkadaşlar için bunun çok güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
Gelecek yaşamın için kariyer planlamanda etkisi oldu mu? Rekabet hukukuna yönelmeyi düşünüyor musun?
Rekabet Kurumunda staj, kısa ama faydalı bir programdı benim için. Hem pek çok kişiyle tanıştım, onların kariyer planları hakkında bilgi edindim, hem de rekabet dosyalarına ilişkin sürecin uygulamada nasıl işlediğini genel hatlarıyla öğrenmiş oldum. Staj öncesinde de rekabet hukuku ilgimi çekiyordu, bu yüzden staj programına başvurmuştum. Staj sonrasında da rekabet hukukuyla ilgilenmek istediğimi fark ettim ve fakültede rekabet hukuku dersini aldım. Özellikle, hukukun klasik alanları dışında disiplinlerarası bir alanda çalışmak istiyorsanız, rekabet hukukunu düşünmelisiniz. Maalesef, şu an staj yaptığım büroda rekabet hukukuna ilişkin bir dosya görmüyorum, ancak ileride, aklımın bir köşesinde bu alana yönelmek hala var.
Burada staj yapmak isteyen öğrencilere tavsiyelerin nelerdir?
Rekabet Kurumunda staj yapmak istiyorsanız, öncesinde bu alana ilişkin bir ders almanız, kurul kararlarını takip etmeniz, staj programını çabuk kavrayabilmek açısından faydalı olacaktır. Ben Bilkent’te Halil Baha Karabudak Hocadan Law 383 kodlu “Introduction to Law and Economics of Competition and Regulatory Policies” dersini almıştım, kendisinin de Rekabet Kurumunda bir çalışma geçmişi olduğu için bu ders dikkatimi çekmişti. Ayrıca, staj süresince aktif olmalarını, özellikle grup çalışmasında ya raportör ya da teşebbüs temsilcisi olarak kurul önündeki sunuma katılmalarını tavsiye ediyorum. Böylece iki hafta kadar kısa süren bir staj programından daha çok verim alabileceklerdir.
Deneyimlerini ve tavsiyelerini bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim. Üniversitede okuyan arkadaşlarımız için faydalı olacağını umuyorum.
Görseller: hurimg.com, sozcu.com.tr, facebook.com