Staj yazılarımda epey geride kaldığımı fark ettim. O halde sıradan devam edelim.
Savcılık stajı (15 gün) ve Asliye Ceza stajından (30 gün) sonra sıra Ağır Ceza Mahkemelerine geliyor. Kendi adıma pek öyle olmadı ama çoğu arkadaşımdan duyduğuma göre izlemesi en zevkli mahkeme.
Ama önce Asliye Ceza Staj değişim gününden bahsedelim.
Savcılık stajınızda 15. gün son imzanızı atıp 16. gün yeni değişim yerinizi öğrenmiş ve orada yani Asliye Ceza’da stajınızı başlatmıştınız. Şimdi o başlama gününüzün 1 ay sonraki aynı gününde staj değişiminizi gerçekleştiriyorsunuz.
Burada kafa karıştırıcı husus, Ankara Barosunun yayınladığı Avukatlık Rehberinde Asliye Ceza Mahkemelerinde “30 gün” staj yapılacağının yazıyor olup, Staj Komisyonunun önündeki panoda “1 ay” yazması. Çünkü gün hesabı ile ay hesabı her zaman birbirini tutmuyor. Ama deneyimlerime göre Staj komisyonunun önündeki yazı yani 1 ay dikkate alınıyor.

Bir diğer önemli bilgi de aylık stajlarda son imza gününün değişim gününden bir önceki gün olması. Yani diyelim ki 12’sinde stajınız başlamıştı ve değişim gününüz gelecek ayın 12’si. O halde son imzanızı ayın 11’inde atmalısınız.
Staj değişim gününüz tatile denk geliyorsa, değişiminizi ilk iş günü yapıyorsunuz.
Tüm bunlardan sonra Ağır Ceza Mahkemesi stajına gelecek olursak, diğer mahkemelerde gördüğünüz vakalardan ve ortamlardan biraz daha farklı bir yer. Hatta eğer mahkemeniz E Blok’ta çıkarsa başta yerini bulmanız bile zor olabilir.

Ağır Ceza Mahkemesindeki staj da 1 ay. Neyse ki bu sefer Avukatlık Rehberinde de 1 ay olduğu yazıyor. Yani bir karışıklık yok. Yine önceki değişimlerinizde olduğu gibi mahkemede stajınızı başlatırken hangi günler duruşma yapıldığını öğreniyorsunuz.
Duruşma günleri her mahkemede aynı olmayabilir, örneğin bana çıkan mahkemede pazartesi hariç her gün duruşma vardı.
Staj değişim gününüzden yani gelecek ay aynı günden bir önceki gün son imzanızı atıyorsunuz ve evrakı Kalem’e teslim ediyorsunuz. Sonrasında Staj Komisyonuna giderek yeni staj yerinizi öğreneceksiniz.
Böylelikle 3 staj yerini tamamlamış oluyorsunuz.

Gelecek durağınız en uzun olanı: Asliye Hukuk Mahkemeleri.