Masanızın Konforunda Kütüphane Verimliliğinde Çalışmak için 5 Yöntem

Çalışmak, öğrenmek ve ilerlemek… Öğrencilik hayatınız resmiyette bitse bile bir ömür boyu sürecek bir statü aslında öğrenci olmak. Akademi sınavlarına başvurursunuz, çalışmanız gerekir; iş yeri sınavlarına başvurursunuz, çalışmanız gerekir; iş alanınızı değiştirmek istersiniz çalışmanız gerekir; üniversite sınavında derece yapmak istersiniz, çalışmanız gerekir.

Kısacası hayatın her anında kendinizi bir ders ya da konu çalışmak zorunda bulabilirsiniz. Zaten hayat da öğrenme bittiği zaman biter. Peki, kalabalık ve genellikle uzak olan kütüphanelere gitmeden kendi evinizin ya da odanızın konforunda nasıl kütüphane verimliliğinde çalışırsınız?

Clear Focus

Sade, hedefe yönelik ve etkili.

Pomodoro tekniğinden esinlenilen uygulamada çalışma sürenizi ve mola sürenizi istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca yine bir uzun molayı da birkaç çalışma oturumundan sonra başlaması için tayin edebiliyorsunuz. Klasik bir Pomodoro’dan örnek verecek olursak: 25 dakikalık çalışma oturumları ve 5’er dakikalık molalar ayarlıyorsunuz. Yaklaşık 4 Pomodoro’dan sonra (yani 2 saatlik bir molalı çalışma), bir tane uzun 25-30 dakikalık bir mola koyuyorsunuz. Bu tekniği benimseyenler genellikle günde 16 Pomodoro boyunca odaklanıp molalar sayesinde de yorulmadan işlerini halledebiliyorlar.

Benim de Pomodoro tekniğini öğrendikten sonra üzerinde denediğim ilk uygulama bu oldu. Telefonu elinize yanlış zamanda aldığınızda gördüğünüz domates kırmızısı (pomodoro= domates İtalyanca) ve teneffüslerde çıkan yeşil renk beni kendine çekti diyebilirim.

Forest: Stay Focused

Telefonu bırak, hayata odaklan

Bu uygulama da yukarıdaki uygulamaya benziyor ancak ona renk ve eğlence katmış diyebiliriz. Nasıl mı? Adından da tahmin edebileceğiniz üzere her telefondan uzak kaldığınız süre boyunca bir tohum dikmiş oluyorsunuz ve bu sürenin uzunluğuna bağlı olarak da ya küçük bir çalı elde ediyorsunuz ya da tipine göre meyve vermiş bir ağaç.

Bir gün içerisinde biriktirdiğiniz ağaçlar o günün bahçesinde size gösteriliyor ve eğer telefonunuza bakacak ya da uygulamadan çıkacak olursanız ağacınızı öldürmüş oluyorsunuz. Bu tür bir oyunla işinize odaklanmanız daha kolay oluyor. Eğer ormanınızı daha ilginç yapmak istiyorsanız, önceki çalışma saatlerinizden biriktirdiğiniz ödüllerinizle farklı farklı ağaçların, çalıların ya da ses efektlerinin kilitlerini açabilirsiniz.

Mekan Ses Efektleri

Kütüphaneye çoğu insan sessiz olduğu için gider ama bazıları vardır ki onların da dikkatleri sessiz ortamlarda daha kolay dağılır, kafeler onlar için çalışma mekanı olur.

Peki yollarda vakit kaybetmemek için o mekan hissini evlerine getirebilirler mi? Bunun da cevabı mekanların ses efektleri veren kayıtlar dinlemek. Hem de hayal gücünüzü şaşırtacak kadar çok çeşit var. Normal bir kafe ses efektinden tutun, Hogwarts’ta Prof. Snape’in dersine girseydiniz nasıl sesler duyardınız buna kadar içerik bulmak mümkün.

Kafe sesleri:

Mistik yerler:

Bu tarz ilginç mekanlar için bu kanala da bakabilirsiniz: ASMR Rooms

Ayrıca bazı uygulamalardan da bu tarz efektleri bulabilirsiniz. Böylece evden çalışırken bile kendinizi istediğiniz yerde hayal edip motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.

Verimliliğinizi Arttıracak Kokular Kullanın

Kütüphanede uygulayamayacağınız bu yöntemle evdeki çalışmanızı kütüphaneden daha etkili hale getirebilirsiniz.

Japonya’dan Takasago Şirketi, kokuların daktiloda yazı yazan kimselerin doğruluk derecesini nasıl etkilediğiyle ilgili bir araştırma yapmış ve sonuçlar ilgi çekici. Araştırma sırasında denekler lavanta kokusu aldıklarında %20, yasemin kokusu aldıklarında %33 ve limon kokusu aldıklarında ise %54 daha az hata yapmışlar.

Siz de kesilmiş bir limonu yanınızda bulundurarak ya da o kokuya sahip bir mum yakarak ders çalışma veriminizi arttırabilirsiniz.

“Study with me” Videolarını Deneyin

Kulağa başta komik gelebilir ama okulda en son sizin finaliniz kalıp tüm kütüphane boşaldığında ya da yorucu bir haftadan sonra artık kitap yüzü görmek istemediğinizde, karşınızda hiç tanımadığınız birinin sizinle gerçek zamanlı çalışması tek ihtiyacınız olan şeye dönüşüyor. Çünkü hem bir yandan sıradan bir günde Youtube’dan video izliyor ve ders çalışmıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz hem de aslında kendi çalışmanıza o kadar odaklanıyorsunuz ki videoya bakmak için kafanızı kaldırmak bile aklınıza gelmiyor.

Umarım bu yöntemler sizlerin de dikkatinizi dağıtan unsurları en aza indirip gerek çalışma saatlerinizi, gerekse molalarınızı daha verimli geçirmenizi sağlar. Sizin daha verimli çalışmak için uyguladığınız yöntemler varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz. Bir dahaki yazıda görüşmek dileğiyle…

Bu yazının ilk hali GazeteBilkent‘te final döneminde kütüphanede yer bulmayan öğrenciler için yayınlanmıştır.

Görsel Kaynakça:

https://1064025.v1.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2017/07/How-Decluttering-Your-Workspace-Can-Make-You-A-Better-Employee . jpeg

https://www.pcguia.pt/wp-content/uploads/2017/11/ClearFocus-app . jpg

https://i.pinimg.com/originals/6f/fc/5f/6ffc5f65100816127fe6f0a5b64b5db0 . jpg

https:// qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-06834122e3a9172a7b81a 6f7b75a01b9

Kaynakça:

https://www.theguardian.com/small-business-network/2014/jan/23/productivity-office-design

Reklam

Masanızın Konforunda Kütüphane Verimliliğinde Çalışmak için 5 Yöntem” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.