Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi / Ankara

1. Bize kendini tanıtabilir misin?

Merhabalar. Bendeniz Oğuz Kaan Kanik. 23 yaşında, mesleğe yeni adım atmış, meslektaşlarımın tabiriyle “taze” bir avukatım. Severek icra etmekte olduğum mesleğimin yanında zamanımı kaligrafi ile ilgilenmek, sportif faaliyetlerde bulunmak, okumak, yazmak ve en çok da okuduklarım hakkında düşünmekle doldurmaktayım.

2. Fakültede hocaların öğrencilerle iletişimi nasıldı? Derslere kendileri mi giriyorlar?

Bu soru hakkında düşündüğümde zihnime tek tek hocalarımla yaptığım sohbetlerden görüntüler geldi. Aslına bakarsanız bu soruyu fakültemizde bulunan her hoca özelinde, ayrı ayrı cevaplamak isterdim ancak soru açısından bir genelleme yapmak gerekirse şunları söyleyebilirim:

Genel olarak hocalarımıza erişimimizi ve iletişimimizi “kolay” olarak niteleyebilirim. Zira öğrenim sürecim boyunca kendilerine hangi yoldan ulaşmak istesem hepsinde ilgi dolu karşılıklar aldım. Ders sırasında, ders aralarında, ders dışı zamanlarda fakültedeki tüm hocalarımla iletişim kurabilme fırsatım oluyordu. Ders dışı zamanlarda odalarına gidip soru sormak istediğim zaman dahi onlara erişebiliyor ve iletişim kurabiliyordum. Kafama takılan konularla ilgili gönderdiğim e-postalara mutlaka doyurucu yanıtlar veriyorlardı. Sanırım fakültemizin fiziki anlamda küçük bir yerleşke içinde kurulu olmasının hocalarımızla iletişimimizin yoğun ve kolay olmasında büyük etkisi var. Zira ders aralarında bile hemen hemen her hocamızla karşılaştığımızdan iletişim süreklilik kazanıyordu. Özellikle girift, karmaşık bir konu işlendikten sonra hocalarımızın yanına gidip soru sorma imkanımız oluyordu. Hiçbirinin bu taleple gelen bir arkadaşımızı geri çevirdiğine rastlamadım.

Fakültemizde çok istisnai durumlar hariç olmak üzere, tüm hocalarımız derslere bizzat kendileri giriyorlardı, evet. Pratik çalışmalara ayrılan dersleri ise, hocalarımızla birlikte çalışan araştırma görevlisi hocalarımız yürütmekteydi.

3. Fakültede ders yoğunluğu nasıldı? Ders programını oluştururken hoca tercih etme imkânınız var mıydı?

Aslında bu hususta Çankaya Üniversitesi’nin diğer üniversitelerden ayrışan bir yönünün olduğunu düşünmüyorum. Diğerlerinde olduğu gibi bizim fakültemizde de belirli bir ders yoğunluğu vardı ve bu yoğunluk çalışma zamanımızın önüne geçmiyor, çalışmalarımızı engellemiyordu. Sadece bazı günler ders yoğunluğu fazla olabiliyor, diğer günlere nazaran o gün daha fazla derse giriyorduk.

Fakültede yaklaşırken strese girdiğim yegane şeylerden biri ders kayıt dönemleriydi. Sabah ne kadar erken kalkıp bilgisayarın başına seçimlerimizi yapmak için oturursak oturalım, dersi alacağımız hocayı seçme imkanı maalesef bize kalmıyordu. Bu açıdan fakültemizde “erken kalkan yol alır” mantığı işlemekte ve sisteme önce girebilen istediği hocanın girdiği grubu da seçebiliyordu.

4. Derslerin dağılımı nasıl? Örneğin kamu hukuku ya da özel hukuk alanlarına ilişkin belirli bir yoğunluk mevcut mu?

Sayıca belirtmem mümkün değil belki ama disiplinler arası kamu hukuku- özel hukuk ayrımına göre fakültemizde “denge” kurulduğunu net olarak söyleyebilirim. Bunun yanı sıra karma hukuk disiplinlerine ilişkin de derslerimiz de bulunmaktaydı. Örneğin rekabet hukuku birçok farklı disiplini içerisinde barındıran bir ders olarak fakültemizde okutulmaktaydı.

5. Fakültede sınavlar nasıl yapılıyor?

Fakültemizde farklı tip ve şekillerde sınav yapılıyordu. Ancak ağırlıklı olarak somut olay özelinde pratik çalışmaya dayalı sorular sorulmaktaydı. Bu açıdan edindiğimiz teorik bilgileri daima somut olaya uygulamamız isteniyor ve bunu yaparken hukuki yorum yeteneğimizi kullanmamız bekleniyordu. Bunun yanı sıra kendine has yapısı olan sınavlarla da karşılaştık. Örneğin Borçlar Hukuku Özel Hükümler dersimizde çoktan seçmeli sınav oluyorduk ancak neden o seçeneği işaretlediğimizin gerekçesini de soru altına şerh düşüyorduk. Yine eklemek gerekirse, özellikle seçmeli derslerde Doğru/Yanlış seçenekli ve salt boşluk doldurma şeklinde sınavlar da yapılıyordu. Sınavlar iki gözetmen öğretim üyesi eşliğinde dersliklerimizde yapılmaktaydı. Sınav süreleri genelde çok uzun tutulmaz, öğrencinin bilgisini hızlıca kağıda dökmesi beklenirdi.

6. Seçmeli dersler konusunda memnun muydun?

Memnundum. Ancak bu konuda seçmeli derslere bakış açımın da memnun kalmama katkısı olduğunu düşünüyorum. Seçmeli dersleri yalnızca not ortalamasına olumlu katkıda bulunabilecek dersler olarak değil, gerçekten öğrenebileceğim dersler olarak görmeye çalışıyordum. Bu konuda somut bir örnek vermem gerekirse Adli Metinler ve Meslek Kuralları adlı dersimizde, hem daha mezun olmadan mesleki etik kuralları öğrendik hem de yargılama faaliyeti içerisinde yazacağımız dilekçe tiplerini görme fırsatımız oldu. Şahsen bu derste öğrendiğim temel kurallar ve bilgiler, yasal avukatlık stajımda oldukça işime yaradı ve dilekçelerimin içerik bakımından özgün, dolu ve şeklen düzgün olmasını sağladı.  

7. Çankaya Üniversitesinde çift anadal/ yandal imkânı var mı?

Evet, bildiğim kadarıyla var.

8. Üniversitede/Fakültede yabancı dil eğitimi nasıldı? İkinci yabancı dil eğitimi mevcut muydu? İngilizce verilen hukuk dersleriniz var mıydı?

Fakültemin beni tatmin etmeyen nadir yönlerinden birisi de dil konusudur. Hazırlık eğitimi ihtiyari/isteğe bağlı olmakla birlikte alanımıza dair mesleki İngilizce dersi seçmeli dersler arasında bulunuyordu ve her zaman bu dersi seçmek mümkün olmuyordu. İngilizce verilen herhangi bir hukuk dersimiz bulunmuyordu.

9. Hukuk Fakültesi eğitimi sırasında iş hayatına nasıl hazırlık yapılıyordu? Hocalar bu anlamda bir yönlendirme yapıyorlar mıydı?

Kesinlikle. Çoğu hocamız ders sırasında tabiri caizse “dipnotlar” vererek meslek hayatımız açısından önemli olan, karşımıza çıkması kuvvetle muhtemel noktaları vurguluyordu.

10. Üniversitede kampüs yaşantısı nasıldı?

Hukuk fakültesinin bulunduğu kampüsün oldukça merkezi bir konumda olmasından çok memnundum. Bununla birlikte her sene bir büyük bahar şenliği yapılıyordu. Bunların haricinde yerleşkenin küçük olmasına da bağlı olarak öğrencilerin ders dışı zamanlarını geçirebilecekleri çok fazla seçenekleri yoktu. Yerleşkenin hemen arkasında bulunan Çansera Kent Bahçesi’nin ise bizim için hep büyük bir şans olduğunu düşünmüşümdür.

11. Kampüs içerisinde “Keşke şu da olsaydı” dediğin bir şey var mıydı?

Kampüs içerisinde günün her saati öğrencilere açık olan kapalı bir spor salonu ve basketbol sahası olmasını çok isterdim.

12. Üniversite döneminde nerede ikamet ediyordun? Zorlukları/kolaylıkları nelerdi?

Üniversite döneminde fakülteye yakın bir konumda ikamet ediyordum. Kızılay’a minibüs ile geliyor, buradan da doğrudan fakülteye giden özel halk otobüslerine biniyordum. Ancak bildiğim kadarıyla Çankaya Üniversitesi Merkez Kampüsünde öğrenim gören öğrencilere çoğu semte üniversitenin servis hizmeti de mevcut. Hukuk fakültesinin bulunduğu Balgat Kampüsü, çok merkezi olduğu için olsa gerek bizim kampüs için bu şekilde bir hizmet sunulmuyordu.

13. Üniversite kütüphanesi kaynaklar bakımından yeterli imkân sağlıyor muydu? Final haftalarında çalışacak yer bulunuyor muydu? Kütüphane sınav haftalarında öğrenciler için çalışma saatlerini uzatıyor muydu?

Kütüphanemiz kesinlikle oldukça zengindi. Doktrinel bir araştırma yapan ya da sınava hazırlanan öğrenciler için yeterli kaynağı içerdiğini düşünüyorum. Sınav haftalarında çalışacak yer bulmanız için sabahın erken saatlerinde kütüphaneye gelmeniz gerekirdi. Yine sınav haftalarında çalışma saatleri uzatılıyor, öğrenci merkezli hareket ediliyordu.

14. Öğrenciler için kariyer merkezi/ psikolojik danışmanlık merkezi gibi imkânlar mevcut muydu?

Öğrenimim boyunca bu şekilde bir sisteme rastlamadım.

15. Öğrenci kulüplerinin çeşitliliği ve aktiflik durumu hakkında ne söylemek istersin? Öğrencilerin kişisel gelişimi için üniversite ne gibi imkânlar sağlıyor?

Üniversitemizin öğrenci kulüpleri bakımından oldukça zengin ve aktif olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Münazara kulübünden tutun da satranç kulübüne kadar birçok farklı organizasyon yürütülmekteydi.

16. Üniversitenin spor tesislerinden memnun muydun? Ne gibi imkânlar vardı?

Aktif bir sporcu olarak benim memnun olmadığım nokta yerleşkedeki imkanlar hakkındaydı. Balgat Kampüsü’nde kapalı basketbol sahası, açık halı saha ve kapalı yüzme havuzu bulunuyordu. Basketbol sahasını üniversite takımında olduğum için rahatlıkla kullanabiliyordum ancak antrenman saatleri dışında gelip ekstra idman yapma imkanımız olmuyordu. Yüzme havuzu ise ancak ücretli üyelik ile kullanılabiliyordu ve ücret miktarı bir öğrenci için hayli fazlaydı.

17. Çankaya Üniversitesini tercih etmeden önce “Şundan haberim olsaydı” dediğin bir şey oldu mu?

Hayır. Tercih öncesinde üniversiteye dair çoğu bilgiyi edinmiştim.

18. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Gittikçe küreselleşen ve bilginin en önemli dönüştürücü hale geldiği günümüzde toplumumuzun iyi hukukçulara her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu doğrultuda Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesinin öğretim üyeleri benim için çok önemli rol modeller olmuştur. Çoğu hocamızın sadece geniş hukuk nosyonuna sahip hukukçular değil aynı zamanda önemli birer düşünür olduğu kanısındayım. Donanımlı birer hukukçu olarak mezun olmak isteyen her genç arkadaşıma üniversitemizi tercih etmelerini tavsiye ederim.

Verdiğin yanıtlarla Çankaya Üniversitesi’ni tercih etmeyi planlayan öğrencilere yardımcı olduğun için çok teşekkür ederiz.

Reklam

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi / Ankara” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.