1. Bize kendini tanıtabilir misin?
Merhaba, ben @sherlockunesi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. Sınıf öğrencisiyim. 20 yaşındayım. Bugün sizlere sevgili Y Nesil Avukat vasıtasıyla okulumu ve fakültemi tanıtacağım.
2. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi yeni bir üniversite mi?
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 18 Mayıs 2018 tarihinden itibaren Gazi Üniversitesinden ayrılarak uğradığı değişiklik sonucunda 1994 yılından beri verdiği hukuk eğitimine farklı bedende ama aynı ruhta devam etmektedir diyebilirim. Fakültemiz kurulduğundan beri verdiği eğitime her yıl üstüne daha iyisini ekleyerek varlığını sürdürmektedir.

3. Fakültede hocaların öğrencilerle iletişimi nasıl? Derslere kendileri mi giriyorlar?
Fakültedeki hocalarımızla uzaktan eğitim sürecinde ancak mail vasıtasıyla iletişim kurabiliyoruz. Makul saatlerde mail attığımız zaman dönüt alabilmeniz mümkün.
Yüz yüze derslerimizin olduğu dönemde de bu iletişim şekli hocadan hocaya değişmekteydi. Kimi hocalarımız dersten sonra yanına gittiğimizde sorularımıza cevap veriyor kimi hocalarımız da görüşme saatlerini sene başında bize attıkları elektronik postada yazıyor.
4. Fakültede ders yoğunluğu nasıl? Ders programını oluştururken hoca tercih etme imkânınız var mı?
Maalesef ki bu imkan söz konusu değil. Ders seçimlerinden önce yayınlanan ders programından hocalarımızı görebiliyoruz ancak hocalarımızı soyadımız ya da okul numaramıza göre belirlenen kendi şubemize göre bize atıyorlar.
5. Derslerin dağılımı nasıl? Örneğin kamu hukuku ya da özel hukuk alanlarına ilişkin belirli bir yoğunluk mevcut mu?
Fakültemizde her iki hukuk alanında yetkin hocalar bulunsa da kamu hukuku ağırlıklı eğitim verildiğini söyleyebilirim. Adli Hakimlik/Savcılık ve KPSS grubu sınavlarındaki başarıları ve üst üste birincilikleri kanıtlar niteliktedir.
Ancak fakültemizde özel hukuku alanında sıkıntılarımız olduğu anlamına gelmesin. Özel hukuk alanında yetkin hocalarımız da mevcuttur. Akademik kadroyu daha detaylı incelemek isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz.

6. Fakültede sınavlar nasıl yapılıyor?
Ben 2018 girişliyim, biz son dönemlik sistem öğrencileriyiz, çünkü 2019 girişliler ile yıllık sisteme geçildi. Yıllık sistemde de vizeler ocak ayında, finaller ise haziran ayında olmaktadır. Finallerden sonra da bütünleme sınavları yapılıyor. Ancak seçmeli derslerde dönemlik sistem uygulanmaya devam ediliyor.
Uzaktan eğitim sürecinde dekanlık tarafından online sınav yapılmamasına, vize sınavlarının ödev şeklinde yapılmasına karar verdiler. Bizler de belirlenen sürelerde ödevlerimizi yapıp Mergen sistemine yüklüyoruz.
7. Seçmeli dersler konusunda memnun musun?
Bu soruya vereceğim cevap seçmeli dersten ne anladığınıza göre değişir. Seçmeli dersten hiç çalışmayayım havadan not alabileceğim bir ders seçeyim diye bakarsanız çok zorlanacağınızı söyleyebilirim.
Seçmeli dersin size hukuk nosyonu bakımından bir şeyler katmasını istiyorsanız seçmeli derslere dair aynı bakış açısını paylaşıyoruz. O zaman gönül rahatlığıyla şu zamana kadar aldığıma pişman olduğum herhangi bir dersim olmadı. Az ya da çok, seçtiğim derslerden mutlaka bir şeyler kazandım. Tek kötü yanı sadece bir seçmeli ders seçiyor olmamız, ben size öyle söyleyeyim.

8. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde çift anadal/ yandal imkânı var mı?
Bu konuyla ilgilenenlere şuraya bakmalarını tavsiye ediyorum.
9. Üniversitede/ Fakültede yabancı dil eğitimi nasıl? İkinci yabancı dil eğitimi mevcut mu? İngilizce verilen hukuk dersleriniz var mı?
Fakültede %100 Türkçe eğitim veriliyor. Birinci sınıfta sadece UZEM kapsamında İngilizce dersini zorunlu alıyoruz. Ancak bazı seçmeli dersler (mesleki İngilizce ve Introduction to Turkish Law) İngilizce anlatılmaktadır.
10. Hukuk Fakültesi eğitimi sırasında iş hayatına nasıl hazırlık yapılıyor? Hocalar bu anlamda bir yönlendirme yapıyorlar mı?
Okulumuzdaki kariyer toplulukları düzenledikleri etkinliklere çağırdıkları alanında uzman kişiler aracılığıyla iş hayatına dair tavsiyelerini bizimle paylaşıyor. Sadece okulumuzun değil, diğer okulların da kariyer günleri etkinliklerine katılmanız mümkün. Bu bakımdan Ankara’da okumanın avantajını yadırganamayacak kadar büyük.
Mezun olduktan sonra ise mezunlarımızın kariyer tercihi genellikle hakimlik-savcılık yönünde oluyor. Aynı dönemde olduğum pek çok kişi de aynı şeyi düşünüyor. Benim gibi avukat olmak isteyenler de yok değil, ancak baskın değil. Marmara Hukuk için avukatlık, İstanbul Hukuk için akademisyenlik neyse AHBV Hukuk için de hakimlik ve savcılık o diyebilirim. Sınavlardaki başarısı da dediklerimi desteklemektedir.

11. Üniversitede kampüs yaşantısı nasıl?
Merkezi konumu itibari ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesinin kanımızca tek eksik yanı fiziki imkanlarıdır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile aynı kampüsü paylaşıyoruz. Çok büyük yeşillik alanlar bekliyorsanız bu konuda beklentinizi küçültmenizi tavsiye ederim. Ama bu okul içinde vakit geçirmek isterseniz Yaşam denilen bahçede vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca okul dışında kafelerin bol olduğu Kızılay veya Bahçeli’ye yakın olması ve merkezi konumu itibariyle metro ve otobüs ile ulaşım oldukça basit olması fiziki bakımdan dezavantajını dengeler niteliktedir.
Derslerimizi genellikle amfilerde ya da sınıflarda görüyoruz, belirlerken de dersi alan öğrenci sayısını dikkate alıyorlar bu yüzden de yetersiz amfi veya sınıflara hiç rastlamadım. Okula ilk başladığınız gün ne kadar kalabalık diye düşünmüştüm ama 2-3 hafta sonra sınıflara çok rahat sığıyorsunuz emin olun.
Yemekhanemizde ise 2TL gibi çok uygun fiyata bir öğün yemeğinizi yiyebilirsiniz. Ayrıca okul içindeki çalışma salonlarında da oturup kitap okuyabilir, ders çalışabilirsiniz ya da 10 dakikalık yürüme mesafesindeki Gazi Üniversitesi Merkez Kampüsündeki kütüphaneden de hala ayrılma sürecinde olduğumuz için yararlanabilirsiniz.

12. Kampüs içerisinde “Keşke şu da olsaydı” dediğin bir şey var mı?
Ankara’ ya tercih sonuçları açıklandıktan sonra ilk kez gittiğimde okulumun kampüsü beni hayal kırıklığına uğratmıştı. Pek çok “devrem” gibi üniversiteye başlarken koskocaman yemyeşil bir kampüs hayal etmiştim. Ama bu konudaki üzüntümü 30 Ağustos Zafer Parkı hafifletti diyebilirim. AŞTİ’nin arkasındaki o park benim gizli bahçem oldu, tavsiye ederim. Bir de kocaman bir kütüphane beklemiştim. Umarım sevgili dekanlık Covid-19 sonrasında kocaman bir kütüphaneyi faaliyete geçirir.
Hukuk Fakültemizin sanal turuna şuradan ulaşabilirsiniz.
13. Üniversite döneminde nerede ikamet ediyorsun? Koronavirüs öncesinde üniversiteye nasıl ulaşım sağlıyordun? Zorlukları/kolaylıkları nelerdi?
Yüz yüze eğitim döneminde okulun çevresindeki Bahçeli, Emek, Tandoğan gibi çevre semtlerdeki özel öğrenci yurtlarından birinde kalıyordum. Yurdum ile okulum arasında 15 dakikalık yürüme mesafesi var (daha hızlı gidersem 8 dakika) böylece hem sabah sporu yapıyordum hem de sonbahardaki o muhteşem havanın tadını çıkartıyordum.
Ama kış geldiğinde o kadar da keyifli olmuyordu. Antalya gibi bir yerden Ankara’ya geldiğim için ilk senemde baya zorlandım. Ankara’daki ilk kışım hayatım boyunca en çok hasta olduğum dönemdi diyebilirim. İkinci kışımda ise önceki seneden tecrübeli olduğumdan sıkıca giyinerek ve bol bol C vitamini alarak çok daha az hastalandım.
14. Üniversite kütüphanesi kaynaklar bakımından yeterli imkân sağlıyor mu? Final haftalarında çalışacak yer bulunuyor muydu? Kütüphane sınav haftalarında öğrenciler için çalışma saatlerini uzatıyor muydu?
Üniversite kampüsümüzde kütüphane yok ancak geçen sene (2019) çok büyük bir çalışma salonu yaptılar, o salonda rahatça ders çalışabilirsiniz. Okulda çalışmak istemezseniz 10 dakikalık mesafedeki Gazi Üniversitesi Merkez Kampüs Kütüphanesine, metroyla Milli Kütüphane’ye veya 339 numaralı otobüsle Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ne gidebilirsiniz. Ya da çevredeki kütüphane formatındaki kafelerde de sınavlara çalışabilirsiniz.
Yer bulma konusu hangi üniversiteye giderseniz gidin öğrencilerin kullanımına göre değişiyor. Birisi masaya çantasını koyup 5 saat gelmezse ve o sırada çalışacak olan kişi yer bulamazsa bu bir sıkıntıdır. Bu konuda kişileri vicdanıyla baş başa bırakmak ya da eşyalarını başka bir yere taşıyarak masayı boşaltmak gibi alternatifler üretmek zorunda kalıyorsunuz.
Vize ve Final haftalarında çalışma salonları 24 saat açık oluyor, bu yüzden de akşamları yer sıkıntısı gündüze göre nispeten az oluyor. Kampüs içindeki kantinler de normale göre daha uzun süre açık kalıyorlar.

15. Öğrenciler için kariyer merkezi/ psikolojik danışmanlık merkezi gibi imkânlar mevcut mu?
Kariyer bakımından fakültemizde faaliyet gösteren topluluklar alanında uzman kişileri çağırarak onların tavsiyeleri vasıtasıyla ve hocalarımızın da bize gösterdiği yolda kariyerimizi kendi isteğimizle yönlendiriyoruz. Okulumuz Ankara’da olduğu için pek çok hukuk kongresine yahut üniversitelerin kariyer günlerinde alanında uzman kişilerle görüşerek bu konuda destek alıyoruz. Bizim okulumuzda ise Hukukta Kariyer Topluluğu ve Türk Akademik Hukuk Topluluğu ağırlıklı olarak bu alanda çalışmalar yapmaktadır.
PSİKOMER, salgın döneminde online, normal dönemde yüz yüze üniversitemiz akademik, idari personel ve yakınları ile öğrenciler öncelikli olmak üzere talep eden herkese ruh sağlığını koruyucu, önleyici ve tedavi edici hizmetler sunmaktadır.

16. Öğrenci kulüplerinin çeşitliliği ve aktiflik durumu hakkında ne söylemek istersin? Öğrencilerin kişisel gelişimi için üniversite ne gibi imkânlar sağlıyor?
- Hukukta Kariyer Topluluğu: 2018-2019 eğitim öğretim döneminden itibaren ‘’Hukuku yükseltmek için hukukçuyu yükseltmek gerekir’’ sloganıyla hareket eden topluluk, öğrencilerin her anlamda kendini geliştirmesi için geniş katılımlı etkinlikler, eğitimler ve geziler düzenlemektedir.
- Uluslararası Hukuk Topluluğu fakültemizin en köklü topluluklarından birisidir, 2013 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Uluslararası hukuk alanında geziler ve söyleşiler düzenleyen topluluk yeni dönemde “Codex” isimli dergilerini de çıkartacaktır.
- Hukuk Adalet ve Sosyal Araştırma Topluluğu: Namı diğer HASAT, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde kurulmuştur. Fakülte öğrencileri ile öğretim görevlileri arasında düzenlediği etkinliklerle bir köprü görevi gören hasat kendi adını taşıyan “HASAT” adı ile bir dergi de çıkarmaktadır.
- Türk Akademik Hukuk Topluluğu: 2016 yılında faaliyetlerine başlayan TAHT, belirli hukuk disiplinleri ile ilgili çalışma alanları oluşturarak, oluşturulan bu çalışma alanlarında bireylerin bilgi, görgü ve yetenekleri doğrultusunda kendilerine en uygun akademik geleceği belirlemeyi hedeflemektedir. Bu kapsamdaki etkinlikleri dışında duvar gazetesi ve TAHT dergisi çıkarmaktadır.
- Çocuk Hakları Topluluğu: 2017-2018 eğitim öğretim döneminde kurulan Çocuk Hakları Topluluğunun çocukların haklarının ve yüksek çıkarlarının öğrenilmesi, öğretilmesi ve savunulması amacıyla bugüne kadar birçok etkinlik düzenlemektedir.
- Kampüs Patileri Topluluğu: 2016-2017 eğitim öğretim döneminden itibaren üniversitemizdeki hayvanlara sahip çıkmak ve hayvanların bakımını yapmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir ve bu kapsamda etkinlikler de düzenlemektedir.
- Münazara Topluluğu: Münazara Topluluğu, hukuk için münazaranın elzem olduğunu düşüncesiyle 2018-2019 eğitim öğretim döneminden itibaren MÜNAT, çeşitli münazara turnuvalarında fakültemizi en iyi şekilde temsil etme gayreti içerisinde birçok münazara dersi vermekte ve münazara turnuvası düzenlemektedir.
- Bilişim Hukuku Topluluğu: 2018-2019 eğitim öğretim döneminde kurulan topluluk, kişisel verilerin korunması gibi bilişim hukukunun alanı olan konular üzerine çalışmalarıyla farkındalık yaratmayı hedeflemektedir.
- Çevre Hukuku ve Araştırmaları Topluluğu: 2018-2019 eğitim öğretim döneminden itibaren topluluk bünyesinde çevre sorunları ve bunların hukuki boyutlarıyla ilgili tartışmalar yapmayı, kitaplar okumayı, gezilere gitmeyi, söyleşi ve paneller yapmayı hedeflemektedir.
- Hukuk ve Sanat Topluluğu: 2018-2019 eğitim öğretim döneminde kurulan Hukuk ve Sanat Topluluğu, hukukçunun perspektifi ile sanat eserlerinin incelenmesi hedefi doğrultusunda film gösterimleri yapmaktadır. Aynı zamanda hukukvesinema.com üzerinden faaliyet göstermektedir.
- THEMIS Etkileşim Topluluğu: İsmini Yunan mitolojisindeki adalet tanrıçasının yanı sıra topluluğun tiyatro, heykel, müzik gibi faaliyet alanlarının baş harflerinden almaktadır. 2018-2019 eğitim öğretim döneminde faaliyetlerine başlayan THEMIS Etkileşim Topluluğu, öğrencilerin sosyal ve kültürel etkileşimini ve ilgisini arttırmayı doğrultusunda, iyi bir hukukçu olmanın yolunun akademik gelişimin yanında sosyal beceri ve sosyal zekanın da gelişiminden geçeceğini savunur ve buna yönelik faaliyetlerde bulunur.
17. Üniversitenin spor tesislerinden memnun musun? Ne gibi imkânlar var?
Sporla aram pek iyi olmadığı için spor tesislerinden yaralanmadım ama ilgilenenler, Gazi Üniversitesi ile bir ayrılma sürecine girilse de şu an yürüme mesafesindeki Gazi Üniversitesi merkez kampüsündeki spor salonu, tenis kortları, yüzme havuzu ve futbol sahası gibi onlarca imkandan yararlanabilmektedir.
18. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesini tercih etmeden önce “Şundan haberim olsaydı” dediğin bir şey var mı?
Her ne kadar 2019 ve sonrası girişlileri etkilemese de dönemlik sistemde eğitim veren bir hukuk fakültesi yazmak istemezdim. İkinci öğretim vs. dişimi bir sene sıkıp yatay geçişle başka bir üniversiteye geçmeyi düşünürdüm.
Şimdi yıllık sistem ne kadar kötü olabilir ki, dediğinizi duyar gibiyim. Size şöyle açıklayayım dönemlik sistemi, bir senede iki vize ve iki final olmak üzere dört sınav oluyorsunuz. Oysaki yıllık sistemde eğitim yılı içinde bir vize ve bir final oluyor. Hatta bazen bir senede anlatılacak dersi bir dönemde almak zorunda kalıyorsunuz Örneğin “hukuka giriş”, “hukuk başlangıcı”, “hukukun temel kavramları” gibi birçok farklı isimle anılan dersi dönemlik almanın bana zararı dokundu diyebilirim.
Dönemlik sistemin sosyal hayatımı da olumsuz etkilediğini söylemeliyim. Üniversite sınavı, tercih dönemi, üniversite okuduğun şehre alışma gibi birçok olayın getirdiği yorgunluğu üzerinden atamadan eylül sonu başladığın fakültede iki ay sonra kendini bir anda vize sınavına çalışırken buluyorsun.
Tercih dönemindeki sevgili okuyucular lütfen tercih listenizi hazırlarken tercih edeceğiniz okulun eğitim sistemini araştırın, inceleyin.
Ama bu soruya cevap verirken en başta da dediğim gibi 2019 ve sonrası girişliler olarak çok şanslısınız. Olan 2018 ve öncesine oldu.
19. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?
Hedefiniz ne olursa olsun, hangi üniversiteye giderseniz gidin iyi bir hukukçu olmak için işin sizde başladığını unutmayın. Kendinizi ne kadar geliştirirseniz o kadar başarılı olursunuz. Ha, bir de bu yıllar bir daha geri gelmeyecek, o yüzden içinizden nasıl geliyorsa ilerisi için güzel anılar biriktirin. Akınıza bir şey takılırsa @sherlockunesi ya da sherlockunesiburada@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Son olarak bu satırları okuyan üniversite adaylarına başarılar dilerim.
Verdiğin yanıtlarla Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesini tercih etmeyi planlayan öğrencilere yardımcı olduğun için çok teşekkür ederiz.
Hayalleriniz arasında akademisyenlik varsa lütfen ama lütfen bu okulu yazmayın. Zira harf notları öğrenci aleyhine olacak şekilde belirleniyor. En yüksek not olan AA ve sonrası BA notunu çoğu derste hiçbir öğrenci alamıyor. Bu da demektir ki ortalamanız 3 ün altına düşmek zorunda olduğudur. Sınıfın yarısı ya şartlı geçiyor ya da kalıyor. Hepsi öyle değildir ya demeyin 10 ders aldım 9 u böyleydi. Yüksek not beklemeyin. Ben çalışırım alırım demeyin kimler kimler geldi sınıfta AA alan hatta BA alan yok. Kamu hukuku kısmına değinmek gerekirse ceza kanun koyucusu bu fakültede ders vermektedir. Ancak yüzünü 1 kez gördük ders esnasında. Kamu hocaları derse gelmiyor asistanlarını gönderiyor. Şahsen profesörden ders almak isterdim fakat olmadı. Özel hukuk hocaları dersi kim veriyorsa derse de o geliyor o konuda özel hukuk hocalarımızı takdir ediyorum.
BeğenBeğen