Hisse senedinin elde edilişi ile elden çıkarılması arasındaki fark Gelir Vergisi Kanunu’na göre “Değer Artış Kazancı” olarak Gelir Vergisine tabi tutulmaktadır. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren iktisap edilen tam mükellef kurum hisse senetlerinin iki yıl içinde elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç, değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi olacaktır. Ancak iki yıl geçtikten sonra satılan hisse senetlerinin alım-satım kazancı vergi dışıdır.
İlgili Gelir Vergisi Kanunu maddesi aşağıdaki gibidir:
Mükerrer Madde 80 – (Mülga: 22/7/1998-4369/82 md.; Yeniden düzenleme: 7/1/2003-4783/4 md.)
Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.
1. (Değişik: 30/12/2004-5281/27 md.) İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar.
Burada tür değişikliği yapmış şirketlerde, iki yıllık sürenin hesabı önem kazanmaktadır.
Tür değişikliğiyle ilgili olarak 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19’uncu maddesinin 2’inci fıkrasında[1], madde kapsamındaki şartlar dahilinde tür değiştirmelerin de devir hükmünde oldukları belirtilmiştir.
Devir, tam ve kısmi bölünme hallerinde, devir veya bölünme suretiyle devralınan taşınmazlar, iştirak hisseleri, kurucu senetleri ve intifa senetleri ile rüçhan haklarının iktisap tarihi olarak, devir alınan veya bölünen kurumdaki iktisap tarihi esas alınacaktır.[2]
Bu bağlamda tür değiştirmiş şirketlerde, iki yıllık sürenin başlangıcı; limited şirketten anonim şirkete tür değişikliğinin yapıldığı tescil tarihi değil, nevi değiştirilen şirkete ait hisselerin bu şirket ortakları tarafından edinildikleri tarih olacaktır.
Sonuç olarak, ortakların şirket tür değiştirmeden önce edindikleri hisselerin üzerinden iki yıl geçtiyse, hisse devri sırasında vergi istisnasına tabi olacaklardır.
[1] Devir, bölünme ve hisse değişimi – Madde 19– (2) Kurumların yukarıdaki şartlar dahilinde tür değiştirmeleri de devir hükmündedir.
[2] https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3824
Görsel Kaynakça: @kellysikkema, @seanpollock
Yatırım yapmaya meraklı birisi olarak söyleyebilirim ki bence bu yazıların bazılarını sadece hukukçular değil, o alanla ilgili herkes okumalı. Okuması keyifli ve ilgi çekici bir yazı. Teşekkürler 🙂
BeğenLiked by 1 kişi
Ben teşekkür ederim.
BeğenBeğen