Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi

1. Bize kendini tanıtabilir misin?

Merhaba ben Selin Şahin. Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisiyim. Aslen Amasyalıyım ama İstanbul’da ikamet ediyorum. Kendimi geliştirmeyi seven hayat dolu biriyim. Bu yıl İstanbul üniversitesi İktisat’a ikinci üniversite olarak kaydımı gerçekleştirdim. Erasmus yapmak gibi bir hayalim var, bunun için İngilizce kursuna devam ediyorum. Ama koronavirüs ve ekonomik sebeplerden dolayı bu hayalimi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğimle ilgili kaygılar yaşıyorum. Farklı insanlar tanımayı çok seviyorum. İletişim benim için çok önemli. Bu yüzden ders çalışmayı ve kişisel gelişimini önemseyen insanlarla iç içe olmak adına Instagram’da ‘@thelawyerselin’ adında kendimce bir blog oluşturuyorum. Youtube’a kendi adımla bir kanal açtım ve oradan da insanlara ilham olmayı hedefliyorum. İnsanlara yardımcı olabilmeyi çok önemsiyorum. Çünkü biz de stresli lise yıllarından, kaygı dolu sınav maratonlarından geçtik. Bu sebeple bu dönemlerden geçen ve etrafında bir örnek, bir yol gösterici olmayan insanlara ışık olmayı çok önemsiyorum. Çünkü ben de Anadolu’nun küçük bir kenti olan Amasya’da sıradan bir Anadolu lisesinde okudum. Ve ailemin öğretmen olması sebebi ile bilinçliydim. Bu bilincim olmasaydı hayatımda başardım diyebildiğim hiçbir şeyi başarmamış olurdum. Onun dışında kişisel gelişim etkinliklerine katılmaya, yeni yerler keşfetmeye, fotoğrafçılığa, müziğe, hayvanlara ve daha hayatta pozitif olan pek çok şeye ilgim var.

2. Fakültede hocaların öğrencilerle iletişimi nasıl? Derslere kendileri mi giriyorlar?

Fakültemizden akademik olarak memnun olduğumuzu söyleyebilirim. Gerçekten çok deneyimli öğretmenlerimiz var. Ve ben kendimi mesleki anlamda iyi donattığımı söyleyebilirim. Hocalarımız konu anlatım derslerine kendileri giriyor pratik dersler dediğimiz ‘bir olay verilip hukuki açıdan incelediğimiz ve hangi kanun maddesinin o olaya uygulanacağını öğrendiğimiz’ derslere ise asistan hocalarımız giriyor. Dediğim gibi derslerden yüksek verim aldığımızı söyleyebilirim. Hocalarımız elinden gelenin fazlasını yapıyor. Hatta özel hukuk alanındaki hocalarımız mesleki temelimizi attıklarını düşündükleri için bizim gelişimimizi çok daha fazla önemsiyor ve bunun için çok daha fazla çabalıyor diyebilirim.

3. Fakültede ders yoğunluğu nasıl? Ders programını oluştururken hoca tercih etme imkânınız var mı?

Her dersin bir ana hocası var (Prof./Doç.). Onun haricinde birkaç tane asistan hocamız var (Onların da hocaların da ayrı odaları var ve onların odasına giderek de istediğimiz sorulara cevap bulabiliyoruz). Bu hocalar her ders için sabit ve okul belirliyor. Biz seçim yapmıyoruz. Sadece seçmeli dersleri biz seçiyoruz. Ama zaten üç ders açılıyor genelde ilk sene dört ders açılmıştı. Ve biz iki ders seçiyoruz. Fakat hiç hoca seçmek gibi bir gayem olmadı. Hocalarımız zaten işini son derece iyi yapıyor az önce de bahsettiğim gibi. Son derece ilgili ve bilgili olduklarını düşünüyorum. Hiçbir öğrencinin hiçbir sorusu havada kalmıyor. Hepimizle kafamızda tek bir soru kalmayana kadar ilgileniyorlar.

4. Derslerin dağılımı nasıl? Örneğin kamu hukuku ya da özel hukuk alanlarına ilişkin belirli bir yoğunluk mevcut mu?

Derslerin dağılımı da bence eşit yapılıyor. Ne kamu hukukunda ne de özel hukukta diğer üniversitelerden eksik donatıldığımızı düşünmüyorum. Hukuk fakültesinde almamız gereken tüm dersleri alıyoruz. Bunu fakültemizin düzgün ayarladığını düşünüyorum. Ama özel hukuk çalışması ve dinlemesi çok daha keyifli bir alan bence.

5. Fakültede sınavlar nasıl yapılıyor?

Sınavlar bazen pratik (olay örgüsü) tarzda bazen teorik (bilgi) tarzında bazen her ikisini de içerecek şekilde yapılıyor. Seçmeli ders sınavları test, boşluk doldurma veya doğru yanlış gibi sınav tarzları içermekle birlikte ana derslerimiz tamamen klasik oluyor. Sınavlara tükenmez kalemle tüm fakültenin o dersten sorumlu olan öğrencileri (alttan alan, o yıl sorumlu olan veya üstten alan fark etmeksizin) aynı anda giriyor. Bazı derslerimizde (anayasa hukuku, medeni hukuk gibi) alttan alan sayısı çok olduğunda da iki grup halinde sorular değişik olarak (zorluk derecesi aynı olmakla beraber) giriyoruz. Sınav sorularımız yeteri derecede zor ve belirleyici oluyor. Bu yüzden Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesinin mesleki anlamda yetkin hukukçular yetiştirdiğini düşünüyorum.

6. Seçmeli dersler konusunda memnun musun?

Seçmeli dersler pek de seçmeli değil aslında okulun belirlediği her yıl için açılan üç dört ders oluyor ve onların arasından seçimimizi yapıyoruz. Bize hangi derslerin açılmasını istediğimiz sorulmuyor. Fakat bazı seçmeli derslerde belgesel izleyerek özet çıkarıyoruz. (Türkiye’nin tüm siyasi tarihini izleyip özet çıkarmıştım ve yaklaşık 80-90 tane birer saatlik belgesellerdi. Bu şekildeki seçmeli derslerden çok daha fazla verim aldığımı söyleyebilirim. Başka bir seçmeli derste öğretmenimiz mahkemeye seyirci olarak gitmemizi ve deneyimlerimizi özetlememizi; avukat, hâkim ve savcı ile röportaj yaparak özetler çıkarmamızı, dava dosyaları inceleyerek yine özetler çıkarmamızı istemişti. Hem yapması keyifli hem de çok verimli dersler alıyoruz diyebilirim. Genel anlamda memnun olduğumu söyleyebilirim.

7. Kocaeli Üniversitesinde çift anadal/ yandal imkânı var mı?

Evet var. Ama ortalamanızın 3 üstü olması gibi her üniversitede olan prosedürler istendiği için ve benim ortalamam buna yeterli olmadığı için ben düşünmedim. Bu konuyla ilgili çok bir bilgim yok. Ve arkadaşlarımdan da (ortalaması tutanlardan) yapan duymadım çünkü hukuk fakültesi zaten ders yoğunluğu fazla olan bir fakülte olduğu için sosyal hayatla dersleri de dengelemek adına pek bizde ilgi duyulan bir durum değil çift anadal veya yandal. Çünkü bunları yaptığınız takdirde dediğim gibi sosyal hayatınız sıfıra inebilir. Bunu dengelemek çok zor olur diye düşünüyorum. Çünkü her iki fakültede de not ortalamasını yüksek tutmak gerekiyor.

8. Üniversitede/ Fakültede yabancı dil eğitimi nasıl? İkinci yabancı dil eğitimi mevcut mu? İngilizce verilen hukuk dersleriniz var mı?

Ders dilimiz yüzde yüz Türkçe. Ve yabancı dil öğrendiğimiz bir ders yok. Bu bizim üniversitemiz için değil tüm devlet üniversiteleri için böyle diye biliyorum. Bu konuda eksiklik hissediyorum. Sadece ilk okula geldiğimizde a1 ve a2 seviyesinde iki İngilizce dersi sınavı yapılıyor. Ve bu sınavları geçenler İngilizce dersinden muaf olurken geçemeyenler için dörder kredilik a1 ve a2 seviyesinde İngilizce dersi ve sınavı sorumlu olduğunuz derslere giriyor. İlk aşamada geçen arkadaşlar için muafiyet sınavı ortalamaya yansırken kalan arkadaşlar da dersleri aldıktan sonra yıl sonunda girdikleri sınavın sonucu ortalamalarına yazılarak yine tüm öğrenciler arasında bir eşitlik sağlanıyor diyebilirim.

9. Hukuk Fakültesi eğitimi sırasında iş hayatına nasıl hazırlık yapılıyor? Hocalar bu anlamda bir yönlendirme yapıyorlar mı?

Üçüncü sınıfın başında olduğum için ve henüz usul derslerini almadığım için bu konuda bir bilgim yok ancak pratik derslerimizde hocalarımız Yargıtay kararlarını inceleterek muhakeme yapmamıza yardımcı oluyor. Ve sadece hukukçu değil iyi birer hukukçu olmamıza (adalet ve hakkaniyet kavramlarını barındıran) imkan sağlıyor. Ama bizimle iş hayatına giriş ve öğrencilik hayatını daha verimli geçirmemiz için özel olarak bu konuda ilgilenen profesyonel (pdr eğitimi almış) eğitmenlerimiz bulunmamakta. Liselerdeki rehber öğretmen gibi bize cv hazırlama, mülakatta neler yapmamız gerektiğini öğretme veya yurt dışı ve yurt içinde nasıl iş ve eğitim fırsatlarımız olduğunu öğreten bir yol gösterici bulunmamaktadır. Bu konularda okulumuz hukuk fakültesi bünyesinde konferans gibi etkinlikler de düzenlenmemektedir. Düzenlenseydi çok verimli olurdu diye düşünüyorum.

10. Üniversitede kampüs yaşantısı nasıl?

Hukuk fakültesi ana kampüsün içinde olduğu için ve ana kampüsümüz 90.000 öğrenciyi bünyesinde barındırdığı için canlı bir kampüs hayatımız var. Etkin olarak çalışan çok fazla kulüp var. Ancak okulun konumunun şehir merkezine uzak olmasından dolayı etkinlikleri merkeze taşımamız zor olduğu için tüm faaliyetler okul civarında yapılıyor. Bu yüzden okulun daha merkezi bir konumda olmasını isterdim. Ama okulumuz çevresinde ve kampüs içinde de kahve içmek için veya yemek yemek için alternatif mekânlar bulunmakta. O yüzden bu tolere edilebilir bir durum. 2018-2019 eğitim yılı sonunda okulumuz kampüsünde bahar şenlikleri düzenlenmişti. Katılımın da yüksek sayıda olduğu etkinlik çok keyifli geçmişti. Fatma Turgut, Manga ve Gripin etkinliğe gelen sanatçılardı. Etkin bir kampüs yaşamımız olduğunu söyleyebilirim.

11. Kampüs içerisinde “Keşke şu da olsaydı” dediğin bir şey var mı?

Keşke kampüsümüz daha merkezi bir yerde olsaydı diyorum. Onun haricinde daha fazla kulübün daha etkin çalışmasını isterdim. Özel üniversitelerde sağlanan dil imkanları bize sağlanmıyor. Dil konusunda daha iyi bir eğitim almak isterdim. Özel üniversitede hukuk fakültesinde okuyan arkadaşlarımdan hukuk alanında üniversitelerinin daha fazla etkinlik yaptığını buna imkan sağladığını duyuyorum. Meclis simülasyonu gibi veya sanal mahkeme gibi daha pek çok etkinlik yaptıklarını biliyorum. Bilkent üniversitesinde bir hukuk forumuna katılmıştım. Ve çok verimli geçtiğini söyleyebilirim. Biz hukuk fakültesi olarak pek etkinlik gerçekleştirmiyoruz. Dışarıdan başka üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı ağırladığımız etkinlikler düzenlemek isterdim. Bu okulumuz öğrenci profilinden mi yoksa okulumuzun devlet üniversitesi olması sebebi ile özel üniversitelere nazaran daha az bir bütçeye sahip olmasından mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama bu konuda aktif bir okulda olmayı dilerdim. Ve biz sadece Türk Hukuku alanında uzmanlaşıyoruz. Karşılaştırmalı olarak dünya hukukunu da görmek isterdim. Okulumuz yurt dışı imkânı olarak Erasmus sınavı yapmakta ve bununla ilgilenen hocalarımız (evrak işleri vb. işler için) bulunmakta. Fakat yurt dışında seminer, konferans veya staj fırsatları ile ilgili okulumuzun attığı bir adım yoktur. Ve bu konuda bilgi eksikliği mevcuttur. O yüzden okulumuzda bireysel olarak her öğrenci ile ilgilenen eğitim danışmanlarımız olmasını isterdim.

12. Üniversite döneminde nerede ikamet ediyorsun? Koronavirüs öncesinde üniversiteye nasıl ulaşım sağlıyordun? Zorlukları/kolaylıkları nelerdi?

Okulumuzun yakınlarında bulunan KYK yurdunda kalıyordum. Okulun içinde olan ya da daha yakınında olan KYK yurtları olmasına rağmen benimki onlara nazaran 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde. Otobüse bindiğimizde bu mağduriyetimizi ortadan kaldırmak maksadıyla şoför o duraktan binenlere akbil cihazını ayarlayarak 30 kuruş bir ödeme yapmamızı sağlıyor. Bu şekilde de bir durak gidebiliyoruz. Daha yakın bir KYK’ya geçiş sağlamağı düşündüm ancak bizim yurdumuz hem daha geniş hem de daha yeni bir bina olduğu için ayrıca normalde yurt odalarında dört kişi kalınırken sadece bizim yurdumuzda bulunan (sadece on odanın böyle olduğu biliyorum) üç kişilik odaya denk geldiğim için uzak da olsa yurdumda kalmaya devam ettim.

13. Üniversite Kütüphanesi kaynaklar bakımından yeterli imkân sağlıyor mu? Final haftalarında çalışacak yer bulunuyor muydu? Kütüphane sınav haftalarında öğrenciler için çalışma saatlerini uzatıyor muydu?

Kocaeli kütüphanesi çok büyük bir kütüphane ve ders çalışmak da zaman geçirmekte oldukça keyifli. Ama 90.000 öğrenci göz önüne alındığında hem kaynak hem de sınav haftasında çalışacak alan bulma açısından yeterli değil. Kütüphanemiz çalışma saatlerini sınav haftalarında 24 saat açık olacak şekilde uzatıyor. Onun haricinde her fakültenin küçük de olsa kendi bünyesinde bir kütüphanesi var. Ama Hukuk Fakültesi Kütüphanesi sınav haftaları da dâhil olmak üzere saat 17.00’de kapanıyor. Sınav haftalarında okulumuz içecek (çay, kahve) ikramında bulunuyor. Onun haricinde kulağa garip gelebilir ama okulumuzda “çorba çeşmesi” mevcut. Belli saatlerde okulumuzdaki belirli çeşmelerden çorba akıyor. Çalışan ablanın da yardımıyla ücretsiz sıcak çorba içiyoruz. Ancak bu imkânı okul değil belediye sağlıyor. Bu tarz ikramlar biz öğrencileri çok memnun ediyor diyebilirim.

14. Öğrenciler için kariyer merkezi/ psikolojik danışmanlık merkezi gibi imkânlar mevcut mu?

Hiç duymadım. Sanırım da yok. Olsa güzel olurdu. Ancak kulüplerimiz kariyer anlamında etkinlikler düzenliyor diye biliyorum. Bu alan tamamen öğrencinin kendisine bırakılmış durumda.

15. Öğrenci kulüplerinin çeşitliliği ve aktiflik durumu hakkında ne söylemek istersin? Öğrencilerin kişisel gelişimi için üniversite ne gibi imkânlar sağlıyor?

Öğrenci kulüpleri aktif ve çeşitli alanlarda mevcut. Ancak daha fazla ve daha aktif kulüpler eklense daha iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü bir üniversiteyi üniversite yapan etkinlikleri ve sosyalliği diye düşünüyorum. Ama şu an da bana hitap eden kulüpler mevcut. Geçen yıllarda “Doğayı ve Hayvanları Koruma Kulübü” üyesiydim. Ve kampüsteki hayvanlara yemekhaneden yemek toplama görevi üstlenmiştim pek çok arkadaşımla beraber. Onun haricinde hayvanların su kaplarındaki suları değiştirme, yaralı hayvanlar için telle çevrili alanda onların ilaçlarını verme gibi faaliyetlerimiz vardı. Bu sene “İşletme Kulübü” üyesiyim. Ve bu kulüpte daha çok kişisel gelişim ve iş hayatına hazırlık üzerine etkinlikler yapılıyor.

16. Üniversitenin spor tesislerinden memnun musun? Ne gibi imkânlar var?

 Okulumuz BESYO öğrencileri için spor salonu ve havuz var ve diğer fakültelerden de belirli saatlerde oraya giriş oluyor diye biliyorum ancak ben gitmedim. Bu konuda fazla bilgim yok. Kulüplerde de KÜBİK(Kocaeli Üniversitesi Bisiklet Kulübü) toplu halde bisiklet sürmeye gidiyor. Dağcılık kulübü var. Cumartesi günleri yürüyüşe gidiyorlar. Onun dışında Fenerbahçeliler Galatasaraylılar olarak toplanılan kulüpler var ve maç izlemeye başka şehirlere de gidiyorlar diye biliyorum. Ancak içlerinde bulunma fırsatım olmadı.

17. Kocaeli Üniversitesini tercih etmeden önce “Şundan haberim olsaydı” dediğin bir şey var mı?

 Okulun konumundan haberim yoktu. Dikkat etmiş olsaydım şehir merkezine daha yakın bir okul tercih edebilirdim. Onun dışında bir sürprizle karşılaşmadım.

18. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Üniversite hayatı gerçekten çok keyifli ve insanı geliştiren bir yer. Koronavirüs’ün bitmesini ve orada kendimi geliştirmeye, sosyalleşmeye, kendimi tanımaya, eğlenmeye devam etmek istiyorum. Gelecek arkadaşlara da birinci sınıftan itibaren etkinlikleri, kulüpleri takip etmelerini hem kendilerini geliştirirken hem de gençliklerinin tadını çıkarmalarını ve tabii ki derslerini güzel öğrenmelerini tavsiye ediyorum.

Verdiğin yanıtlarla Kocaeli Üniversitesini tercih etmeyi planlayan öğrencilere yardımcı olduğun için çok teşekkür ederiz.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.