Eğer vaktiniz azsa ve stajla ilgili bilgi edinmek istiyorsanız, Ankara Barosunun Staj sayfasındaki “Avukatlık Staj Rehberi”nden önemli gördüğüm bölümleri sizler için derledim:
Avukatlık Stajının Amacı
Avukatlık stajının amacı; hukuk bilgilerini bilimsel verilerden ayrılmaksızın ve bilimin yöntemlerini kullanarak somut olaylara uygulayabilen, yargılama süresince yargılama faaliyetinin yönetimine ve kararın oluşumuna etkin biçimde katılabilen, meslek ilke ve kurallarına bağlı, hak arama özgürlüğünün yaşama geçebilmesi için uğraş veren, insan haklarına saygılı, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden ayrılmayan, bağımsız ve özgür avukatların yetişmesi için hukuksal, sanatsal, eğitsel olanakların sağlanmasıdır. (syf. 12)

Stajın Gerçekleştiği 3 Farklı Birim:
Bir bütün olan staj eğitimi, üç farklı birimde yapılır. Stajın ilk altı aylık süresinin gerçekleştirildiği adli ve idari yargı birimlerindeki stajın temel hedefi; stajyerin mahkemeleri, yargıç, savcı ve mahkeme örgütünü tanımaları, yargının vazgeçilmez ögesi bağımsız savunmanın temsilcisi olarak birlikte amaca uygun, uyumlu çalışmanın ilke ve yöntemlerini öğrenmedir. Yargıya atılan ilk adımın en uygun koşullarda, mesleğin onuruna ve geleceğin avukatlarının moral değerlerine uygun bir ortamda gerçekleşmesi, beklentilerin karşılanması bu dönem için en etkili ilkedir. Baromuz, bu amacın gerçekleşmesi için gözlem ve izleme yapma, olumsuzlukları olabildiğince önleme ve bunun için gerekli girişimleri başlatma yolunda çaba harcamaya kesin kararlıdır.
Stajın ikinci altı aylık süresi, meslekte en az beş yıl deneyimi olan ve bağımsız bürosu olan bir avukat yanında yapılır. Yanında staj yapılacak avukatın avukatlığa engel bir suçtan dolayı hakkında son soruşturmanın açılmamış olması veya geçmiş beş yıl içinde Disiplin Kurulunca verilmiş ve kesinleşmiş bir kararla para cezasına veya işten çıkarma cezalarından biri ile cezalandırılmamış olması gerekir.
Bu süre içinde stajyerin yanında staj yaptığı avukatın mesleki çalışmalara katılması arzulanır. Bu bağlamda;
- İş sahiplerinin kabulüne ve yapılan görüşmelere katılır, avukata yardım eder,
- Duruşmalara ve görüşmelere izleyici olarak katılır,
- Davaların hazırlanmasına katılır, araştırır, dilekçelerini yazar, hukuki konularda araştırma yapar ve görüş bildirir.
- Stajyer bu görevlerini yerine getirebilmek için;
- Büro yönetimi ile ilgili bilgileri alır. Dosya metinlerini tarih ve sıra düzenine göre düzenler ve inceleme yapar, gerekli olan avansı belirler ve yatacak harçları hesaplar.
- Davanın incelenmesi aşamasında bilimsel ve yargısal içtihatların araştırılmasını yapar, yazılı ve sözlü düşüncelerin sentezini yapar, dava dilekçesinin cevap dilekçesinin ve diğer dilekçelerin projelerini hazırlar.
- Usul işlemlerini öğrenir ve uygular. Davanın başından sonuna kadar geçirdiği aşamaları, yapılan işlemleri öğrenir ve uygular. Bu arada süreleri inceler, takip eder ve uygular.
- Keşif ve bilirkişi dilekçelerinin hazırlanması, uygulanması, itiraz edilmesi konularında bilgi edinir.
- Dava, hukuki görüş, icra takibi gibi yazımı gerektiren konuları gerçekleştirir, karşı taraf dilekçelerini analiz eder, cevaba cevap ve delil, itiraz, temyiz dilekçelerini yazar.
- Avukatla birlikte duruşmalara girer, avukatın olur vermesi halinde duruşmalara bizzat girer, icra takip işlemlerinin her aşamasında görev alır. İcrada talep açar, hacze katılır ve benzeri işlemleri yapar.
- Dava açılmasına, ara kararlarının yapılmasına aktif anlamda katılır.
Avukat yanındaki bu eğitim çalışmalarının yanı sıra avukatlık stajının bir yıllık süresinin tümünü kapsayan ve Baro tarafından belirlenecek bir program dahilinde yapılacak avukatlık staj eğitim programlarına katılır. Baro tarafından sağlanan mekanda gerçekleşen bu eğitim çalışmasında Avukatlık hukuku ve meslek kuralları ile soyut kuralların somut olaylara uygulanmasında kullanılan yöntemler ve bilgiler verilir. Bu çalışmalara devam zorunlu olup, stajın sonunda görüşme adı verilen yöntem ile ölçme uygulanır. (syf. 12-14)
Tabii daha uzun vaktiniz varsa hepsini bu adresten okuyabilirsiniz.
Görsel Kaynakça: https://tenor.com/view/intern-internship-excellent-program-offer-intern-gif-11921648
Kaynakça: Ankara Barosu Avukatlık Staj Rehberi. (2016). Ankara: Önka Matbaacılık.