Birleşik Krallık’ta Hukuk Yüksek Lisansı / Uzmanına Sorduk

Üniversite hocalarımdan en çok duyduğum tavsiyelerinden biri şudur: “Yurtdışına gidin, 6 ay-1 sene oralarda yaşayın. Oradaki hayatı görün.” Bunu bir akademik fayda ya da mesleki donanımdan ziyade bir kişisel gelişim aracı olarak da söylediklerini düşünmüşümdür. Önemli olan farklı bir kültürü içindeyken deneyimlemek, kendi kalıplarımızı sorgulamak ve vizyonumuzu genişletmektir.

Peki yurtdışına gitmek güzel ama özellikle fen bilimleri gibi evrensel bir geçerliliği de olmayan hukuk bölümünde okuyorsanız ya da okumuşsanız bunu nasıl yapacaksınız?

İşte bugün bu konuları ve Instagram’dan bana ilettiğiniz soruları Alpha Koçluk’tan Melisa Hanım’la konuşuyor olacağız.

Ben sizi Bilkent’te verdiğiniz bir sunumdan tanıyorum ancak okuyucularımız için öncelikle sizi bir tanıyalım.

Elbette. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Sosyoloji eğitimimi tamamladıktan sonra özel bir şirkette İngiltere’de eğitim konusunda 6 yıl çalıştım. Bu süre içinde İngiltere eğitim sistemi, vize prosedürü, başvuru süreci, okulların beklentileri ve öğrenci ihtiyacının belirlenmesi konusunda uzmanlaştım. British Council’ın resmi acenteler için düzenlediği Education UK eğitim programını tamamlayıp ardından Başkent Üniversitesi ve Optimal Koçluk aracılığı ile Öğrenci Koçluğu eğitimlerini tamamladım. 2018 yılında da kendi şirketimi kurdum. Alpha Koçluk ve Danışmanlık bünyesinde Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti’nde eğitim almak isteyen kişilere ücretsiz danışmanlık hizmeti vermekteyim. Bu danışmanlık hizmetini sunarken koçluk bilgilerimi de kullanarak öğrencilerin kendileri için en doğru tercihi bulmalarına yardımcı oluyorum.

Verdiğiniz hizmet Türk gençlerinin kaliteli bir eğitim alabilmesi için çok kıymetli ama bunu nasıl ücretsiz yapabiliyorsunuz? Çünkü çoğu insan zaten yurtdışında okumak pahalı olduğu için evrak işlerini kendisi halletmeye çalışıyor.

Bu çok güzel bir soru çünkü birçok öğrenci sizin de belirttiğiniz gibi bu durumu şaşkınlıkla karşılıyor. Üniversitelerin yasal temsilcileri olduğumuz için öğrencilerden ücret almıyoruz, gelire ilişkin anlaşmalarımız okullarla. Yasal olarak resmi temsilciliğini yaptığımız bu okullarla olan sözleşmelerimizde de belirtildiği üzere, danışmanlık hizmetimiz öğrencilere ücretsiz olarak verilmeli. Okullar zaten bu yüzden bizim gibi acentelerle çalışıp öğrenci başvurularını bizlerden, yani acentelerden alıyor.

photo of Elizabeth Tower, London

Okurlarımızdan gelen sorularla devam edelim, Birleşik Krallık’ta yüksek lisans yapabilmek için genel şartlar nelerdir? Ortalama (GPA/ GNO), dil seviyesi ne durumda olmalıdır?

Her üniversitenin mezuniyet not ortalaması ve dil puanı beklentisi farklıdır. Hatta aynı üniversitede seçeceğiniz bölüme göre dahi farklılık gösterir. Yine de fikir vermesi adına genel olarak bahsetmek gerekirse dünya sıralamalarında ilk 200’de yer alan birçok okul için 3.00/4.00 veya üzerinde ortalama yeterli olmaktadır. Tabi 3.5/4.00 ve üzeri ortalama talep eden okullar da var. Ama bunun tam tersi, daha esnek kabul koşulları olan da birçok iyi okul bulunmaktadır. Ortalamanız ne olursa olsun size uygun bir seçenek mutlaka vardır.  Öğrenci başvuru aşamasında bize ulaştığında, o kişiye özel olarak araştırma yapıp, mevcut ortalaması üzerinden kabul alabileceği üniversiteleri araştırıyoruz.

İngiliz ve İrlanda okulları IELTS Akademik, TOEFL IBT ve Pearson sınavlarını kabul etmektedir. Genelde en yaygın tercih edilen sınav IELTS Akademik sınavıdır. Üniversiteler 6.5 ya da 7.0 skoru beklemektedir.

İngilizcesi olmayan birinin yurtdışında yüksek lisans yapabilme imkanı var mıdır?

Eğer seviyesi gerçekten başlangıç düzeyindeyse öncesinde ülkemizde ya da İngiltere’de /İrlanda’da bir dil okuluna kaydolmasını öneriyoruz. Eğer İngilizce seviyesi orta-üst düzeyde ise ama kabul aldığı bölüm için yeterli değilse ya da sadece alt puanlarda eksiklik varsa, kabul aldığı üniversitenin yüksek lisans öncesinde verilen, genelde 6-12 hafta süren hazırlık kurslarına (pre-sessional adı verilir) kaydolmalarını öneriyoruz. Pre-sessional kursları başarıyla bitiren öğrenci yeniden IELTS almasına gerek olmadan master programına başlayabilir.

St. Paul's Cathedral

Yüksek lisans programlarının ücretleri nasıl? Brexit’ten sonra bir değişiklik olacak mı? Ne kadar bir bütçeyle yola çıkmak gerekiyor?

Birleşik Krallık’taki yüksek lisans programlarının ücretleri ortalama 12000-30000 GBP arasında değişmektedir. Brexit ile birlikte artık Birleşik Krallık okulları için AB ve Türk öğrencilerden aynı ücret talep edilmektedir.

Yaşam masrafı (konaklama dahil) 1 yıl için ortalama 15000 GBP ayırmanızı öneriyoruz.

Toplamda ortalama 30000 GBP bir bütçe ayırmak faydalı olacaktır.

İrlanda okulları için de benzer miktarlar söz konusu, sadece onu Euro cinsinden düşünmelisiniz.

İngiltere’de hukuk yüksek lisansı için en çok hangi bölümler tercih ediliyor?

Ülkemizdeki firmaların da genelde yoğunlaştığı alan olduğu için Ticaret ve Şirketler Hukuku alanı her zaman en çok tercih edilen alan olmuştur. Sonrasında sırayla Fikri Mülkiyet Hakları, İnsan Hakları Hukuku, Uluslararası Hukuk alanları öne çıkmaktadır.

bird's eye photography of gray gothic building

Birleşik Krallık’ta hukuk yüksek lisansı programları için başvurulabilecek burslar nelerdir?

İngilizce seviyesi iyi olan (IELTS 6.5, Toefl 86 ve üzeri) öğrencilerimize Jean Monnet bursunu öneriyoruz. AB tarafından fonlanan bir burs olduğu için bu bursun 2022 yılı için Birleşik Krallık’ı dahil edip etmeyeceği henüz belli değil.

Şu zamana kadar yüzlerce hukuk mezunu aday bu burs ile Birleşik Krallık ya da Avrupa Birliği ülkelerinde ücret ödemeden yüksek lisans yapabildi.

Önereceğimiz diğer bir burs Chevening bursudur. Chevening bursuna başvurabilmek için 2 yıl iş tecrübesi gerekmektedir, baro stajı da buna dahildir.

İleri seviyede İngilizce bilgisi olan, iletişimi güçlü ve liderlik vasıflarına uygun adaylar seçilmektedir. Bu bursu İngiltere Hükumeti vermektedir ve okul ücretinin tamamına ek olarak yaşam masrafınızı da karşılar. Yüksek Lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra ülkenize geri dönme şartı koşarlar.

Eğer akademisyen olmayı düşünüyorsanız MEB YLSY bursunu öneriyoruz. Bu burs o yıl açılan ilanda belli olmak kaydıyla hem yüksek lisans hem doktorayı, ya da sadece doktorayı kapsamaktadır. Karşılığında bursu kazandığınızda Türkiye’de yerleştirildiğiniz üniversitede zorunlu hizmetinizi tamamlamanızı şart koşarlar.

LL.M. programına kayıtlıyken aynı anda bir işte çalışılabiliyor mu?

LLM ve tüm yüksek lisans programları için alacağınız vize türü Tier 4 vizesidir. Bu vize türünde öğrencilerin haftalık 20 saat (part-time’a denk gelir) çalışma izniniz olur.

Eski danışanlarınızdan da yola çıkarak yurtdışında yüksek lisans yapmanın Türkiye’ye dönünce kişiye ne gibi artılar sağladığını söyleyebilirsiniz?

Rekabetin artması ve iş imkanlarının sınırlı hale gelmesiyle öğrencilerin kendilerini rakiplerinden ayrıştırmaları önem kazandı. Yurtdışında yüksek lisansını tamamlayıp dönen öğrencilerimizden istedikleri şirketlerde işe girmeyi başaranlar oldu. Özellikle hukuk firmaları arasında İngiltere’de yüksek lisans yapan adaylara öncelik verenler olduğunu biliyoruz. Türkiye’ye dönünce doktora programına kaydolup akademik hayata atılan ya da kamuda görev alan öğrencilerimize ek olarak, yurtdışında çalışmayı sürdüren öğrenciler çoğunlukta.

woman in white shirt looking at the city during daytime

Son olarak da yurtdışında yüksek lisansa başvurmak isteyen biri hangi adımları izlemeli? Siz hangi aşamalarda danışanlarınıza destek veriyorsunuz?

Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti’ndeki okulların çoğunun eğitim programı Eylül ayında başlar. Bizim tavsiyemiz bu tarihin 1 yıl öncesinde hazırlıklarınızı yapmaya başlayıp başvurularınızı tamamlamanızdır. Hangi alanda yüksek lisans yapacağınıza karar verdikten sonraki adım, okul araştırması olmalı. Başvurmak istediğiniz okulları belirledikten sonra okulun kabul şartları, eğer bursa ihtiyacınız varsa burs imkanları ve dil şartlarının ne olduğu araştırılmalı. Sonraki adım başvuru evraklarının hazırlanması olmalı. Niyet mektubu yazımı ve hocalarınızdan isteyeceğiniz referans mektupları için ise 1 ay gibi bir süre ayırmanızı öneriyoruz. IELTS ya da TOEFL sınavına, başvurularınızı yapmadan önce de girebilirsiniz. Önce okullardan şartlı kabul alıp, ardından bu sınavlara da girebilirsiniz, okullar dil sonuç belgeleri için öğrencilere bu şekilde bir ek süre tanır.

Tüm bu bahsettiğimiz adımlarda size biz yardımcı oluyoruz, ek olarak başvurularınızın iletilmesi, takibi, okullarla gerekli durumlarda yazışmalar yapılması, gideceğiniz okula karar verme konularında, yurt başvurularınız ve son aşamada vize başvurunuzda size destek sunuyoruz.

Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederiz. Okurlarımız size hangi adreslerden ulaşabilir?

Okurlarınıza ulaşma fırsatı verdiğiniz için ben size teşekkür ederim. melisa@alphakocluk.com mail adresinden ya da +90 (533) 810 53 92 no’lu telefondan bana her zaman ulaşabilirler. Birebir görüşmek isteyenlerle Next Level’daki ofisimde görüşmek üzere randevulaşabiliriz.

Son olarak ben de şunu söyleyebilirim ki dilini anlasanız da sizin ilk defa görüp çözmeye çalıştığınız bir başvuru sistemini yıllardır tecrübe eden, yurtdışındaki okulların da tanıdığı ve birebir çalıştığı birinden yardım almak bu karışık süreçte işinizi kolaylaştıracak ve yalnız olmadığınızı hissettirecektir.

Bu yazımızda sizlerden gelen soruları yanıtlamaya çalıştık. Başka sorunuz veya isteğiniz olursa yorumlara bırakmayı ve mezuniyetinize daha varsa Melisa Hanım’ın adını bir kenara not etmeyi unutmayın.

Sağlıcakla kalın…

Reklam

Birleşik Krallık’ta Hukuk Yüksek Lisansı / Uzmanına Sorduk” üzerine 7 yorum

  1. İnsanların yurtdışına gitmek için bu kadar rekabet ettiği bir ortamda bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Aklımdaki pek çok sorunun cevabını buldum 🙂

    Liked by 1 kişi

  2. İngiltere’deki okullar arasında sıralama nasıl? en üst okul yerine ortalama okula gidersek bunun bize avantajı/dezavantajı ne olur?

    Liked by 1 kişi

    1. Merve Hanim merhaba,
      Sorunuz için teşekkürler. Sadece sıralama bazlı okul secimi yerine, alaninizin güçlü oldugu okullari ve ogrenci memnuniyetinin yuksek oldugu okullari secmenizi oneriyoruz her zaman. Bazen gercekten daha ortalama siradaki bir okul, yuksek siralamali okula gore daha cok fayda saglayabiliyor (networking, kariyer hizmetleri, sınıfların az kalabalık olmasi ve hocayla daha rahat iletisim kurabilmek gibi)

      Liked by 1 kişi

  3. Teşekkürler, çok faydalı olmus. Acaba başka ülkeler için de böyle bir yazı yazmanız mümkün mü? Her ülke için böyle danışman/uzman bulmak mümkün mü?

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.