Eşit Ağırlıkta Derece | Edebiyatta Nasıl İşimi Kolaylaştırdım?

Bu blog’ta genelde hukuk fakültesinde okuyanlar ve yeni mezunlar için içerikler paylaşıyorum ama Instagram mesajlarından hukuk fakültesi kazanmak için soru soranlar ya da Bilkent Hukuk’u tam burslu kazandığım için nasıl derece yaptığımı bilmek isteyenler de çok oluyor.

Şimdi bahsedeceğim uygulama aslında sınava (o zamanki LYS) gireceğim sene kullandığım ve sonrasında da pek bakmadığım bir uygulamaydı o yüzden paylaşmak için geç aklıma geldi ama hala kullanılabilir durumda. Hatta direkt benim hazırladığım derslerden de çalışabilirsiniz.

Memrise “Kurslar” Sayfası
Memrise Tüm Kategoriler

Sitenin/Uygulamanın adı Memrise. Daha çok dil öğrenmek için kullanılan bir yer ama aslında çok daha fazla içerik barındırıyor.  Siteyi Türkçe kullanma seçeneği de mevcut.

“Kurslar” kısmına basarsanız başta popüler olarak dilleri öne çıkardığını göreceksiniz. Biraz aşağı inerseniz, “Tüm Kategoriler”in altında güzel sanatlar ve edebiyattan tarih ve coğrafyaya; hafıza eğitiminden eğlenceye pek çok seçeneğin olduğunu fark edeceksiniz.

İşte Güzel Sanatlar ve Edebiyat seçeneğinin altından “Edebiyat”a tıklarsanız karşınıza benim koyduğum dersler de dahil pek çok insanın hazırladığı Yazar-Eser kurslarına ulaşabilirsiniz.

Genelde üniversite sınavının edebiyat kısmında gelen yazar-eser soruları en ezber olan ve sınava doğru çalışılsa da halledilebileceği düşünülen kısımdır. Ancak sürekli tekrar ya da kodlama gerektirir. O zamanlar bu uygulamayı keşfettiğimde ben de Divan Sanatçılarından Beş Hececilere, Mavicilerden Saf Şiir Anlayışına yaklaşık 11 tane kurs hazırlayıp kullanıma koymuştum. Kendim de telefon uygulamasından girerek boş kaldığım ve test çözmemin zor olduğu durumlarda bu şekilde yazar-eser tekrarı yapıyordum. Örneğin o zamanlar metroda internet çekmediği için ya test çözüyordum ya da çantamdan okuma kitabı çıkarıyordum. Ancak metrodan inince bindiğim otobüs kısa sürdüğü ve çok sarstığı için test kitabı çıkarmak yerine hazır elimde bulunan telefonumdan bu hazırladığım kursları açıp yazar-eser pekiştirmesi yapıyordum.

Tabii eşit ağırlıkta derece yapmak için hem diğer derslerinizin (özellikle Matematik ve Geometri) iyi olması gerek hem de edebiyat için Memrise’da bulunandan çok daha fazla yazar-eser’e çalışmanız gerekiyor. Ama en azından bilinen yazarlarla ilgili boş vakitlerinizi bu şekilde değerlendirip hafızanızı güçlendirebilirsiniz.

Eğer siz bu yazıyı okurken çoktan üniversite sıralarındaysanız ya da mezun olduysanız da bu yazıyı üniversite sınavına hazırlanan küçüklerinizle paylaşarak onlara bu zor dönemlerinde yardımcı olmayı ihmal etmeyin.

Eğer bu uygulamadan zaten haberiniz varsa ve hatta kendi hazırladığınız dersleriniz varsa da bu yazının altına linkini paylaşırsanız sınava girecek arkadaşlar için güzel bir katalog oluşturabiliriz.

Hepinize iyi ve zekice çalışmalar dilerim.

Kolay bulunabilmesi adına benim koyduğu derslerin linkini aşağıya bırakıyorum:

Divan Sanatçılarının Yüzyılları

Beş Hececiler (yazar-eser)

Saf (Öz) Şiir Anlayışı (yazar-eser)

İkinci Yeni Şiiri (1954-1960) (yazar-eser)

Yedi Meşaleciler (yazar-eser)

Maviciler (yazar-eser)

Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiirler (yazar-eser)

Garip Hareketi (yazar-eser)

Toplumcu Şiir (yazar-eser)

Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şiir (yazar-eser)

Hisarcılar (yazar-eser)

Reklam

Eşit Ağırlıkta Derece | Edebiyatta Nasıl İşimi Kolaylaştırdım?” üzerine 7 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.