Mülakatın Püf Noktaları ve Ruhsat Başvuru Detayları

Epeydir yazamadım ama yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Artık kalan kısmı da yazıp tam bir Yasal Staj Rehberi oluşturmazsam ayıp olur.

En son avukat yanı ilk üç aylık raporu vermiş, bitiş tarihinizden iki hafta önce de mülakata başvurmuştunuz. Şimdi size mülakat tarihinizi gönderdiler ve mülakata hazırlanıyorsunuz. Ayrıca ikinci altı ayınızın tam bittiği günde, yine şuradaki yazımızda bahsettiğimiz son üç aylık raporu Baro’ya teslim ettiniz.

Mülakat size bildirilen tarihte görüntülü Whatsapp araması şeklinde gerçekleştiriliyor. Henüz bilgisayardan bu işlem yapılamadığı için telefonunuzu koyacak sabit bir yer bulmanız sizin adınıza faydalı olacaktır. Ayrıca resmi giyinmeyi ve yakınınızda bir bardak su bulundurmayı da unutmayın.

smiling man while holding smartphone

Bu noktada ekleyebileceğim bir başka tüyo da sadece elden ele gezen mülakatta çıkabilecek 75 soruyla sınırlı kalmamanız hem Avukatlık Kanununu okumanızı hem de avukatlıkla ilgili genel kültür denilebilecek bilgileri öğrenmenizi tavsiye ederim.

Mülakatı geçip geçmediğiniz ertesi sabah maille bildiriliyor. Eğer geçtiyseniz ve ikinci altı ayınız da bittiyse artık ruhsat için gereken belgeleri toparlayıp Ruhsat başvurusunda bulunabilirsiniz.

Ruhsat Başvurusu

2020 itibariyle istenen belgeler şu şekilde:

Masraflar

Buradaki masraflardan birincisi ve üçüncüsü bankaya yapıldığı için EFT ile evden göndermek mümkün. Sağlığımız için dışarı çıkmak istemediğimiz bu dönemde oldukça kolaylık sağlıyor. Adalet Bakanlığı Ruhsat Harcını ise elden vermeniz gerekiyor. Ama iyi bir haberim var. Yukarıda verilen Balgat’taki adrese kadar gitmenize gerek yok! Sıhhiye’deki Adalet Sarayının A kapısından girince karşıdaki ön büronun en sonundaki masadan bu harcı ödeyebiliyorsunuz. Böylece tüm evrakları hazırlayıp teslim etmek için çıktığınız gün önce Adliye’ye uğrayıp sonra Baro’ya geçebilirsiniz.

Dilekçe

2 nüsha olarak istenen belgeler arasında yer alan dilekçe örneğini şuradan indirebilirsiniz:

SGK Belgesi

SGK’dan istedikleri belgeyi nasıl alacağınızı da şu şekilde göstermişler:

E-devlet’ten Kurumlar’ı seçiyorsunuz. Oradan da SGK’yı. Sonra “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama”.

Belgeyi karekodlu kaydedip sonra yazdırmayı unutmayın.

Sağlık Raporu

Almanız gereken sağlık raporunda “Avukatlık mesleğini yapmasına akıl ve bedenen engel yoktur.” ifadesinin yazması gerekiyor. Ancak aile hekimlerinin artık böyle bir belge vermeye yetkileri yokmuş. Bizi devlet hastanesine yönlendirdiler. Orada da çok karışık prosedürler anlattılar. Ben de daha önce bu raporu alan arkadaşlara ne yaptıklarını sordum. Hepsi de özel hastanelerden bu konuda yardım almış. Sizlere faydası olabilir diye bu konuya da değinmek istedim.

Sanırım bahsedeceklerim bu kadardı, diğer belgeler zaten e-devlet üzerinden alınabiliyor.

Eğer buralara kadar geldiyseniz tebrikler. 1-1.5 ay içinde ruhsatınıza kavuşacaksınız demektir. Şimdiden ruhsatınız hayırlı olsun.

Aklınıza takılan bir şey olursa yorumlara bırakabilirsiniz.

Gelecek yazılarda görüşmek üzere…

Not: Mülakat tarihinizi staj bitim gününüzden önce ya da sonra verebilirler.

Not: Koronavirüs tehdidi bittiğinde mülakatlar tekrar yüz yüze yapılmaya başlanabilir.

Görseller: @hellokellybrito, @austindistel

Mülakatın Püf Noktaları ve Ruhsat Başvuru Detayları” üzerine 16 yorum

    1. Şu an için kurulmadığından ruhsat almayla ilgili bir bilgim yok ama eğer stajınız bittiyse gecikmeden ruhsat başvurunuzu yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü çıkması uzun sürüyor. Sonra istediğiniz baroya geçmeniz mümkün zaten.

      Beğen

  1. Ruhsatı başka barodan alacaklar için satan bitim belgesini almak için yapmamız gerekenler neler acaba

    Beğen

  2. Merhaba, mükalat için olay havuzundan bir olay çekilip onunla ilgili soru sorulmadı mı acaba? Yüz yüze mülakatlarda yapılan bir uygulamaydı ancak online mülakatta bu nasıl oluyor merak ettim.

    Liked by 1 kişi

  3. merhaba, avukatlık stajımı bitirdim, mülakata da girdim ancak ruhsat başvurusu yapmadım. staj bitim belgesi de almadım. stajım biteli 6 ay oldu. bu konuda nasıl davranmam gerektiğine dair sitelerde pek bir şey bulamadım. siz bu konuda bilgi sahibi misiniz acaba?

    Liked by 1 kişi

    1. Merhaba Şerife, uygulamada “staj bitim belgesi” zaten verilmiyor. Eğer mülakatı geçtiysen yukarıdaki belgeleri (güncel istenilen şekliyle) hazırlayıp başvurmanın yeterli olacağını düşünüyorum. Staj komisyonunu ararsan da yardımcı olacaklardır. Belgelerin güncel hali de yine ABEM binasında asılıdır diye düşünüyorum.

      Beğen

        1. Aynen ben de bu konuyu merak ediyordum. Son 3 aylık belgemi vermedim ama onun haricinde tüm ruhsat işlemlerini tamamladım. Yakın bir zamanda teslim edeceğim ama sadece salı günü mü gitmem gerekiyor ayrıca güncel olarak Baronun sitesinde staj bitim belgesi yazıyor ondan anlayamadım?

          Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.